Recensie: 2 Jongens uit Groningen

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
8

Groningen is een studentenstad, dus zijn er meer dan genoeg restaurantjes waar je voor weinig kunt eten. Onlangs kwam er nog zo’n budgetvriendelijk zaakje bij: 2 Jongens uit Groningen, waar alle hoofdgerechten een tientje kosten.

Sfeer

Toen restaurant Kwajongens hier nog zat vonden we het kleine hoekpand aan het Schuitendiep knus, maar nogal functioneel ingericht. De mensen achter 2 Jongens uit Groningen hebben voor een frisse makeover in grijs en wit gezorgd. De originele terrazzo vloer is gebleven, maar de bar heeft een moderne update gekregen en de muren een verfje. Wat nieuwe tafeltjes en grijs gestoffeerde barstoelen, aan de muur oude foto’s van Groningen en de zaak oogt opeens weer lekker eigentijds. In de smalle vensterbank liggen matraskussens, handig voor als het druk is maar niet de meest comfortabele plek voor een langere periode, denken we. Meevaller voor 2 Jongens is ook dat de stoep voor de zaak verbreed is, waardoor er nu ruimte is voor een echt terras. Daar gaan wij zitten vanavond.

Eten

2 Jongens uit Groningen is de tweede zaak van de uitbaters van de Sportsbar op Zernike. Studenten zijn hier ook de belangrijkste doelgroep, al zou je dat deze avond niet zeggen: er zitten vooral mensen die de 25 al even gepasseerd zijn. En waarom ook niet: de kaart is wel vriendelijk geprijsd, maar de sfeer is niet uitgesproken studentikoos.

Qua voor- en nagerechten biedt 2 Jongens weinig keus: een simpele of een luxe broodplank vooraf, een proeverij van nagerechten toe. Zo hoef je geen grote voorraad verse ingrediënten aan te houden en kun je de prijzen laag houden. Dat voordeel zie je terug bij de hoofdgerechten: er zijn twaalf opties, waarvan vier dagschotels, die allemaal een tientje kosten. Geen geld. Er zitten wel veel gerechten tussen die je, met het oog op je gewicht, niet dagelijks moet eten: spareribs, een burger, nacho’s, chickenwings. Maar wie liever iets gezonder doet kan ook kiezen voor een maaltijdsalade, een Thaise maaltijdsoep en de vis van de dag.

Een leuke verrassing is het mini-kopje mosterdsoep dat we als amuse geserveerd krijgen: daar rekenden we niet op bij een goedkoop restaurant. We volgen de soep op met een portie warm en knapperig breekbrood dat geserveerd wordt met prima kruidenboter en tapenade. Tafelgenoot heeft voor de kipsaté gekozen als hoofdgerecht. Het is goed, sappig vlees met een flink wat pindasaus en wat seroendeng erbij die ,,niet van de Jumbo” komt, aldus een opgetogen tafelgenoot. Samen met een mandje frietjes erbij is het meer dan voldoende. De ijsbergsla had beter aangemaakt mogen zijn: de dressing ligt bovenop – evenals ei, bacon, komkommer en tomaat – maar het schaaltje is te klein om de ingrediënten zelf goed te husselen.

Mijn dagschotel, noedels met kip en groenten, lijkt in eerste instantie klein. Maar schijn bedriegt, want het is een bord met een diepe kom. Uiteindelijk krijg ik het niet eens helemaal op. Dat ligt niet aan het eten, want dat is goed: ook hier weer kip met smaak, krokant gebakken en opgediend met noedels en flinke stukken rode paprika, ui en courgette. De kok had terughoudender mogen zijn met de hoeveelheid zoete chilisaus, want nu verdrinken de ingrediënten er bijna in, maar het is zeker geen straf om te eten.

Het dessert is een proeverij die je met z’n tweeën eet. Het is een gulle hoeveelheid voor 10 euro, maar het ene onderdeel is beter geslaagd dan het andere. Carrotcake en huisgemaakt aardbeienijs zijn een succes, maar de brownie vinden we niet smeuïg genoeg en de appel-panna cotta smaakt vooral naar appelmoes.

Bediening

Op rustige dagen kan het wel eens gebeuren dat het aantal benodigde krachten in de bediening te laag wordt ingeschat en je als gast alsnog moet wachten, maar dat is hier niet het geval op deze dinsdag. Even vrees ik het ergste als we al een tijdje naar lege glazen zitten te staren, maar dan komen er prompt twee serveersters na elkaar langs om ons een nieuw drankje aan te bieden. De rest van de avond hebben we ook geen klagen over aandacht. We krijgen uitleg over het menu en de gerechten die op tafel komen en er komt regelmatig iemand checken of alles nog in orde is. We blijven zo lang hangen dat de serveerster ons komt vertellen dat de zaak gaat sluiten, maar we voelen ons niet weggekeken. Wanneer we afrekenen krijgen we zelfs nog een huisgemaakte dropshot aangeboden en maakt de serveerster nog rustig een praatje terwijl we die opdrinken aan de bar.

Kans op een tweede bezoek

Prima eten voor een zacht prijsje, gezellige plek: reden genoeg om nog eens terug te komen.

 

PRAKTISCHE INFO

Schuitendiep 56
Facebookpagina
Prijs hoofdgerechten €10