Recensie: 5 Smaken

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
8
7.5

Drie gangen voor €15,50, dat kan toch bijna niets zijn? We namen de proef op de som bij Aziatisch restaurant 5 Smaken in de Poelestraat en kwamen er tevreden weer vandaan.

Sfeer

De eigenaars van sushirestaurant Fuji-tei hebben de bakens verzet en serveren nu onder de naam 5 Smaken eten uit heel Azië. Dat ging binnen gepaard met een flinke metamorfose, maar van buitenaf oogt de zaak nog steeds weinig uitnodigend, met een wat sjofele rij raampjes boven de pui en de entree in een donkere portiek. Wie zich daardoor niet laat afschrikken wacht een knus interieur met veel warm hout en zwart staal, oude schoolstoeltjes en leren bankjes om op te zitten en aan het plafond sierlijke zwarte lampen die een beetje aan een kwal in het water doen denken.  Er is weinig uitgesproken Aziatisch aan, maar dat begrijpen we ook wel: probeer maar eens een stijl te vinden die aan het hele Aziatische continent recht doet.

5smaken2

Eten

Op maandag, dinsdag en woensdag eet je bij 5 Smaken een driegangenkeuzemenu voor maar €15,50, de rest van de week betaal je daar €2 meer voor. Dat is wel erg goedkoop, dus we zijn geïntrigeerd. Naast het behoorlijk uitgebreide keuzemenu – meestal worden de prijzen laag gehouden met een beperkte kaart – is er ook nog een kaart met specialiteiten waar je meer doorsnee bedragen voor betaalt. Maar wij letten vanavond op de portemonnee en gaan voor voordelig.

Daar krijgen we geen spijt van. We beginnen met een bruschetta met tomaat, ui en koriander voor tafelgenoot en vegetarische sushi voor mij. Allebei geslaagde gerechten: de bruschetta is simpel, maar doeltreffend dankzij de verse ingrediënten. De sushi, met een hart van zeewier en omelet, is door een tempurabeslag gehaald en heeft daardoor een lekker krokant jasje gekregen. Een streep sojasaus en een paar reepjes gari – roze ingelegde gember – zorgen voor mooie zout-zure smaakcontrasten.

De kaart van 5 Smaken beslaat een flink deel van Azië: van Japan en China tot Indonesië, Korea en Thailand. De gerechten – zalmfilet met teriyakisaus bijvoorbeeld, en kipfilet met curry-pindasaus – zijn veelal geïnspireerd door die keukens en niet per se authentiek, maar daarmee spreek je wel een brede doelgroep aan die onbekend een beetje eng vindt en liever gewoon een steak of kippenbout bestelt. Wie wel graag voor ‘echt’ gaat, vindt op de specialiteitenkaart meer van z’n gading.

5smaken

Op de hoofdgerechten moeten we even wachten, maar ze vallen ons niks tegen. Ik heb rendang besteld, runderstoofvlees met kokosmelk, en hoewel het geen heel grote portie is, is het wel voldoende in combinatie met de andere gangen. Het vlees, geserveerd met boontjes, is heerlijk mals, er zit weinig vet aan en de saus is dik en zoet. Tafelgenoot krijgt een Oosterse pannenkoek met groenten en teriyakisaus voorgeschoteld. Het oogt niet heel spannend, zo’n dubbelgevouwen pannenkoek, maar smaken doet het wel. De bijgeleverde salade en kom Vlaamse frieten – witte rijst was ook een optie – zijn prima.

Tafelgenoot sluit af met een dame blanche, waarvan je je kunt afvragen wat die doet op de kaart van een Aziatisch restaurant. Het is een weinig opmerkelijk gerecht: twee bolletjes vanilleijs met chocoladesaus van de groothandel en een flinke dot slagroom. Nogal retro. Mijn nagerecht lijkt erop, maar is net iets anders: de slagroom gaat gepaard met een bolletje wit en een bolletje zwart sesamijs. Intrigerend, die subtiele smaak van sesam in een zoet gerecht, al zou ik er geen literbak van kopen bij de supermarkt.

Bediening

Wanneer we nog nauwelijks een voet binnen de deur van de lege zaak hebben gezet – het is nog vroeg op de avond – komt de dame van de bediening op ons afgesneld en vraagt ons van afstand of we een reservering hebben. Dat komt niet heel verwelkomend over, maar dat maakt ze gelukkig goed door de rest van de avond de vriendelijkheid zelve te zijn. Zij en de jongeman die ook in de bediening staat komen regelmatig informeren of het smaakt en of we nog wat willen drinken.

Kans op een tweede bezoek

We zijn blij verrast: bij zulke lage prijzen verwacht je stiekem toch te merken dat er ergens bespaard moest worden. Maar daar was bij 5 Smaken geen sprake van: prima gerechten, goede porties, en nog een prettige entourage ook.

 

PRAKTISCHE INFO

Poelestraat 39-41
www.5smaken.nl
Prijs driegangenmenu €15,50-€17,50