Lunchrecensie: Anat

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Vlak voor de opening spraken wij Anat, die de Groningers wil laten proeven hoe lekker plantaardig eten kan zijn. Het klonk veelbelovend. Nu Anat eenmaal haar deuren heeft geopend vragen we ons af: smaakt het ook een beetje?

Sfeer

Het moet heel slecht met je horeca-ondernemerschap zijn gesteld als je geen sfeer kunt realiseren in een hoekpand aan het plantsoen. Maar credit where credit is due, bij Anat is het erg gezellig. De mintgroene verf springt eruit, wat ervoor zorgt dat voorbijgangers nieuwsgierig kijken naar het nieuwe cafeetje. De aankleding binnen is clean, met verleidelijke taarten op de counter en overal plantaardige producten en plantjes. Een paar minpunten: de tafeltjes op het terras zijn erg klein. Daarnaast vraagt een tafelgenoot zich af of de sfeer te veel zal dalen als het terras tijdens koudere maanden naar binnen gaat.

Eten

Voor wie de gewoonte heeft om voor een restaurantbezoek online naar de menukaart te kijken: in dit geval niet doen. Anat wil naast plantaardig ook duurzaam koken, wat er in de praktijk op neerkomt dat er dagelijks drie opties voor de lunch zijn: brood, salade en soep. De opties staan op een krijtbord vermeld en de online kaart mag je negeren. We zijn met zijn drieën en iedereen bestelt iets anders. Ook leuk: bij een cappuccino zijn er niet alleen plantaardige alternatieven als soja- en amandelmelk, maar ook spelt- en havermelk. Bij Anat kun je dus echt iets anders uitproberen. Speltmelk schuimt helaas niet en levert meer een flat white op, maar het smaakt goed.

Ik heb een salade met aardbeien, sla, rode bieten, cashewnoten en balsamico. Een beetje brood erbij maakt het af. De combinatie werkt goed, er is zoet, zuur, zout, zacht, crunch. Een plezier om op te eten, maar als je een goede lunch nodig hebt waar je de rest van de middag op moet teren is het wat karig. Als ik kijk naar mijn tafelgenoten trek ik dezelfde conclusie. Tafelgenoot 1 heeft echter een smaakvolle soep van geroosterde paprika (zonder brood, jammer) en tafelgenoot 2 vindt het broodje hummus met knoflook prima. Wel verzucht ze naderhand klaar te zijn met de broodjes hummus, kan er niet eens wat anders op het plantaardige menu?

Bij de verse muntthee wordt een stukje lavendelcake met verse lavendel geserveerd. En die cake is zo goed opgeklopt dat je niet zou zeggen dat er geen eieren aan te pas zijn gekomen om het rijsproces in gang te zetten. De lavendel zorgt voor een net iets interessantere smaak.

Bediening

De menukaart op een krijtbord bij de counter is een leuk idee, omdat je gelijk in gesprek gaat met de eigenaresse of één van de medewerkers. Hun kennis van de producten is absoluut aanwezig en je wordt heel vriendelijk geholpen. Regelmatig komt er iemand langs om te vragen of je nog water of iets anders nodig hebt. Het probleem met de kleine lage tafeltjes wordt opgelost door nog één bij te schuiven. Twee kleine tafeltjes geven alsnog het idee dat we in een poppenhuisje aan het lunchen zijn, maar het gebaar is goed.

Kans op een tweede bezoek

Die is er, maar dan zal ik van tevoren wel op de Facebookpagina van Anat kijken om te zien wat er vandaag op het menu staat. Het eten was lekker en de taarten zijn spannend omdat ze zo goed uit de verf komen, maar de interessante vegan smaken blijven nog wat achterwege. Juist omdat Anat mensen meer in contact wil brengen met het lekkere en interessante van plantaardig eten, valt er qua uitdagende smaakcombinaties nog wat te winnen.

 

praktische info

Verlengde Grachtstraat 1
www.anat.nu
Prijs voor ontbijt/lunch: €6-€8