Lunchrecensie: Bakkerij Blanche

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Er is een nieuwe trend op lunchgebied: bakker annex café. Trakteer jezelf eens in de zoveel tijd op goed brood met luxe beleg, en neem na afloop een halfje volkoren mee voor je bammetje kaas op kantoor. Wij lieten onze broodtrommel vandaag thuis en lunchten bij bakker annex café Blanche.

Sfeer

Blanche krijgt meteen extra punten, simpelweg omdat de sfeer bij een bakker vaak goed is. Bij binnenkomst loop je eerst door het bakkersgedeelte, waar je om de oren wordt geslagen met de geur van versgebakken brood en de broden tot het plafond reiken. Hier staan al een paar bistro-achtige tafeltjes en stoeltjes, maar om de hoek is de echte lunchruimte. Een ruime, lichte zaal met een hoog plafond, glazen pui en een cleane inrichting opgeleukt met groene hangplanten. Hier is het prettig een uurtje toeven.

Eten

Het is natuurlijk vloeken in de kerk, maar ik bestel bij de bakker een salade van kikkererwten en gegrilde groenten. Erbij wordt, natuurlijk, brood geserveerd. De salade is perfect voor de lunch en een feest om te eten door de verscheidenheid: weinig sla en juist veel gegrilde courgette en paprika, kikkererwten en bonen, champignons en parmezaanse kaas. Fris en knapperig, maar ook vullend door de vezelrijke bonen en erwten. Geen minpunten. Maar hier komt het vreemde: het brood valt tegen. Ten eerste zit er geen boter bij, en kun je alleen het laatste stukje brood gebruiken om de restjes saus uit je saladebord te vegen. En waar de bakkerij een uitgebreide keuze aan heerlijke broodjes vol zaden en pitten toont, krijgen we hier wat dertien-in-een-dozijn wit en bruin stokbrood. Een meerzadenbroodje erbij was, juist voor een bakker annex café, een sterkere keuze geweest.

Mijn tafelgenoot gaat voor een broodje geitenkaas. Hier maakt Blanche het goed wat het brood betreft: drie sneden heerlijk vers en luchtig bruinbrood liggen er op haar bord. Het geheel is leuk opgemaakt, met netjes gerangschikte spinazieblaadjes als bedje voor een berg champignons. Maar verder is het niet helemaal wat ze er van had gehoopt. De beloofde geitenkaas lijkt eerder een zuivelspread: hij is zo dun dat hij bijna van het brood loopt en er zit weinig smaak aan. Ook de champignons kunnen wel wat meer smaak gebruiken. Gezond is het misschien niet, maar even sauteren in roomboter met wat knoflook doet wonderen.

Bediening

Wanneer we arriveren staat het enige vrije tafeltje nog vol vies serviesgoed, dat maakt geen goede eerste indruk. En dat je om half twaalf nog niet van het lunchmenu kan bestellen mag ook wel even op de kaart vermeld worden. Maar verder toont de bediening zich van zijn goede kant: vrolijk, informeel en behulpzaam. De kok hoort ons praten over Sicilië, zijn bakermat. Voor we het weten zijn we een half uur in een goed gesprek verwikkeld over Italiaanse werkloosheid en de maffia en word ik voorzien van tips over de beste Siciliaanse gerechten. We stappen met een opperbest humeur de zaak uit.

Kans op een tweede bezoek

De salade was voor herhaling vatbaar en al was het broodje geitenkaas wat minder, de dubbele tosti van de buren zag er veelbelovend uit. Pluspunt: je kunt hier ook ontbijten, wat leuk is voor het weekend. En het zit gewoon gezellig bij Blanche, dus wij schuiven vast nog wel een keertje aan.

 

praktische info

Brugstraat 28
www.bakkerijblanche.nl
Prijs voor een lunchgerecht: €6 – €8