Recensie: Barracuda Social Club

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
7.5
7.5

De mannen achter Block & Barrels openden eerder dit jaar een tweede zaak: Barracuda Social Club. Zelfde uitstraling, andere accenten, beloofden ze. Haalt ie het bij de eerste boreling?

Sfeer

Het is een zonnige middag geweest op de dag dat wij Barracuda Social Club bezoeken, maar je voelt het najaar toch echt in de lucht. De openstaande pui om 19 uur ’s avonds is dus een tikkeltje te enthousiast: het is fris in het restaurant en we houden onze jassen nog maar even aan.

Voor een ‘social club’ is dit een vrij standaard restaurantinterieur, vinden we. We zien houten (bar)tafels met schoolstoelen erbij, een bar die betegeld is met glanzend donkergroene metrotegels, industriële schaarlampen en wat decoraties met een zee-thema. Maar waar zijn de loungehoekjes die je in een club verwacht?

En wat ook opvalt: de gasten – het zijn er niet zoveel vanavond – gaan allemaal aan de lage tafels achterin zitten, niet aan de bartafels voorin de zaak. Misschien kunnen die tafels beter omgeruild worden, dan lijkt het van buitenaf gezien drukker en dus gezelliger.

Eten

Waar bij grote broer Block & Barrels de nadruk ligt op vlees, is Barracuda Social Club meer op vis gericht. Maar er staan voldoende andere opties op de kaart, voor wie daar niet zo van houdt. Wat de twee restaurants gemeen hebben: ze doen allebei niet aan traditionele voorgerechten. Wel kun je kiezen uit een reeks aan bites om te delen met je tafelgenoten. En eerlijk is eerlijk, vaak is het wel zo prettig om alleen wat te knabbelen voor het hoofdgerecht komt.

We bestellen twee hapjes vooraf: een schaal met verschillende soorten droge worst en – jammer genoeg maar één soort – kaas met mini-augurkjes en grove mosterd, en een portie in bier gestoofde champignons met gesmolten kaas. Beide gerechten snaaien lekker weg en het is ook ruim voldoende voor ons drieën.

De ene tafelgenoot spot fish & chips op het menu en hoeft verder niet meer na te denken over zijn keus. Hij krijgt een flinke hoeveelheid kabeljauw in een knapperig deegjasje. Niet te vet, tot zijn vreugde. De grofgesneden frieten erbij zijn ook prima. Het is een hele berg, dus hij krijgt niet alles op.

Je moet hier trouwens – net als bij Block & Barrels – niet zijn voor je dagelijkse 2 ons groente. Bij de vis wordt alleen een klein kommetje mushy peas geleverd. De erwtenpuree is lekker fris aangemaakt met munt, maar komt zo te proeven rechtstreeks uit de koeling. De huisgemaakte kerriemayonaise valt erg in de smaak en de remouladesaus is natuurlijk een traditionele begeleider van gefrituurde witvis.

Mijn andere tafelgenoot is voor de burger gegaan. Die is mooi rood van binnen en lekker mals, met uitgebakken bacon erbij, kaas en een broodje dat op de houtskoolgrill getoast is. Een goede uitvoering van een bekende burger. De metalen trays met papieren placemat waarop het eten geserveerd wordt vinden we minder: het papier wordt zompig en scheurt wanneer tafelgenoot haar burger probeert te snijden.

Ik heb de moqueca besteld, een Braziliaanse stoofpot. Traditioneel wordt hij met vis en garnalen gemaakt, maar hier kun je kiezen uit gamba’s, vegetarisch of kip. Ik ga voor de laatste optie. De kip is uitstekend: gegrild op de houtskoolgrill en mooi sappig. De stoof zelf – geserveerd in een klein gietijzeren pannetje – is lekker fris, met onder meer zure appel en paprika. De kom witte rijst erbij is wel erg groot en ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die hem leegeten.

Barracuda Social Club heeft drie nagerechten op de kaart staan, dus die bestellen we alledrie. De ene tafelgenoot is erg enthousiast over zijn keuze: een warm koekje met chocolate chips en macadamianoten, dat aangeleverd wordt in het gietijzeren pannetje waar het net vers in gebakken is. Erbij hoort een bolletje vanilleijs. Simpel, maar doeltreffend. De maanzaadcake met fris mango-sorbetijs valt bij de andere tafelgenoot ook erg in de smaak.

Voor mij komt er kokos-crème brûlée met chocolademousse op tafel. Het is een veganistisch dessert. De ‘custard’ is wat dunner dan standaard, maar de kokosmelkversie is erg lekker en het laagje van gebrande suiker is mooi knapperig. De mousse is, zo zonder room of ei er doorheen, iets al te intens chocoladerig, naar mijn smaak: de laatste happen zijn wat te heftig.

Bediening

De bebaarde jongeman in de bediening is vriendelijk, maar komt af en toe wat gekunsteld informeel over. Hij doet zijn werk wel naar behoren: hij komt regelmatig langs en vergeet niet om naar een tweede ronde drankjes te informeren.

Het bestek en de servetten staan in een emmertje op de verder ongedekte tafel. Op zich prima, maar wel jammer dat er maar één setje vorken in zit: blijkbaar worden we geacht onze vorken te gebruiken voor voor- en hoofdgerecht.

Kans op een tweede bezoek

Hoewel we prima gegeten hebben hier, vinden we Block & Barrels gezelliger en gaan we liever daarheen voor een herhalingsbezoek. Barracuda Social Club voelt nog te veel als een slap aftreksel van z’n grote broer, dus iets meer eigen smoel kan geen kwaad.

Praktische info

Schuitendiep 48
barracuda-bar.nl
Prijs hoofdgerechten €14 – €24