Recensie: Bistro Basta

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
9
Prijs-kwaliteit
8
8.3

Als je een etentje organiseert voor lezers van De Smaak van Stad wil je natuurlijk wel naar een restaurant dat nog niet iedereen kent. En dus schoven we met zes kritische lekkerbekken aan bij Bistro Basta.

Sfeer

Bistro Basta is nu een paar maanden open en aan de bezetting op deze zaterdagavond te zien weet Groningen de zaak inmiddels wel te vinden. Dat is een compliment aan eigenaren Bas Zuidervaart en Eva Warnders – hij staat in de keuken, zij is gastvrouw – want restaurants die eerder in dit pand aan de Verlengde Hereweg zaten was geen lang leven beschoren, weet een van mijn tafelgenoten. Onze eerste indruk is ook positief: de zaak is vrij neutraal ingericht met een houten vloer en crèmekleurige wanden, maar de Perzische tapijten her en der op de vloer, de wand met gekke kunstwerkjes en de expres niet bij elkaar passende stoelen zorgen voor een ongedwongen huiskamersfeer. Wij zitten met een groep van zes aan een tafel in een hoekje naast de deur, wat een prettig gevoel van privacy geeft terwijl je toch niet bent afgesloten van de gezelligheid in de rest van de zaak.

basta

Eten

Bistro Basta heeft bewust geen uitgebreide kaart: dan kun je de prijzen lager houden omdat je niet snel te groot inkoopt. Het houdt de keuze voor de gast ook lekker overzichtelijk en omdat het menu elke paar weken wisselt word je uitgenodigd om nog eens vaker langs te komen. Best slim, dus. Een van mijn tafelgenoten deze avond had gehoopt op een echte Franse bistrokaart, maar daarvoor moet je, ondanks de naam, niet bij Bistro Basta zijn. Het menu gaat alle kanten op: Frans, Aziatisch, Italiaans.

Met zijn zessen bestellen we vrijwel alle gerechten op de kaart. De liefhebber van de Franse keuken begint met een gerecht dat ‘Van kop tot staart’ gedoopt is: hoofdkaas en paté van waddenvarken met piccalilly, waterkers en toast. Mooi op smaak en origineel, oordeelt hij, al past de piccalilly beter bij de hoofdkaas dan bij de paté. De toast van doodgewoon witbrood is wat te gewoontjes voor erbij.

Ook op tafel: gegratineerde paddenstoelen, heerlijk in hun eenvoud. Ze worden opgediend in een slakkenpan, elk holletje gevuld met een paddenstoel. Voorgerecht nummer drie, gerookte makreelfilet met een salade van paarse truffelaardappel en een pikante tomatenjam, is een plaatje om te zien. En het smaakt ook goed: het zoete van de jam gaat uitstekend samen met de makreel. We drinken er witte wijn bij en zijn blij verrast dat er een ruime keus aan wijnen per glas is. Betaalbaar ook: voor €3,50 heb je een goede, zij het niet opmerkelijke huiswijn.

Bistro Basta lijkt zich te richten op kwalitatief goede, maar niet overdreven ingewikkelde gerechten. Dat pakt de ene keer succesvoller uit dan de andere. De gnocchi met spinazie-pestosaus uit de oven is prima, maar ook wel heel erg bekend terrein. De Oosterse wokschotel is juist wel verrassend: traditionele Aziatische ingrediënten als tofu, udon noedels en sojasaus blijken het erg goed te doen in combinatie met spruitjes, pastinaak, schorseneer en avocado. De dagschotel, een vispannetje met venkel en tomaat, is smakelijk en naar behoren bereid, maar de beloofde Hollandse garnalen proefde tafelgenoot niet terug.

basta1

De pepersteak, twee keer op tafel, is een mooi stuk vlees en goed bereid, al is heeft de kok niet helemaal dezelfde definitie van medium als wij. De peper-cognacsaus is behoorlijk peperig, maar valt wel in de smaak. De erbij geserveerde koolsalade iets minder: die is wat saai. Tafelgenoot zes wordt in vervoering gebracht door de gegrilde kalkoenfilet: de vogel wil gauw te droog worden, maar deze is perfect gegaard en gemarineerd in een Jamaicaans kruidenmengsel. Samen met een paprika-beurre blanc-saus, gegrilde groente en pappardelle is het een volledige maaltijd.

Dat laatste geldt voor alle hoofdgerechten. Dat er desondanks ook nog schaaltjes salade op tafel komen is daarom eigenlijk onnodig. Groene blaadjes met een minimum aan dressing, daar kunnen we best zonder. We vissen de nootjes eruit en laten de rest grotendeels voor wat het is.

We hebben de keus uit twee nagerechten. De trifle met vanille-hangop, kweepeer, sorbet van bloedperzik en bosvruchtencoulis in een cocktailglas ziet er prachtig uit, maar de kweepeer overheerst het dessert te veel. Het trio van chocoladetaart, huisgemaakt hazelnootpraline-ijs en butterscotchroom is misschien minder origineel, maar valt wel goed in de smaak. Het koekje in kurkentrekkervorm is vooral leuk om te zien: het is iets te dik om elegant stukjes vanaf te bijten.

basta3

Bediening

Dat er foutjes gemaakt worden tijdens een drukke avond in een restaurant: kan gebeuren. Hoe de bediening daar mee omgaat bepaalt of het een negatief of een positief stempel op de avond drukt. Onze gastvrouw heeft dat goed begrepen. Wanneer een van de steaks wel erg rood blijkt uitgevallen – er was om medium verzocht – biedt ze aan een nieuwe te brengen. Tafelgenoot twijfelt, dus informeert ze even snel in de keuken en meldt dat de kok ‘héél graag een nieuwe steak wil bakken’. We moeten er allemaal om lachen: zeg daar maar eens nee tegen. Een paar minuten later staat er een vers bord op tafel.

Onze gastvrouw is spontaan en hartelijk op een ongekunstelde manier, maar ook de rest van de bediening doet het netjes. We worden bij de deur ontvangen, onze jassen worden aangenomen, er wordt regelmatig gecheckt of we nog iets wensen en we worden gewaarschuwd voor hete schalen: helemaal goed. We noteerden slechts een klein puntje van aandacht: de lege glazen blijven staan wanneer het tweede rondje drankjes op tafel gezet wordt.

Kans op een tweede bezoek

Stiekem ben ik een beetje jaloers op mijn tafelgenoten die in Helpman wonen: zij hebben er een fijn buurtrestaurant op loopafstand bijgekregen. Prettige sfeer en goed eten voor een schappelijke prijs. Kleine extraatjes – gratis water op tafel, een grote snoeppot bij de rekening – geven je nog eens extra het gevoel dat je bij Bistro Basta waar voor je geld krijgt. Het restaurant ligt misschien niet op je gebruikelijke route, maar het is het fietstochtje zeker waard.

 

PRAKTISCHE INFO

Verlengde Hereweg 29
www.bistrobasta.com
Prijs driegangenmenu €28-€37