Bommen Berend
Foto: Bommen Berend

Lunchrecensie: Bistro Bommen Berend

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7

Bistro Bommen Berend is al sinds jaar en dag een begrip in Groningen. Terecht, of niet? Wij schoven aan voor de lunch tijdens een dagje winkelen.

Sfeer

Bij Bommen Berend kwam ik als student uitsluitend wanneer mijn ouders in de stad waren en we er een kop koffie gingen drinken. In mijn herinnering was het een enorm ouderwetse tent van het soort waar ook mijn grootouders zich prima thuis gevoeld zouden hebben. Maar de lunchzaak heeft – drie jaar geleden inmiddels alweer – een broodnodige makeover gekregen: er kwam een hipsterlogo met een kanon op de ramen en ook het interieur is weer van deze tijd. Brede houten planken op de vloer, rookglazen lampjes boven de tafels, langs het raam bankjes in Amerikaanse diner-stijl en daarnaast een met koper beklede bar met tegeltjes op de muur. Ook handig: de brede vensterbank die speciaal gemaakt lijkt om je tassen met koopwaar op neer te vlijen. Zo kan Bommen Berend weer een paar jaar mee.

Eten

Niet alleen het interieur van Bommen Berend is vernieuwd, ook de kaart. Zo zijn de openingstijden verruimd en kun je er nu ook ’s avonds eten, handig voor hongerige shoppers. Wij houden het vandaag bij een lunch. De kaart is behoorlijk uitgebreid: je kunt kiezen uit warme en koude broodjes, soepen en salades, omeletten en burgers. Ik neem de pulled pork-burger met barbecuesaus, tafelgenoot – mijn moeder, om een traditie in ere te houden – gaat voor de vegetarische wrap.

Die wrap blijkt een prima keus: tafelgenoot is opgetogen dat ze tijdens de lunch al zoveel groenten binnenkrijgt. De met kaas gegratineerde tortilla is gevuld met geroerbakte broccoli, paprika, courgette en prei, plus walnoten en pijnboompitten voor de crunch. Het bedje van sla waar de wrap op ligt is voorzien van een flinke klodder dressing, die naar mijn smaak het gerecht te veel overheerst. Dan liever een eenvoudige vinaigrette, als je de sla wilt aanmaken. Maar tafelgenoot heeft er weinig moeite mee.

Het vlees op mijn broodje pulled pork is in de vorm van een burger gedrukt. Slim, want dat eet toch wat makkelijker. En wie zijn broodje ontleedt en op beide helften vlees wil, trekt de burger met een vork ook zo weer uit elkaar. Het vlees is mooi gegaard, maar wel wat aan de flauwe kant, dus daar strooi ik wat extra zout overheen. Verder is het een fijn gerecht: knapperig broodje, goede hoeveelheid barbecuesaus, gebakken ui erbij. Alleen die snijplank waar de burger op geserveerd wordt zie ik liever vervangen door een bord. Het oogt toch wat viezig, zo’n oud ding met de messporen van eerdere eters erin gekerfd.

Bediening

Het is zaterdag tegen 13 uur, dus spitsuur bij de bistro. Toch weten we een prima tafel bij het raam te veroveren, want de doorstroom is hoog: dit is voor mensen een pitstop tijdens het winkelen. Het tempo van de bediening sluit daar bij aan: er komt al snel iemand langs om onze drankbestelling op te nemen. Omdat de thee even op zich laat wachten schieten we zelf een ober aan om onze lunchwensen door te geven. Beide bestellingen arriveren daarna vrij vlot. Later komt de bediening nog even checken of alles naar wens is en we nog iets te drinken willen: prima, gezien de drukte.

Kans op een tweede bezoek

Ondanks de verjongingskuur blijft Bommen Berend voor mij een plek waar je neerstrijkt om uit te puffen tijdens het winkelen, ik zou er niet speciaal een omweg voor maken. Tafelgenoot zien ze hier waarschijnlijk eerder terug, want zij is enthousiast over de mogelijkheid om hier ook te dineren. Al met al is de bistro blijkbaar toch nog steeds aantrekkelijker voor de iets oudere Stadjer.

 

PRAKTISCHE INFO

Oude Ebbingestraat 17
www.bistrobommenberend.nl
Prijs lunch: €4,20 – €13,50