Recensie: Bla Bla

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
6
6.8

Na een slechte ervaring een paar jaar geleden bij de Bla Bla in Leeuwarden – die vrij snel weer sloot – was ik niet happig op een herhalingsbezoek. De Groningse vestiging slaagt er deels in m’n trauma te doen vergeten.

Sfeer

Met zijn bamboe tafeltjes, plastic stoelen met vrolijk gekleurde kussens en paarse lambrisering doet Bla Bla opgewekt, maar ook wat goedkoop aan. Halverwege de ruimte is een tweepersoonstafeltje in een soort bushokje tegen de muur gezet. Het ziet er leuk uit, maar je zit wel een beetje te kijk, vinden mijn gezelschap en ik. Het stel dat daar tijdens ons bezoek plaatsneemt heeft daar zo te zien geen moeite mee.

Eten

De menukaart oogt net als het interieur vrolijk, maar goedkoop. Dus is de schrik des te groter wanneer we zien dat een hoofdgerecht hier ons minimaal €18,50 kost. Dat verwacht je niet in een vegetarisch restaurant dat niet bijzonder chic oogt. Voor een voorgerecht en nagerecht komt daar nog eens gemiddeld €7,50 per gang bij: geen koopje.

Bla Bla werkt met een vast concept: je kunt kiezen uit drie hoofdgerechten, die elk bestaan uit een verzameling losse gerechtjes. Dat vond ik tijdens mijn bezoek aan de Leeuwarder vestiging een van de zwakke punten: de onderdelen pasten totaal niet bij elkaar. In combinatie met de kille kantinesfeer en de onvriendelijke bediening daar reden genoeg om Bla Bla – dat ook nog een vestiging in Rotterdam heeft – voortaan te mijden.

Met de combinatie van gerechten is het dit keer gelukkig beter gesteld. Ik ga voor een Frans aandoende schotel met een quiche, notengehaktballetjes, gekookte groene groenten, sla met rooktofu en aardappeltjes uit de oven. De quiche met geitenkaas, tijm en gekarameliseerde knoflook is heerlijk: romig, zoet en hartig tegelijk. De knapperige notengehaktballetjes en dito aardappeltjes zijn ook goed gelukt. De groene groenten – broccoli, snijboon en één groene asperge – en de sla zijn de minste onderdelen. Er is weinig mee gedaan en het neemt een hoop ruimte in op mijn bord die ik liever aan een extra stuk quiche had gegund.

Mijn tafelgenoten bestellen de Oosterse mezze. Die worden niet samen op een bord geserveerd, zoals bij mij, maar in losse schaaltjes. Wel zo verstandig, want met tabouleh, auberginestoof en andere niet-samenhangende gerechten wordt het anders al gauw een smeerboel op je bord. Beide tafelgenoten zijn erg te spreken over het gebodene: wortelsalade met kikkererwten, falafel, filodeegsigaren met een vulling van feta en munt en een taartje met gekarameliseerde ui en gember.

Lekker, maar toch: het zijn allemaal gerechten die je makkelijk ook thuis zou kunnen maken. Vegetarisch koken 1.0, zeg maar. Dat is geen probleem als de prijs daar ook naar is, maar voor bijna €20 verwacht ik creaties en smaakcombinaties voorgeschoteld te krijgen waar ik zelf nooit aan gedacht had.

De nagerechten vallen binnen dezelfde categorie: niet origineel, wel smakelijk. Aan warme chocoladecake met vanilleijs en Turkse yoghurt met honing en nootjes kun je je nauwelijks een buil vallen. Dito met mijn coupe citroen-sorbetijs met limoncello. Hoewel: waarom zit daar zo’n grote dot slagroom bovenop? Die is veel te overheersend bij het frisse ijs.

Bediening

De bediening bestaat uit één persoon. Aan het begin van de avond, wanneer wij de enige mensen in de zaak zijn, is dat geen probleem. Ze springt goed in op het verzoek van mijn tafelgenoten om een schotel te delen, en wanneer er later een drankje besteld wordt dat ze niet kan bieden, komt ze zelf met een alternatief. Maar na het eten wachten we tevergeefs op het aanbod van een kopje koffie, en wanneer we willen afrekenen lukt het niet om haar aandacht te krijgen. Niet zo gek ook, want ze is ondertussen druk bezig met eten uitserveren aan andere gasten. Dan is een extra paar handen in de bediening toch wel zo prettig.

Kans op een tweede bezoek

Bla Bla Groningen is er redelijk in geslaagd de slechte herinnering aan Bla Bla Leeuwarden uit te wissen. Maar uiteindelijk ben ik gewoon niet zo’n fan van de losse gerechten samen op een bord, en belangrijker nog, vind ik de prijs die je ervoor betaalt veel te hoog.

 

praktische info

Nieuwe Boteringestraat 9
www.bla-bla.nl
Prijs driegangenmenu: €30 – €35