Recensie: Café Kult

Samengevat
Sfeer
7
Eten
6
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
6
6.3

Kult in de Steentilstraat is een gezellig, tikje alternatief café met vriendelijk geprijsd eten. Maar die rooklucht, daar moet je tegen kunnen.

Sfeer

Het eerste wat ons tegemoetkomt zodra we binnenstappen bij Café Kult is een rooklucht. Boven is een vide waar gerookt mag worden, meldt een bordje, maar blijkbaar werkt de afzuiging daar niet zo goed. We staan in dubio: zullen we hier wel blijven? We besluiten van wel en dalen het trapje af naar het eetgedeelte. Onze innerlijke alto’s juichen om wat we zien: felgroene muren, hardroze geverfde tafeltjes, groen-blauw gestreepte stoffen lampenkapjes. Het zorgt voor een gezellige en ongedwongen sfeer, al vermoeden we dat het budgetinterieur met z’n kale betonnen vloer beter oogt bij schemer dan bij fel daglicht.

Eten

Kult werkt overwegend met biologische producten en er staan veel vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. En al klinkt die Indonesische rendang ook lekker, vanavond gaan we toch voor vega. De nep-kipspiesjes en bitterballen van de Vegetarische Slager slaan we over ten gunste van voorgerechten die niet proberen op vlees te lijken: groentesamosa’s met korianderdip en brood met smeersels. Het brood is standaard, de smeersels – kruidenboter, pesto en aioli – dito. De samosa’s bevatten weinig vulling, maar het dipsausje maakt een hoop goed. Voor wat we krijgen vinden we 6 euro per voorgerecht aan de prijzige kant.

Tafelgenoot heeft als hoofdgerecht de kaasfondue met gorgonzola besteld. Die wordt opgediend met salade en brood, maar jammer genoeg niet met groente om in de fondue te dopen. Ze vist de stukjes tomaat en komkommer dan maar uit de salade voor dat doeleinde. ,,Het is net of ze alle restjes door de salade hebben gedaan”, merkt ze op: naast tomaat, komkommer en rode ui komt ze ook dadels, walnoten en bosbessen tegen. De dressing had wat haar betreft wel apart geserveerd mogen worden, want nu ligt er op één plek een flinke kwak op de sla. En als we toch kritisch zijn: mag die kaasfondue op een rechaudje? Afkoelende kaasfondue wordt al snel minder smakelijk.

Mijn filodeegbuideltjes met artisjok en gerookte amandel in mosterd-kardemomsaus zijn ook wat teleurstellend. De vulling is erg smakelijk, maar net als bij de samosa’s bestaat het gerecht vooral uit deeg – dat te kort in de oven heeft gestaan en dus taai is – en weinig inhoud. En dan zijn het ook nog eens maar twee kleine buideltjes: als ik er geen schaaltje friet bij besteld had, was ik hongerig naar huis gegaan.

Als troost mag ik een toetje bestellen van mezelf; tafelgenoot houdt het bij thee met koekjes. De veganistische crème brûlée intrigeert, maar uiteindelijk heb ik toch niet zoveel vertrouwen in het vermogen van zuivelvervangers om het origineel te benaderen en ga ik voor de suikerbroodparfait met karamel. Die is gelukkig geslaagd, de kok is niet zuinig met suikerbrood geweest. Ik had graag een iets fraaiere presentatie gezien dan een ronde plak met een toef slagroom erop, maar dat wil ik Kult wel vergeven.

Bediening

Bij de trap naar het eetgedeelte worden we opgevangen door een van de medewerksters: hebben we een reservering? Die hebben we niet, maar er blijkt gelukkig nog een tafeltje over te zijn voor ons. Ze legt ons het systeem uit: als we bijgerechten willen moeten we die apart bestellen, om verspilling te voorkomen. Vinden we geen slecht uitgangspunt. Na het eerste warme ontvangst is de bediening de rest van de avond vrij onzichtbaar. Dat is het personeel niet te verwijten: ze zijn vriendelijk en doen hun best. Maar ze lijken met twee man de hele voorkant van de zaak te moeten runnen, inclusief de bar, waardoor we telkens een tijdje moeten wachten tot onze bestelling opgenomen wordt. Wanneer we naar de bar lopen om af te rekenen is daar niemand van het personeel te bekennen: pas na vijf minuten komt er iemand aan.

Kans op een tweede bezoek

Hoewel er wel het een en ander op aan te merken valt, is het eten bij Kult redelijk vriendelijk geprijsd. Bovendien vinden tafelgenoot en ik vinden het gezellig in het café. Maar die rooklucht verpest het nogal voor ons. In de loop van de avond gaan mijn ogen ervan prikken en wil ik graag de frisse buitenlucht weer in. En eenmaal thuis moet ik mijn kleren in de was doen en onder de douche springen om de indringende rooklucht af te spoelen. Dat is toch jammer, bijna zeven jaar nadat het rookverbod voor de horeca is ingegaan.

 

PRAKTISCHE INFO

Steentilstraat 36-1
cafekult.nl
Driegangenmenu €18-€27