Recensie: Cave Oporto

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
6
6.8

Het is moeilijk om van buitenaf een beeld te krijgen van ‘Portugees getint restaurant’ Cave Oporto. Je moet eerst een trapje af, en wie door de ramen tuurt ziet vooral veel duisternis. Sfeervolle duisternis, dat dan weer wel, dus stapten wij naar binnen.

Sfeer

Cave Oporto heeft de rijpe restaurantleeftijd van 27 en sinds de tachtiger jaren waarschijnlijk geen binnenhuisarchitect meer ingehuurd. Denk aan de traditionele setting: tafeltjes in rijen achter elkaar en weinig – zeg maar gerust geen – moderne opsmuk. Dat geeft helemaal niks, de ervaring leert dat dit juist de Mediterrane pareltjes zijn met de puurste smaken.

Eten

Cave Oporto heeft sinds de opening een specialiteit: het voorgerecht van stokbroodjes met kruidenboter uit de oven. Sinds twee jaar staat het niet meer op de kaart, maar vaste gasten weten van het bestaan en de vriendelijke chef tipt ze aan alle nieuwkomers. Leuk, zo’n specialiteit, maar het zet ook aan tot scepsis. Als stokbrood met kruidenboter uit de oven je specialiteit is heb je als restaurant toch een probleem, zou je denken. Het maakt ook benieuwd, we willen weten waar de ophef over is. De stokbroodjes zijn simpel en smaakvol, maar dat zijn ze altijd. Na dit aperitief lopen we nog niet over van superlatieven.

Met het hoofdgerecht wordt het roer omgegooid, gelukkig maar. Ik bestel een tonijnsteak, tafelgenoot 1 Portugese surf ’n turf (zalm met bacon) en tafelgenoot 2 de mixed grill. Mijn tonijnsteak is goed rosé gebakken en barst van de sterke smaken, door de toevoeging van limoen, koriander, plakjes knoflook en rode peper. Tafelgenoot 1 vindt de zalm wel lekker maar niet speciaal, terwijl tafelgenoot 2 juist te spreken is over de vleesvariatie op het bord. Waar we qua mening verschillen over onze keuze, zijn we alle drie teleurgesteld in de bijgerechten: het troosteloze duo friet en salade. Het zorgt voor weinig Portugese flair. De bijgerechten zijn te karig voor drie personen en de salade is wat fantasieloos.

Tafelgenoot 2 bestelt als nagerecht ijs met chocoladesaus en een notencrunch en ik het Portugese custardtaartje met warme karamelsaus. Hier is niks op aan te merken. De coupe van mijn tafelgenoot gaat tot de laatste drup op, en ik zou willen dat het sociaal aanvaardbaar was om je bord in het openbaar schoon te likken. Een heerlijke combinatie van warme custard en karamel met het langzaam smeltende ijs. Genieten, en eigenlijk is dit de echte specialiteit, aangezien er verder geen Portugese restaurants in de stad zijn.

Bediening

Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat de bediening weinig indruk heeft nagelaten. Enerzijds is dit een slecht teken, maar aan de andere kant heb ik me blijkbaar ook nergens aan gestoord. Eén puntje van kritiek: onze jas werd bij binnenkomst vriendelijk aangenomen, maar bij het verlaten niet door de bediening geretourneerd. Gelukkig worden ze behoorlijk in het zicht naast de toiletten aan de kapstok gehangen.

Kans op een tweede bezoek

Het eten was prima, de sfeer was prima, en de bediening ook (denk ik). Als ik er nog een keer beland is het goed, zo niet, dan zal het geen gigantisch gemis zijn.

 

praktische info

Brugstraat 17
www.caveoporto.nl
Prijs voor drie gangen: €25-€30