Recensie: Cervantes

Samengevat
Sfeer
8
Eten
6
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
6
7

Cervantes afficheert zichzelf als een tapasrestaurant naar Spaans voorbeeld. Maar wie typisch Spaans eten verwacht, kan beter een ander restaurant uitzoeken, concludeert recensent Jeroen van Kleef.

Sfeer

Cervantes is één van een set van vier restaurants aan de Via Vecchia, zoals de horecaonderneming achter Boccaccio, Moro, Hemingway’s en Cervantes het steegje noemt dat van de Steentilstraat naar het Gedempte Kattendiep voert. De entree schept lage verwachtingen, maar het eetgedeelte is gezellig ingericht in warme tinten geel, rood en oranje en met donkerbruine houten tafels. Hier eet je graag een hapje.

Eten

We komen met een AH-spaarkaart in de hand langs, en dat betekent bij Cervantes dat je een standaard driegangen-tapasmenu krijgt. Mijn tafelgenote is een toegewijde vegetariër, dus zij gaat voor de vleesloze variant. Ik kies na enige twijfel toch voor vlees. Over de portiegrootte hoef je je hier geen zorgen te maken. Grote dienbladen vol met kleine hapjes worden in drie rondes voor ons neergezet, ruim voldoende om zelfs de honger van een grote eter te stillen.

De kwaliteit van het eten is ook in orde: verse ingrediënten, goede bereiding. Het probleem van Cervantes zit hem vooral in het soort gerechten dat we krijgen. Wellicht dat uw recensent verwend is geraakt door zijn vele bezoeken aan het Iberisch schiereiland, maar vrijwel geen van de aan ons gepresenteerde gerechten zou ik als tapas betitelen. Ik moet zelfs mijn best doen om te ontdekken wat hier nu überhaupt precies Spaans aan is. Kaasfondue en een schijf geitenkaas met honing en walnoten doen eerder Frans aan. Courgettesoep, maiskolf en stokbrood met peppadew-roomkaas staan ook niet op het Spaanse nationale menu. Het obligate plakje serranoham en een paar schijfjes fuet – Catalaanse gedroogde worst – geven nog een Spaans tintje aan ons diner, maar dat is eigenlijk niet voldoende.

Bediening

Waar het eten mij wat teleurgesteld achterlaat, maakt de bediening dat grotendeels goed. Zelden kom ik in Groningse restaurants foutloze serveersters tegen, behalve bij Cervantes. Vriendelijk, attent en ze doen niet moeilijk als blijkt dat mijn tafelgenote de crema catalana liever laat staan. Het nagerecht wordt prompt omgeruild voor iets anders.

Kans op een tweede bezoek

Mijn tafelgenote is bijzonder blij met Cervantes, vanwege de keus aan vegetarische opties en de bereidheid om gerechten in te wisselen. Toch overheerst bij mij de gedachte dat ik in een tapasbar vervoerd wil worden naar Spanje. En dat gebeurde niet in de Via Vecchia.

 

PRAKTISCHE INFO

Gedempte Kattendiep 23
cervantesgroningen.nl
Prijs driegangenmenu Festival de las tapas €23,75