Recensie: Da Vinci

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
8
7.3

Da Vinci is al decennialang een begrip in Groningen. Dunne pizzabodems, meer delicatessen dan alleen bruschetta en rumoer: een beetje Italië aan de Turfsingel.

Sfeer

Ik kom al jaren bij Da Vinci en moet toegeven niet eerder op het interieur te hebben gelet. In de lente en (na)zomer is de binnentuin geopend en hier kijk je uiteraard even om je heen naar het groen en de rustieke bistro-achtige setting. Na een paar glazen vino rosso fik je bijna weg naast de geplaatste warmtebronnen. Wij hebben eind september binnen gereserveerd en als ik de setting voor het eerst op me laat inwerken verbaas ik me erover hoe lelijk de zaak eigenlijk is. Een wat treurige kroonluchter en bruine tafels met stoelen die eruit zien alsof de eigenaar door de jaren heen alle enigszins op elkaar lijkende zetels bij de Mama Mini heeft ingeslagen. Het geheel wordt amper opgeleukt door de foto’s van oude gerimpelde Bertolli-opa’s en -oma’s aan de muur. Gezellig is het wel, maar niet met dank aan het interieur. De sfeer wordt bepaald door de gezellige bedrijvigheid en Italiaanse vibe.

Eten

We eten met zijn vieren en krijgen een stokoude menukaart aangereikt. Dat is geen probleem, want de pizza bij Da Vinci is niet te versmaden en dan is het overbodig om jezelf opnieuw uit te vinden. Da Vinci is als Wagamama: voordat je naar binnen gaat, weet je al wat je gaat bestellen. In mijn geval is dit avocado di mare, een keuze waar tafelgenoot 1 zich bij aansluit. Nummer 2 wil zich in Siciliaanse sferen wanen met caponata en nummer 3 neemt crostini met gorgonzola. De avocado di mare is heerlijk in al zijn simpliciteit. Garnalen en avocado zijn beste vriendjes, en met een dot crème fraîche erbij kan er weinig misgaan. De caponata is perfect gekruid en bevat gelukkig geen overdaad aan olijfolie, en de crostini zien eruit als empanadas maar smaken Italiaans. Brood erbij om de bordjes schoon te vegen: so far, so good.

20150930_200945[1]

Bij het hoofdgerecht gaat het voor de helft van de tafel fout. Twee tafelgenoten bestellen pasta, terwijl je bij Da Vinci eigenlijk voor de pizza moet gaan. Tafelgenoot 3 en ikzelf (inmiddels een ervaren Da Vinci-eter) zijn verstandig: pizza tilingo en pizza milingo. Weinig verschil in naam, maar veel in toppings. Mijn pizza met provolone, garnalen, olijven, rucola en gegrilde groenten is goed als altijd, al mis ik de zwarte kalamata-olijven met pit, die vandaag zijn vervangen door een minder sterk smakende pitloze variant. Naast me zit tafelgenoot 3 de milingo met aubergine, spek, kappertjes, rucola en buffelmozzarella te verorberen. Tot de laatste draad op. Ik laat wat korstjes liggen, maar dat is alleen ter voorbereiding op de tiramisu.

Tafelgenoten 2 en 4 hebben het minder getroffen. De kaart beloofde de penne di mare te bereiden met verse vis. In de praktijk krijgen ze een berg penne in tomatensaus voorgeschoteld, met wat schelpdieren en letterlijk één stukje verdwaalde witvis.

Tafelgenoot 4 houdt het na de blamage met de penne voor gezien en blieft als afsluiter enkel een kopje thee. Tafelgenoot 2 en ikzelf gaan voor een tiramisu en nummer 3 voor koffie met sambuca. De tiramisu is bij Da Vinci al jaren heerlijk en vanavond is geen uitzondering. Of ze het dessert inkopen of zelf maken is niet duidelijk, maar de verhouding tussen mascarpone en zompigheid (een vies woord, maar goedbedoeld) is precies goed.

Bediening

De bediening is bij Da Vinci vrijwel altijd hartelijk en behulpzaam. De keuken is deels open en gezamenlijk geeft het personeel een leuke Italiaanse sfeer, met prettige hectiek. Op deze avond was de sfeer iets anders. Wat er was weet ik niet, maar de bediening liep wat gejaagd door het restaurant en had wat minder aandacht voor de gasten. Het is ze vergeven, gezien de vele warme ervaringen die ik eerder  heb gehad, maar toch een puntje aftrek omdat een off day voor gasten niet zichtbaar mag zijn.

Kans op een tweede bezoek?

Natuurlijk, alleen al omdat Da Vinci de betere pizza’s binnen de Nederlandse grenzen klaarmaakt. Ga heen en geniet, maar bestel geen pasta. Verder is de menukaart veilig.

 

praktische info

Turfsingel 33-1a
www.osteriadavinci.nl
Prijs voor drie gangen: €20-€30