Recensie: De Bastille (GESLOTEN)

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Het restaurantbezoek voor deze website wordt uit eigen zak betaald, uit oogpunt van onafhankelijkheid. Vergeef ons dus als we gretig gebruik maken van de Albert Heijn-spaaractie en hopen dat er telkens nieuwe restaurants bereid zijn ons voor een dubbeltje op de eerste rang te laten zitten. De Bastille was ditmaal aan de beurt.

Sfeer

Het interieur van De Bastille is een blijde verrassing. Het Damsterdiep had korte tijd de reputatie up and coming te zijn, maar die hipheid is nooit helemaal van de grond gekomen. Mijn tafelgenoten en ikzelf hadden van tevoren geen idee hoe De Bastille er van binnen uit zou zien, maar vreesden het zoveelste bruine eetcafé. Dus was het des te fijner om binnen te stappen in een ruime, lichte en stijlvol ingerichte tent, waar de ruimte tussen de tafels tevreden stemt. De enorme draaitrap voorin de zaak trekt de aandacht, maar wie verder doorloopt ziet een modern en gezellig café met warmgroen en geel geverfde muren en een bar met halfopen keuken achterin.

Eten

Omdat we met een kortingskaart komen zitten we vast aan een beperkt menu, maar wel een waar we enthousiast van worden. De ene helft van de tafel neemt de velouté van eekhoorntjesbrood vooraf en de andere helft de salade met gesmolten brie, honing, walnoten en rode vruchten. Erbij wordt een mandje kleffig witbrood met kruidenboter gebracht. Overbodig, maar we eten het wel, want het staat er nou eenmaal. De salade bestaat uit goed belegde plukken sla en er is beslist niet zuinig gedaan met de prijzige ingrediënten, die samen een topcombi vormen. Ik voel me zelfs een beetje schuldig, kijkende naar het sneue soepje naast me, maar dit blijkt niet nodig, want tafelgenoten zijn niet ontevreden. De romige velouté is goed op smaak, oordelen ze, al had hij iets warmer geserveerd mogen worden. Het parmezaanschuitje dat er, voorzien van een flinke berg tapenade, bij geserveerd wordt, is alleen niet bepaald handig: te broos om elegant op te kunnen eten.

We hebben drie opties voor het hoofdgerecht en daarvan kiezen we er twee. Ik ga voor kabeljauw met parelcouscous, tomatensalsa en basilicumolie. De vis is perfect gebakken en past samen met de frisse salsa goed bij de couscous. Het is wel een licht gerecht, waardoor de flinke frieten met mayo niet genegeerd kunnen worden. Als tweede gerecht komt een vegetarische ‘krokante schelp’ op tafel met wederom parelcouscous, plus in flink wat knoflook bereide mediterrane groenten, geitenkaas en yoghurt-muntsaus. De mysterieuze krokante schelp blijkt een plak bladerdeeg te zijn: we hadden het kunnen weten, want dat is favoriet voor vega-gerechten in restaurants. Desondanks is het een prima maal, met als minpunt dat het drupje begeleidende saus onder de garnituur zit verstopt. En het is jammer dat wij het als vijftal moeten doen met slechts één bakje groenten bij onze hoofdgerechten, terwijl een koppeltje verderop (spareribs op een date, dapper) als duo precies hetzelfde krijgt.

Voor een recensie is het wel zo leuk als er verschillende nagerechten worden besteld, maar we kunnen niemand ertoe bewegen de brownie te nemen. De bediening weet het goed te brengen: de citroentaart is een specialiteit van de zaak, en een brownie is – tsja – een brownie. Vijfmaal citroentaart dus, en wat een goede keuze, waarschijnlijk ons favoriete gerecht van de avond. Een aanwezige citroensmaak zonder zuur te worden en zo’n heerlijke taartrand die je bewaart voor het einde. Dit alles wordt samengebracht met meer dan prima huiswijn en afgesloten met thee en een etagère met bonbons en nougat. Rollend naar huis, zoals het hoort.

Bediening

Er was geen vaste bediening per deel van het restaurant, dus in totaal hebben zo’n vier mensen iets bij ons langs gebracht. Dit wisselde van een meisje dat weinig in de stemming leek, maar wel goed meedacht over graanvrije opties, tot een goedgehumeurde kok die af en toe een bord kwam brengen. Over het algemeen waren we content met de behandeling, hoewel de bediening collectief over het hoofd zag dat we al een flinke tijd droog stonden. Ook tijdens de lange nazit werd niet meer gevraagd of we iets bliefden, een paar gemiste kansen. Een groot pluspunt: we waren met een gezelschap van vijf man en twee kortingskaarten. Normaliter zou de vijfde persoon het volle pond moeten afrekenen, maar dit bedrag werd keurig gehalveerd. Heel attent.

Kans op een tweede bezoek

Absoluut aanwezig, want ik was op meerdere vlakken positief verrast door dit eetcafé dat je vanwege de locatie vaak vergeet. Het eten is lekker, de aankleding sfeervol en je kunt hier een gezellige en uitgebreide avond beleven. Niet te sjiek, maar meer dan een doorsnee eettent.

 

PRAKTISCHE INFO

Damsterplein 2
www.grandcafedebastille.nl
Prijs driegangenmenu: €32,50