Recensie: De Betere Tijden

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.8

Aanvankelijk stonden we een beetje in dubio: op de menukaart van De Betere Tijden staat weinig spannends, zullen we hier wel gaan eten? We deden het toch en kregen geen spijt.

Sfeer

Als je even niet oplet loop je er zomaar voorbij, De Betere Tijden. Het is een klein zaakje in de Gelkingestraat, niet erg opvallend van buiten, maar binnen is het knus. We zitten op roodpluchen stoelen aan donkerbruine houten tweepersoonstafeltjes. Aan de muur hangen ouderwetse landschapjes, een harnas en lampjes die aan muurfakkels doen denken. Op de eikenhouten bar achterin staat zelfs een spinnewiel. Het interieur doet mij een beetje denken aan een kasteel, tafelgenoot houdt het maar op ‘brocante’.

Eten

Heb je geen zin om te koken, dan kun je bij De Betere Tijden terecht voor een no-nonsense maaltijd. Vriendelijk voor de portemonnee, ook: voor minder dan 10 euro heb je een hoofdgerecht. Wij gaan voor het driegangenmenu voor 20 euro, dat bestaat uit proeverijen van de voor- en nagerechten en een hoofdgerecht naar keuze.

We krijgen met zijn tweeën een groot bord met twee soorten bruschetta, een bergje nacho’s en elk een mini-salade. Vrij standaard voorgerechten voor dit type eetcafé, maar ze ze hebben allemaal net even een twist. De nacho’s zijn niet alleen bedekt met gesmolten kaas en tomatensaus, maar ook met ricotta. De bruschetta zijn afgetopt met paprika, olijf en ansjovis (versie 1) en een smeersel van fijngesneden droge worst (versie 2).De salade bestaat uit gemarineerde ham en een mini-bolletje mozzarella op een bedje van sla, tomaat, komkommer en bosui. Tafelgenoot, die in de horeca werkt, is niet onder de indruk van de presentatie in een waterglaasje, maar het is in elk geval een goede oplossing voor een proeverij.

Bij De Betere Tijden geen aparte schaaltjes friet en groenten bij het hoofdgerecht, hier krijg je alles samen op een bord, net als thuis. Voor tafelgenoot betekent dat een gehaktbal met een stamppot van doperwten, courgette, munt en peterselie. Het vlees is heel fijngemalen en dat zorgt voor een smeuïge, zachte bal. Een beetje wennen als je grover gehakt gewend bent, maar de bal is stevig gekruid en smaakt prima. Ook de stamppot kan de goedkeuring van tafelgenoot wegdragen: de hoeveelheid munt – een smaak die al snel kan overheersen – is precies goed.

Ik heb de Turkse stoofpot besteld met rundvlees, aubergine en wortel. Die is lekker pittig en wordt opgefrist met een scheut yoghurt en wat citroen. Het koolhydraat-element is een flink stuk meergranenbrood met tomatentapenade: zo lekker dat ik geen moment verlang naar frietjes.

De proeverij van nagerechten wordt ook weer op een groot bord geserveerd. Dat eet af en toe wat lastig: probeer maar eens charmant met z’n tweeën een chocoladecakeje met vloeibare binnenkant op te eten. Maar lekker is het wel: naast het cakeje smullen we van een schaaltje luchtige Haagse bluf, een bolletje vanilleijs, arretjescake en cheesecake. Die laatste is bestrooid met pinda’s en dat vindt tafelgenoot een wat gekke keus, maar ik kan het wel waarderen: in combinatie met het laagje gezouten karamel bovenop is het een soort Snickers-cheesecake.

Het aanbod aan bier is ook het noemen nog waard. Dat is hier net wat origineler dan bij de meeste eetcafés van dit prijsniveau. Er zitten een paar leuke, onbekende biertjes op de tap. De wijn is ook behoorlijk goed. Je betaalt er dan ook een euro of 4 voor: normale horecaprijzen, maar als je bedenkt dat het hoofdgerecht nog geen tientje kost is de verhouding wellicht wat gek.

Bediening

Hoe je bediend wordt in een restaurant is vaak bepalend voor hoe je je de avond herinnert, en dat heeft onze gastheer Melvin goed door. Hij heeft duidelijk lol in zijn werk, is charmant en heeft kennis van zaken. Melvin is dan ook de eigenaar van de zaak. Hij begon De Betere Tijden samen met een studiegenoot van de hotelschool. Die laatste doet inmiddels andere dingen en nu heeft Melvin een hulp in de bediening. Zij is vriendelijk en vlot, maar wel minder goed op de hoogte van de wijn- en bierkaart dan haar baas. Met z’n tweeën runnen ze de hele zaak, zo te zien: van de keuken tot de bediening en de spoelkeuken. Desondanks loopt het allemaal soepel: we hoeven nooit lang te wachten op ons eten, ook al zit de zaak redelijk vol.

Kans op een tweede bezoek

De kaart bij De Betere Tijden bevat vooral klassiekers, dus voor bijzonder eten moet je hier niet zijn. Maar als je zin hebt in een goed bereid, no-nonsense maal voor een schappelijke prijs, dan is dit een prima tent, dus wij zouden hier zomaar nog eens kunnen komen aanwaaien.

 

praktische info

Gelkingestraat 21
www.debeteretijden.nl
Prijs driegangenmenu €20