Recensie: De Buurvrouw

Samengevat
Sfeer
6
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7

We gaan altijd graag bij buurtrestaurantjes eten. Deze keer kwamen we terecht bij eetcafé De Buurvrouw aan de Oostersingel, waar de gasten op het terras verwelkomd worden door een blonde dame in rood negligé. Zou ze van het eten hier zo rondborstig geworden zijn?

Sfeer

De Buurvrouw zit in een hoekpand met een terrasje voor de deur, waar voornoemde blonde mevrouw – een houten bord dus – ons opwacht met een fles desinfecterende handgel en een lijstje coronamaatregelen. Binnen zien we een grote centrale toog en tafels en stoelen uit de kringloopwinkel. De muren zijn in warme kleuren rood en geel geverfd en op eentje staat een muurschildering van de ‘buurvrouw’, die verdacht veel gelijkenis vertoont met Marilyn Monroe. Al met al is het een typisch bruin café: met minimale middelen ingericht, maar niet ongezellig.

Er komen een paar mensen eten afhalen, maar wij zijn de hele avond de enigen die ter plekke eten. Gelukkig is de zaak klein genoeg dat we ons er niet ongemakkelijk bij voelen.

Eten

De menukaart van De Buurvrouw is niet heel groot, maar er staat genoeg op om uit te kiezen. Qua voorgerechten is het een kwestie van brood met smeersels, een salade of een soepje. Het brood geloven wel wel, de andere twee gaan we proberen.

De mosterdsoep met spekjes en prei is een flinke kom vol. Er is niet heel veel room aan te pas gekomen, dus hij is aardig scherp, maar niet té. Bij de bulgursalade met falafel – niet huisgemaakt – zit veel rauwe groente: paprika, komkommer, rode ui, granaatappelpitjes en koriander. Dat maakt hem lekker fris en knapperig.

De ene tafelgenoot vervolgt met spareribs die gelakt zijn met een zoetige marinade. Het vlees is mooi zachtgegaard en er zit knoflooksaus bij. De kleine portie (15 euro, groot kost 18) blijkt ruim voldoende. De andere tafelgenoot is voor de Spaanse burger gegaan, die – een tikje tegenstrijdig – op een Italiaanse bol geserveerd wordt. Er zit een flinke hoeveelheid gesmolten kaas en knapperig uitgebakken chorizo op, en verder kerriemayonaise, rode ui, ijsbergsla en paprika. De burger zelf is doorbakken: jammer dat niet even gevraagd is hoe tafelgenoot haar vlees gehad had willen hebben.

Ik heb een vegetarisch gerecht besteld: in de oven gebakken parten pompoen bestreken met pesto en gegarneerd met granaatappelpitjes en koriander. Erbij zit tabouleh met feta. Het smaakt goed, al is het wel erg veel pompoen en had er wat mij betreft wel iets meer pesto bij geserveerd gemogen worden.

Als bijgerechten komt er grofgesneden, bros gefrituurde friet – het zijn meer aardappelpartjes eigenlijk – op tafel en een bakje salade. Het is al met al meer dan voldoende.

Maar omdat we de nagerechten toch ook nog willen testen, besluiten twee van ons samen het chocoladegerecht ‘in twee delen’ te bestellen. ‘Niet valsspelen’, staat er op de kaart. Dat vinden we nogal cryptisch, tot deel 1 van het nagerecht op tafel verschijnt: het bord is als een spiraal vormgegeven, met in het midden een holletje chocoladesaus. En op de rand ligt een chocolade-sinaasappelkogel, die we dus in de saus moeten zien te krijgen.

Het tweede deel is een plateau met chocoladelekkers: nog een paar bonbons, een bolletje ijs elk en een luchtig en smeuïg cakeje. Niks mis mee.

Bediening

We worden hartelijk ontvangen door – vermoedelijk – de uitbater, die bijgestaan wordt door een al even vriendelijke jongen. De twee komen regelmatig langs om naar onze wensen te vragen, eten te brengen of borden op te halen, maar verder zien we ze niet. Dat vinden we prima zo, aangezien wij de enigen in de zaak zijn: niets erger dan het gevoel dat er constant op je gelet wordt.

Als we vragen of we met z’n tweeën een dessert kunnen delen geeft de uitbater aan dat dit prima kan, qua hoeveelheid, en vervolgens krijgen we zelfs nog iets extra’s: heel attent.

Kans op een tweede bezoek

Sprong De Buurvrouw er zodanig uit dat we de omweg nog een keer gaan maken? Dat niet. Maar we hebben hier lekker gegeten voor een schappelijke prijs, dus wie in de buurt woont durven we wel naar dit eetcafé te sturen.

 

Praktische info

Oostersingel 152
eetcafedebuurvrouw.nl
Prijs driegangenmenu €26,50 – €42,50