Recensie: De Grote Frederik

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
8

De Oosterpoort: een gezellige buurt net buiten de binnenstad, met vrijwel alle voorzieningen die de moeite waard zijn, inclusief restaurants. Toch eten we vrijwel altijd in het centrum. Vandaag fietsen we een blokje om voor De Grote Frederik.

Sfeer

De eigenaar van De Grote Frederik mag zich in de handen wrijven met deze locatie aan een pleintje middenin de Oosterpoortbuurt. Hoge bomen zorgen voor het nodige groen tussen de rijen woonhuizen. Het weer is goed en we zitten de hele avond buiten aan een picknicktafel. Binnen oogt de zaak als een bruin café, met donkere tafeltjes en stoelen en een goede bar pontificaal in de ruimte. Een typisch buurtcafé met een ongedwongen sfeer, maar toch iets meer aankleding.

Eten

We eten met zijn drieën en besluiten voor de drie-eenheid te gaan: voor-hoofd-na. De Grote Frederik haalt een eerste pluspunt binnen als er, zonder dat we hierom gevraagd hebben, een schaaltje lekkere olijven voor ons wordt neergezet. Vooraf bestel ik de viskoekjes, tafelgenoot 1 de bruschetta en tafelgenoot 2 de roasted pork belly. Laatstgenoemde is blij verrast door de frisvlezige combinatie van appel en varken en tafelgenoot 1 is te spreken over de knapperige bruschetta. Ik kan zelf ook niks negatiefs verzinnen over de viskoekjes. Knapperig van buiten, zacht en met een goede hoeveelheid vis binnen, en een pittig-zout dipsausje. Het begin is goed. Heel goed.

Als hoofdgerecht kiest tafelgenoot 1 voor de zalmfilet met een gemberkorstje en wasabimayonaise en tafelgenoot 2 voor rode poon met droge worst. Mijn oog valt direct op het trio van kaas: wentelteefje met witlof, pecannoten en gorgonzola, geitenkaas met vijgenjam en quiche van parmezaan en pompoen. Hoewel we alledrie vinden dat het vegetarische aanbod met één optie erg beperkt is, hebben ze over dit gerecht erg goed nagedacht. De zalmfilet is goed gaar en combineert perfect met de wat heftiger smaken van gember en wasabi. Tafelgenoot 2 is weer enthousiast over de bijzondere smaken: rode poon en droge worst is een interessante interpretatie van surf ’n turf. Zelf geniet ik van alle mini-gerechten op mijn bord, die goed op elkaar afgestemd zijn. Het wentelteefje is de loser van de drie: pas toen hij al op was besefte ik dat dit het wentelteefje moest zijn geweest. Als bijgerechten krijgen we een pittige salade met komkommer en avocado en een grote bak friet.

Het dessert, altijd lastig. We besluiten alledrie voor de proeverij van nagerechten te gaan, en die is werkelijk waar zondig op de beste manier. Crème brûlée, chocoladetaart met vanille-ijs en slagroom en limoentaart met limoensorbet. Een plezier om op te eten. Eén klein puntje van verbetering:  het sorbetijs kan de volgende keer beter in een apart bakje. Nu smolt de vrij overheersende smaak van limoen overal naartoe, en we wilden hem niet in de buurt van de chocoladetaart hebben.

Bediening

De sfeer is informeel en heeft de gezelligheid die je van de Oosterpoortbuurt verwacht. De bediening wijkt hier niet van af en loopt in z’n dagelijkse kloffie langs de tafeltjes. We worden op tijd geholpen en er wordt regelmatig gevraagd of we nog een drankje willen. Niks op aan te merken.

Kans op een tweede bezoek

Goed en bijzonder eten, maar niet pretentieus. Volle, vrolijke borden met bloemetjes erop en een sfeervolle setting. Dus ja, simpelweg ja: hier komen we terug.

 

praktische info

Frederiksplein 7
www.degrotefrederik.nl
Prijs voor drie gangen: €25-€30