Recensie: De Kleine Heerlijkheid

Samengevat
Sfeer
8.5
Eten
9
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
8
8.5

Een van de eerste recensies die we publiceerden op De Smaak van Stad was van De Kleine Heerlijkheid. Drie jaar later is het tijd voor een herhalingsbezoek. Worden we nog steeds zo enthousiast van wat er in dit restaurant op tafel komt?

Sfeer

Toen ik hier drie jaar geleden was, kon je het interieur van De Kleine Heerlijkheid met één woord beschrijven: bruin. In de tussentijd is er een opknapbeurt geweest en hebben de muren een lik witte verf gekregen, waardoor het nu weer fris oogt. De meubels zijn nog steeds dezelfde simpele houten café-modellen, maar dat past hier prima. Het eeuwenoude pand heeft genoeg karakter van zichzelf, dus verder heeft het ieniemienie-restaurantje weinig nodig. ,,Een fijne huiskamersfeer”, vat een van de tafelgenoten samen.

Eten

Gasten kunnen kiezen tussen een verrassingsmenu van drie of vier gangen of het à la carte menu, wat ongeveer een tientje duurder uitvalt. Mijn drie tafelgenoten laten zich vanavond verrassen; ik besluit van de kaart te kiezen. Die staat namelijk vol intrigerende gerechten, zowel voor vleeseters als vegetariërs. Wat me drie jaar geleden ook al opviel: chef-kok Zaneta Nemcova heeft een voorkeur voor niet-alledaagse ingrediënten en smaakcombinaties en dus is het nooit saai bij De Kleine Heerlijkheid.

Het is maar goed dat ik het menu van tevoren al op de website bekeken heb, want er staan een aantal termen op die me niks zeggen. Upma, eryngii, bihoen? Google biedt gelukkig uitkomst, en anders de bediening wel.

We starten met een amuse van gerookte eendenborst met piccalilly en huisgemaakt brood erbij. Daarna volgt voor mij een timbaaltje van jonge spinazie met frisse gazpacho van tomaat en aardbeien, rabarberconfit en broccolipaté. Het groen en rood leveren een mooi plaatje op en de smaken gaan goed samen. Tafelgenoten krijgen een salade van quinoa met Deense blauwaderkaas, croutons van walnotenbrood, Nieuw-Zeelandse spinazie en patisson, familie van de courgette. De groenten komen uit de tuin van gastvrouw Elbrich Huisman. ,,Comfort food van hoog niveau”, verzucht een van de eters.

De tweede gang is voor ons allemaal hetzelfde: kokos-venkelsoep, waar ik India in proef. De venkel is niet erg uitgesproken en dat vindt tafelgenoot W. jammer, maar wat mij betreft is het juist een goede zaak. Venkel overheerst snel en hier gaat hij harmonieus samen met de kokos.

In mijn hoofdgerecht ontwaar ik ook Indiase invloeden. Op mijn bord liggen twee ‘uientaco’s’, die me nogal doen denken aan chapati. Ze zijn gevuld met gehakte koningsoesterzwam en worden begeleid door een pittig spinaziemengsel met sambal en knoflook, een yoghurtsausje met bieslook en wat mihoen. Tafelgenoten smullen ondertussen van smeltend zachtgestoofd sukadevlees met een volle jus en een paddenstoelencrumble. Erbij krijgen we pompoen uit de oven en gegratineerde aardappelpuree, simpel maar erg bevredigend.

Het verrassingsmenu sluit af met een rumcakeje – baba au rhum – met kokos-limoenijs en aardbeiengazpacho. Dat is een prima nagerecht, maar niet erg verrassend. Voor mij komt er – iets later, omdat de bediening vergeten is mijn bestelling op te nemen – een origineler dessert op tafel. IJs van Napoleon-zuurtjes met partjes gestoofde abrikoos, mini-gelbolletjes ‘frambozenkaviaar’, tartaar van watermeloen met een dakje van kokosmakroon en wat drupjes kokoscrème. Het is een mooie afsluiter van een vrolijk stemmend diner.

Bediening

Gastvrouw en mede-eigenares Elbrich Huisman loopt vanavond niet zelf in de zaak rond, maar ze heeft de mantel overgedragen aan twee jonge vrouwen die zich prima van hun taak kwijten. Ze nemen onze jassen aan, houden onze glazen gevuld, lichten het menu duidelijk toe en in verloren momenten zien we ze driftig wijnglazen oppoetsen. Er gaat iets mis met mijn nagerecht, maar dat wordt vlot en netjes opgelost. Wel jammer dat niet gevraagd wordt of mijn amuse vegetarisch moet zijn, nadat ik een bestelling van drie vleesloze gangen heb doorgegeven.

Kans op een tweede bezoek

Het is het tragische lot van de recensent dat ze niet erg regelmatig terugkeert naar fijne restaurants, want er moet tenslotte elke keer een nieuwe zaak beoordeeld worden. Van een flinke handvol zaken vind ik dat echt jammer en daar is De Kleine Heerlijkheid er eentje van. Goed voornemen: eens wat vaker een tafel boeken hier.

 

praktische info

Schuitendiep 42
dekleineheerlijkheid.nl
Prijs verrassingsmenu 3 gangen €34,50; 4 gangen €38,50. A la carte 3 gangen: €38 – €48