Recensie: De Kleine Moghul

Samengevat
Sfeer
7.5
Eten
8.5
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
8
7.8

Op de Instagram-pagina van De Kleine Moghul komen allerlei eetlust-opwekkende gerechten voorbij en dat vraagt natuurlijk om een bezoek. Smaakt het eten bij dit Indiase restaurant net zo goed als het er uitziet?

Sfeer

De Kleine Moghul is typisch zo’n eetzaakje waar iemand je ooit kennis mee moet hebben laten maken, want op de bonnefooi stap je er niet zo snel binnen. Het ligt zo onopvallend in de Nieuwe Boteringestraat dat we er bijna voorbij fietsen. Wat we daarna aanzien voor de hoofdingang blijkt het afhaalgedeelte te zijn: het restaurant bereik je via een nog minder in het oog springende deur.

Maar zo onooglijk als De Kleine Moghul van buiten is, zo vrolijk is het interieur. Van de muren tot de tafels en de stoelen, alles is in vrolijke kleuren geverfd, bij voorkeur ook nog met een patroontje. De inrichting is al jaren hetzelfde en dat zie je hier en daar ook wel aan wat sleetsheid, maar dat doet niet af aan de charme van zoveel huisvlijt. Wel iets om rekening mee te houden als je minder goed hoort: bij drukte laat de akoestiek te wensen over.

Eten

Al bladerende door het menu worden we blij verrast: De Kleine Moghul heeft wisselende gerechten op de kaart staan naast het vaste aanbod. Dat zijn we nog niet eerder tegengekomen bij Indiase restaurants, waar de opties doorgaans al sinds jaar en dag hetzelfde zijn. Daar gaan we dus zeker eentje van proberen.

We knabbelen van de gratis verstrekte chapatti met komijnzaadjes en gaan daarna door met de twee mooiste samosa’s die we ooit zagen. De deegflapjes zijn met zorg in een piramidevorm gevouwen en gevuld met een kruidig mengsel van groente en in perfecte blokjes gesneden aardappel. We krijgen bijna spijt dat we er niet meer hebben besteld, maar we moeten ruimte reserveren voor wat nog komt. Zoals het gestoofde lamsvlees in een roomsaus met champignons, munt, citroenrasp en rode chilipeper, een van de seizoensgerechten. Er zit volgens de omschrijving op de kaart ook gemalen meloenzaad doorheen en wat dat toevoegt is ons niet duidelijk, maar het resultaat is erg geslaagd: de stoof is romig, fris en pittig tegelijk.

Van de vaste kaart komt de murg tikka, de bekende oranjerood gemarineerde kip uit de tandoor-oven. Het vlees is mooi mals gebleven, de marinade kruidig, maar niet heet. Er wordt een schaaltje groentecurry bij geserveerd, een frisse munt-youghurtsaus (raita) en een kom loskorrelige pilafrijst. We hebben er zelf nog een paar extra’s bij besteld: knapperig naanbrood met knoflook, gestoofde spinazie met linzen en Bombay aloo, een pittige aardappelcurry met gestoofde tomaat, ui en verse koriander. Het zijn geen heel grote kommen, maar ze zijn wel goedgevuld. Hier geen plens saus met een paar stukjes groente.

Tafelgenoot gelooft het na die overvloed wel, maar ik neem nog een nagerecht: kulfi. Dat is Indiaas ijs gemaakt van gekarameliseerde melk met amandelen, kardemom en pistachenoten. Het smaakt een beetje naar nougat en zo is de textuur ook: je kunt er bijna op kauwen. We hebben kulfi wel eens mooier opgediend gezien – als een soort kegels bestrooid met felgroene pistachenootjes – maar dit is dan een goed voorbeeld van ugly delicious.

Bediening

De bediening is vooral efficiënt: onze bestelling wordt vlot opgenomen en het eten laat niet lang op zich wachten, maar veel interactie is er verder niet. Wat we wel waarderen: de kulfi wordt ongevraagd geleverd met twee lepeltjes, zodat ik kan delen met mijn dessertloze tafelgenoot. Weinig kans, natuurlijk, maar toch attent.

Kans op een tweede bezoek

Ik ken meerdere trouwe fans van De Kleine Moghul en ik snap hun devotie: het eten hier is gewoon goed en nog schappelijk geprijsd ook. Hier ga ik dus nog eens vaker langs, al is het maar om af te halen. Dan zorg ik overigens wel voor cash, want anno 2018 kun je hier nog altijd niet pinnen. Wie daar niet op bedacht is mag ook via  internetbankieren betalen, maar dat is nogal omslachtig.

 

praktische info

Nieuwe Boteringestraat 62
www.moghul.nl
Prijs hoofdgerechten €10 – €16, bijgerechten €1 – €4,50