Recensie: De Olijfboom

Samengevat
Sfeer
8
Eten
6
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.3

De Olijfboom begon als traiteur, maar is nu ook een eetcafé waar een beperkt aantal gasten de Griekse gerechten kan proeven die hier vers bereid worden. We horen vrijwel alleen enthousiaste verhalen, dus schuiven we zelf maar eens aan.

Sfeer

De traiterie dient als entree en dat is zowel een gezellige als een functionele binnenkomer. De hapjes die in de koelschappen liggen worden ook in het restaurant geserveerd, waardoor je bij binnenkomst gelijk een indruk van het menu krijgt. Bonus: je ziet de koks aan het werk in de open keuken. Voor de ouzerie loop je de hoek om naar een kleine ruimte die qua aankleding weinig spannend is – standaard donkerbruin houten café-meubilair, muren in gebroken wit met olijfkleurige lambrisering – maar wel gezellig druk. Reserveren is bij De Olijfboom geen overbodige luxe: zelfs op dinsdagavond namen wij plaats aan het laatste beschikbare tafeltje.

Eten

De Olijfboom heeft geen vaste kaart: er wordt vers en volgens het seizoen gekookt, dus wat er op het menu staat hangt af van het aanbod en de luim van de kok. Mijn tafelgenoot en ik zijn allebei enthousiast over hetzelfde hoofdgerecht dat vandaag op het krijtbord staat, tongfilet met een vulling van spinazie. Maar omdat we daar nog even op moeten wachten, nemen we vooraf heerlijk vers pitabrood met drie dips. De tzatziki, tonijnsalade en pittige fetasalade zijn alledrie winnaars: ook onder schot zou ik het moeilijk vinden een favoriet te selecteren. Het is ook prettig dat de term ‘pittig’ hier ook echt pittig betekent, want in veel andere restaurants blijkt het eten dan flauwer dan gehoopt.

Als het hoofdgerecht wordt geserveerd daalt ons enthousiasme iets. De tongfilet is perfect gegaard en combineert goed met de – wel iets te flauwe – tomatensaus. Met de rijst die we er op aanraden van de bediening bij hebben besteld is niets bijzonders gedaan en dat is jammer. De Griekse salade is iets te grof, vinden we, en bevat een scheutje te veel olijfolie. Het doet de maaltijd degraderen van goed restauranteten tot een doordeweeks maal thuis op de bank.

olijfboom

Toch is het hoofdgerecht nog oké te noemen. Waar het echt misgaat is bij het dessert: baklava met vanilleijs.  Het filodeeg is te log en hoewel baklava erg zoet hoort te zijn, is deze versie al te mierzoet: als ik mijn vork erin zet spat er aan alle kanten honing uit. Enfin, ik eet het bolletje ijs op en laat de baklava na een helftje voor wat het is. Dat overkomt mij zelden bij desserts.

Bediening

De vrolijke en informele sfeer bij De Olijfboom is de verdienste van de bediening, die snel en met een glimlach het eten op tafel zet en zonder al te aanwezig te zijn toch goed in de gaten houdt of ze ergens nodig is. Wanneer de tongfilet op zich laat wachten en mijn tafelgenoot wat ongeduldig wordt is de reactie vriendelijk: de vis zit nog even in de oven.

Kans op een tweede bezoek

Op horecasite IENS krijgt De Olijfboom een 8,3 voor het eten en ook Dagblad van het Noorden was lovend. Ik ben minder enthousiast: kozen tafelgenoot en ik soms net de verkeerde gerechten? Toch is er best kans dat ik nog een keer aanschuif bij de ouzerie. Het voorgerecht was erg smakelijk, de sfeer uitstekend en Griekse mezze zijn weer eens wat anders. Gewoon even omlopen voor de baklava, naar de Folkingestraat bijvoorbeeld.

 

PRAKTISCHE INFO

Steentilstraat 28
www.traiteriedeolijfboom.nl
Prijs driegangenmenu €20-€25