Recensie: De Omhelzing

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Door alle Chinees-Indische restaurants in Nederland is de traditionele Indonesische keuken een beetje in de verdrukking geraakt. Bij De Omhelzing koken ze nog volgens oma’s recept.

Sfeer

Van buitenaf gezien is De Omhelzing vrij onaanzienlijk. Het is gevestigd in het deprimerende naoorlogse buurtwinkelcentrum in de Jacob van Ruysdaelstraat, dat nog eens extra verouderd afsteekt tegen de nieuwbouwwoningen die er de afgelopen jaren omheen opgetrokken zijn. Maar stap je naar binnen, dan beland je in een knusse warung. Dankzij de combinatie van witte muren, donker hout, strategisch gekozen kamerplanten en Indonesische kunst word je ineens getransporteerd van Kostverloren naar Java.

wpid-img_20150417_182345.jpg

Eten

De voorgerechten slaan we vandaag even over, want tafelgenoot 1 en ik gaan voor een rijsttafel en die laat meestal weinig ruimte voor wat anders, is onze ervaring. Al snel wordt onze tafel volgebouwd met borden, bakjes en rechauds. In die bakjes treffen we een hoop lekkers aan: zacht smeltend draadjesvlees in rendang- en semurvariant, hete kip, saté met een heerlijke pindasaus, knapperige tempeh. Alles gaat schoon op, behalve dan de in ketjap gemarineerde tofu. Die vinden we allebei wat sponzig: hij was beter tot z’n recht gekomen in een saus.

Tafelgenoot 2 heeft zijn eigen privé-rijsttafeltje besteld: een bord volgeladen met twee soorten smoorvlees, tempeh, hete eiercurry, bami en gemengde groente, gezellig gepresenteerd op een bananenblad. Voor een groot deel dezelfde gerechten die wij kregen, maar dan wel ettelijke euro’s goedkoper. Tafelgenoot 1 en ik kijken een beetje beteuterd naar elkaar: die rijsttafel is met 23,50 euro per persoon dan toch wel erg duur in verhouding.

De dessertkaart is niet bepaald opwindend: we kunnen kiezen uit ijs met diverse toppings of spekkoek. De Indonesische keuken kent toch wel meer zoete gerechten? Ik beperk me tot een kop thee met een plak spekkoek, die nogal retro met een dot slagroom ernaast wordt opgediend. De ijsdesserts van mijn tafelgenoten zijn met 5 euro goedkoop, maar zowel het vanilleijs als de chocoladesaus komen rechtstreeks bij de groothandel vandaan. Dat was in oma’s tijd misschien acceptabel, maar tegenwoordig hoop je toch op iets huisgemaakts.

Bediening

Efficiënt is hier het juiste woord. Het ontvangst is vriendelijk, onze bestelling wordt vlot opgenomen en  het eten even snel gebracht als afgeruimd. Misschien niet helemaal de Indonesische warmte waar we op hadden gehoopt, maar verder hebben we niets te klagen.

Kans op een tweede bezoek

De Omhelzing is niet per se het soort eetcafé waar je de stad voor doorkruist, maar als je enigszins in de buurt woont is het een prima optie wanneer je lekker wilt eten zonder je in de binnenstad te hoeven wagen. Informele sfeer, goede Indonesische gerechten en geen avondvullend programma: soms is dat alles wat je wilt.

 

praktische info

Jacob van Ruysdaelstraat 2
Prijs driegangenmenu €23 – €37