Lunchrecensie: De Paalkoepel

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.8

Het voornaamste verkooppunt van De Paalkoepel is natuurlijk het fraaie gebouw zelf en zijn locatie pal aan het Paterswoldsemeer. Maar als het druilerige Nederlandse weer op het terras zitten niet toelaat, biedt het menu nog steeds voldoende redenen om aan te komen waaien.

Sfeer

Tijdens de wandeling van de parkeerplaats naar De Paalkoepel worden we honderd jaar teruggeworpen in de tijd. We verwachten eigenlijk heren met hoed en pak te zien en dames met parasol, die een dagje spelevaren op het meer hier komen afsluiten met een pêche melba. De Paalkoepel is een architectonisch pareltje uit 1908, toen de recreatie rond het Paterswoldsemeer net op gang kwam, en is nog helemaal in originele staat. Dat wil zeggen, aan de buitenkant. Over het interieur zijn we minder lyrisch: de marmeren vloer, plompe houten tafels en leren stoelen op wieltjes ogen alsof ze in een vergaderzaal thuis horen en passen niet bij de sfeer van het gebouw. Maar daar hebben we nu weinig last van, want we stomen direct door naar het fijne terras aan de achterzijde, dat boven het water hangt en een prachtig uitzicht over het meer biedt.

img_20160914_144839

Eten

De geijkte broodjes oude kaas, zalm en ham die op zoveel lunchkaarten staan ontbreken ook bij De Paalkoepel niet. Maar er wordt wel een draai aan gegeven, en dat is mooi. De kaas is Gronings, brokkelt en wordt met pruimencompote geserveerd, de zalm is gemarineerd in anijsdrank Pernod en onder de ham – coppa di Parma – ligt een laagje daslookpesto. Desondanks kiezen wij voor drie andere opties: het broodje makreel, de wrap met zachtgegaard rundvlees en de salade met gorgonzola gegratineerd op suikerbrood.

Om met die laatste te beginnen: gorgonzola en suikerbrood blijken een zeer geslaagde combinatie. Niet zo gek ook, misschien: het scherpe van blauwe kaas samen met iets zoets, zoals peer, is een bewezen succes. De salade bestaat verder uit verse vijgen, komkommer, tomaat, radijs en gemengde sla. Gaan we thuis ook eens maken. Tafelgenoot 1 is ook te spreken over haar ‘knapperige wrap’ – meer een soort poppadombakje – gevuld met runderstoofvlees, sla, tomaat en avocado. Je zou hem in Mexico kunnen serveren zonder een boze menigte achter je aan te krijgen. Tafelgenoot is ook blij dat er slechts een beschaafde hoeveelheid zure room op zit, want dat spul kan nogal overheersen. Enige minpunt: het is niet een heel groot gerecht en dus vergrijpt tafelgenoot zich maar aan het knapperige volkorenbrood dat bij mijn salade hoort.

Tafelgenoot 2 heeft over de omvang van zijn broodje gestoomde makreel geen klagen. Dat vult prima, smaakt goed en is – mede dankzij tomaatjes, komkommer en gekookt ei – nog supergezond ook.

paalkoepel

Bediening

De bediening bij De Paalkoepel weet hoe het hoort. Wanneer bij ons tweede rondje drankjes een vers glas voor mijn flesje appelsap ontbreekt, oppert tafelgenoot 1 dat ik het vorige glas wel kan hergebruiken (dank je, mam). Maar dat vindt de serveerster niet kunnen: ,,Nieuw drankje, nieuw glas”, zegt ze terecht. Ook komt door miscommunicatie een verkeerd biertje op tafel. Dat wil ze vervangen, maar tafelgenoot 2 drinkt het liever op. Zonde om weg te gooien, vindt ie. Als ik later de tafel even verlaat en tafelgenoten in de tussentijd koffie bestellen, schiet de ober me terwijl ik terugwandel aan of ik ook nog iets wil drinken: attent.

Kans op een tweede bezoek

De Paalkoepel was onze uitwijkplaats, omdat we wegens te grote drukte niet bij de pas geopende Rietschans terecht konden. Maar daar zijn we achteraf alleen maar blij mee: De Paalkoepel is lekker kleinschalig waardoor de bediening voldoende aandacht voor je heeft en de lunchkaart is prettig origineel. Ouderwets goed, zeg maar.

 

PRAKTISCHE INFO

Meerweg 225, Haren
depaalkoepel.nl
Prijs lunch: €5 – €11