Lunchrecensie: De Soepwinkel (GESLOTEN)

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.5

Riskant: een soepwinkel openen in een land met vier duidelijk te onderscheiden seizoenen. Hebben we wel zin om tijdens de zomermaanden boven een stomende kom soep te hangen? Wij namen op een middag in augustus plaats op het terras.

Sfeer

De Soepwinkel heeft middenin de Oude Kijk in ’t Jatstraat weinig plaats voor een terras, maar dit obstakel is slim opgelost. Net buiten de winkel staan twee terrasplaatsen, maar in een dode hoek aan de overkant van de straat eveneens. Zo neemt de winkel veel plek in beslag, en vragen passanten zich af waar die knusse roodzwarte tafeltjes en stoeltjes bij horen. Binnen is de zaak ingericht voor de behoeften van zowel vriendengroepjes als werkenden die solo een hapje komen eten. Centraal in de kleine ruimte staat een leestafel, omringd door kleinere tafeltjes. Mocht je geïnspireerd zijn geraakt en zelf met bouillon aan de slag willen, dan kun je hier ook terecht. Kommen, soepreceptenboeken en gigantische pannen staan ter verkoop uitgestald.

Eten

Terwijl we op het terras zitten komt een bekende van één van mijn tafelgenoten voorbijlopen. Of ze hier ook tosti’s hebben, vraagt ze. Nee, hier komt men voor soep. De soepen van de dag staan op een krijtbord aangegeven en worden allemaal geserveerd met een ‘goed stuk brood’. De soepen van vandaag: tomaat met basilicum, aubergine met yoghurt en gepofte knoflook en courgette met blauwe kaas en linzensoep. Tafelgenoot 1 bestelt van de vaste kaart een kom linzensoep, de rest gaat voor een proeverij van drie soepjes naar keuze. Ik laat de tomaat met basilicum links liggen, maar die wordt gelukkig wel besteld door tafelgenoot 2. Zo kunnen we de hele kaart uitproberen.

Het is mijn overtuiging dat de kwaliteit bij soep vele kanten op kan gaan. Met soep kun je eindeloos variëren, maar ook veelvuldig de fout ingaan. Iedereen heeft wel een herinnering aan een hartverwarmende kom soep als je vroeger thuiskwam van het schaatsen, maar ook aan een flauwe boel bij een wegrestaurant op de route naar je vakantiebestemming. Het is dan ook niet gek dat de ene soep bij De Soepwinkel beter smaakt dan de andere. Risico van het soepvak. Waar de courgettesoep weinig blauwe kaas heeft gezien, is de tomatensoep rijk van smaak, met flinke stukken tomaat erin verwerkt. De auberginesoep heeft het pittige element van knoflook, maar mist het romige dat de yoghurt had moeten toevoegen.

Aan de andere kant zijn we allemaal enthousiast over de dikke en gelukkig niet helemaal gladgepureerde linzensoep en het goede stuk brood. Bruin brood met zaden en pitten, ideaal om in de soep te dopen. De meeste soepen hadden wel wat heter gekund, blazen is vrijwel niet nodig.

Bediening

De temperatuur is buiten aangenaam en het is om drie uur ’s middags geen lunchtijd meer in Nederland, waardoor het vrijwel uitgestorven is bij De Soepwinkel. Dat de bediening er daarom niet lang over doet om bij onze tafel te komen is vanzelfsprekend, maar omdat het terrasplaatsje waar we neerstrijken aan de overkant van de straat is, vind ik de snelheid toch een compliment waard. We worden vriendelijk geholpen. Als we zijn uitgegeten hoeven we geen tweede drankje meer, maar de bediening laat weten dat we gerust nog even mogen blijven zitten. Dat is de gastvrijheid die bij soep past.

Kans op een tweede bezoek

Aanwezig, en dan vooral voor het proeverijtje. Bij voorkeur op zo’n herfstdag waarbij de storm en de regen tegen de ramen slaan, maar eigenlijk smaakt soep ook prima op het terras middenin de zomer.

 

praktische info

Oude Kijk in ’t Jatstraat 12
www.desoepwinkel.com
Prijs kom soep: €4,50-€5,75