Recensie: De Stadstuin

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.5

Eetcafé De Stadstuin zit aan het begin van de Hereweg, een klein stukje fietsen of wandelen vanuit het centrum. Wij maakten een omweggetje en schoven aan.

Sfeer

De inrichting van De Stadstuin is vermoedelijk niet ieders kopje thee, met z’n muren in zwart en zuurstokroze en zilver gespoten troonstoelen met bekleding in roze, paars en zebrapatroon. Maar wij vinden het wel verfrissend, zo’n zaak die durft af te wijken van de heersende tirannie van hout, metrotegels en fabriekslampen. En ze voeren hun gekozen stijl tot in de details door. Van de servetjes tot de kleding van de bediening: overal komen de kleuren zwart en roze terug. Punten voor de toewijding. De stadstuin waar het restaurant zijn naam aan dankt is tijdens ons bezoek bezet door een groep en krijgen we dus niet te zien, maar het is fijn dat je hier in elk geval de mogelijkheid hebt om buiten te zitten met mooi weer.

Eten

De kaart van De Stadstuin is vergelijkbaar met die van veel andere eetcafés in de stad, met gerechten als saté, mixed grill, gamba’s en geitenkaassalade. Maar de keus is hier behoorlijk groot, dus duurt het even voor we eruit zijn. Ondertussen knabbelen we van de amuse, een schijfje komkommer met kaascrème en spek. Wanneer de voorgerechten arriveren valt ons als eerste op dat er schattige mini-boterhammetjes bij geserveerd worden, die zo te zien uit een kabouterbakblik komen en daarna in plakken gesneden zijn. Op klein formaat is alles leuker, die conclusie trokken we al toen we nog een poppenhuis hadden.

De carpaccio van tafelgenoot 1 is mooi op kamertemperatuur en komt dus niet, zoals we wel eens meemaken, rechtstreeks uit de koeling. De boerenkaas erbij is wat aan de zachte en milde kant voor bij het vlees, maar het is leuk dat de kok voor een lokale kaas heeft gekozen. De pomodorisoep met basilicum van tafelgenoot 2 is romig, lobbig en lekker kruidig; jammer alleen dat de grote knoflookcroutons al slap zijn geworden. Mijn duo van geitenkaas bestaat uit krokante kroketjes met een bietenmayonaise die ondanks zijn fraaie roze kleur nauwelijks naar biet smaakt, plus een ‘rouleau’ van geitenkaas. Die benaming op de kaart is wat optimistisch: een rouleau is een rolletje met vulling, dit is gewoon een rondje kaas in een walnotenjasje en dat is wat saai.

Tafelgenoot 1 gaat verder met de Texasburger, een enorm dikke, maar desondanks mooi medium gegrilde rundvleesburger op een sesambroodje met bacon, gefrituurde uienringen, augurk en barbecuesaus. Groentechipjes zorgen voor garnering, iets wat de biefstuk met pepersaus een beetje mist: het bord oogt wel heel kaal. Over het vlees echter geen klagen, dat is mals en goed op smaak. De Stadstuin serveert warme groente alleen als extra bijgerecht, apart te bestellen. Dat heeft z’n voordelen: minder verspilling, bijvoorbeeld, maar dan heb je dus ook minder opties om de borden op te maken. Mijn strudel van filodeeg met spinazie-linzenvulling en brie is goudgeel en knapperig, maar de vulling is een tikje eentonig: de beloofde paprika moet je met een lantaarntje zoeken. We krijgen er friet bij, aardappelpartjes die nogal gul met Italiaanse kruiden zijn bestrooid en een koolsalade. De iets zoete dressing, waar we kokos in proeven, kan tafelgenoot 1 en mij niet erg bekoren. Maar tafelgenoot 2 heeft er geen bezwaar tegen, dus maakt hij de salade soldaat.

De hoofdgerechten laten ons bepaald niet hongerig achter, dus we nemen even pauze voor we de desserts laten komen. En dat is maar goed ook, want die zijn ook al niet klein. Tafelgenoten krijgen beiden grote ijscoupes: de een met vanilleijs, advocaat en chocoladesaus, de ander met citroen- en aardbeiensorbetijs en een tegenvallende hoeveelheid vers fruit. Mijn churros, gefrituurde repen deeg met suiker, zijn heerlijk decadent. Er is chocoladesaus over het bord gegoten, maar het is fijn dat er ook nog een extra schaaltje saus bij geserveerd wordt.

Bediening

We worden bij binnenkomst ontvangen en naar onze tafel geleid en mogen onze jassen inleveren bij de bediening. Zo maak je een goede indruk. Ook de rest van de avond doen de jongens en meiden het prima: we krijgen voldoende aandacht, uitleg bij het eten waar nodig en worden vriendelijk uitgeleide gedaan.

Kans op een tweede bezoek

Ik waardeer het altijd erg als een restaurant zijn eigen koers vaart en De Stadstuin doet dat wel met zijn inrichting, maar minder met zijn menu. Veel anderen hechten daar niet zo aan, getuige de volle bak tijdens ons bezoek. Wat we te eten kregen was over het algemeen prima bereid en de bediening is prettig, dus voor wie tot die tweede categorie eters behoort is een bezoek aan de Hereweg zeker een goede optie.

 

PRAKTISCHE INFO

Hereweg 42
www.eetcafedestadstuin.nl
Prijs driegangenmenu €19,95 – €37,50, verrassingsmenu €27,95