Recensie: DOT

Samengevat
Sfeer
9
Eten
8
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
8
8

Op het gesneefde Infoversum kwamen maar weinig mensen af. Nu heeft het markante planeetvormige gebouw in het Ebbingekwartier een tweede kans gekregen als restaurant met eigen bioscoopzaal: DOT.

Sfeer

Een niet te missen bouwwerk in een opkomende buurt en ook nog eens pal aan het nieuwe stadsstrand: je hoeft geen ondernemer te zijn om te begrijpen waarom Bos & Bos Catering – ook uitbater van onder meer Paviljoen Sterrebos, Huis de Beurs en het Mendini Restaurant in het Groninger Museum – de kans om het voormalige Infoversum om te toveren tot horecazaak met beide handen aangreep.

Het moet een behoorlijke uitdaging zijn geweest voor de interieurontwerper om de benedenverdieping met zijn vreemde vorm en achterover hellende wanden tot een gezellige eetzaal om te toveren, maar dat is wonderwel gelukt. De industriële uitstraling binnen is nog eens versterkt met zwartmetalen hanglampen, kloeke tafels van hergebruikt hout en schoolstoeltjes, terwijl de knusse zithoekjes, de open keuken en de grote ronde bar de ruimte opbreken. De spaarzame verlichting maakt het gezellig, maar een extra lampje hier en daar zou toch geen kwaad kunnen: wij zitten in het middelste gedeelte van de zaal, waar helemaal geen lampen boven de tafels hangen, en we hebben moeite om de menukaart te lezen.

Buiten missen we nog wel wat sfeer: de tot zitjes omgebouwde scheepscontainers, olievaten met wuivend gras en ijzeren hekken zijn weliswaar allemaal friswit geverfd, maar in combinatie met de nog kale omgeving van het Ebbingekwartier is het wat al te troosteloos. Wat extra groen, misschien?

Eten

Tafelgenoten en ik hebben vraagtekens bij de menukaart: kleine en grote gerechten, diner- en lunchopties, alles staat zonder nadere uitleg door elkaar heen. Hoe weten we nu waar we voldoende aan hebben? We vragen het onze serveerster, die vertelt dat DOT met het principe van foodsharing werkt: je deelt de gerechten met de hele tafel. Aan de prijs kunnen we wel aflezen hoe groot de gerechten zijn, zegt ze. Maar een deel van de opties op de kaart klinkt ons toch als hoofdgerecht voor één in de oren: hoe ga je een hamburger delen? We bestellen een gezamenlijk voorgerecht en drie hoofdgerechten, die we vervolgens individueel geserveerd krijgen, zonder extra borden of opschepbestek om het delen makkelijk te maken. Dat concept mag dus nog wel wat beter uitgevoerd worden.

Over het eten zijn we dan wel weer erg tevreden. De warme pitabroodjes waar we mee beginnen worden geleverd met een huisgemaakte hummus en een frisse yoghurt-koriandersaus met de nodige knoflook erin. Genoeg om de eerste honger te stillen en meer hadden we ook niet moeten bestellen, want twee van de drie hoofdgerechten blijken toch nogal omvangrijk en geschikt om te delen. De daghap van tafelgenoot 1 bijvoorbeeld: gehaktballetjes in een pittige tomatensaus met een grote hoeveelheid witte rijst. Lekker, maar behoorlijk pittig, oordeelt ze. Zo blijkt maar weer dat smaken verschillen, want ik proef de saus ook en vind hem helemaal niet zo scherp.

Mijn hoofdgerecht kan makkelijk twee personen voldaan naar huis sturen: ik laat tafelgenoot 2 mee-eten en nog komt het niet op. Gelukkig is het geen straf om flink door te buffelen: de fregola – ook wel bekend als parelcouscous, mini-bolletjes pastadeeg – vormt samen met kleingesneden snijboon, courgette en venkel plus erwten, mais, pompoenpitten en veel cress een prima maal, vol afwisselende smaken en texturen. Ik drink er een uitstekende witte wijn bij en constateer tevreden dat je bij DOT de keus hebt uit meerdere rode en witte wijnen per glas: dat zie je lang niet altijd op dit prijsniveau.

Tafelgenoot 2 smult ondertussen van krokant gefrituurde kip met een gebakken spiegelei en zoetzure uitjes op een lichtzoet briochebroodje. Een aanrader, vindt ze. Dit is dan weer een gerecht dat duidelijk voor één persoon bedoeld is, want het laat zich niet makkelijk opdelen. En het is ook een meer bescheiden maal, dus het mandje friet met Parmezaanse kaas en truffelmayonaise dat we als bijgerecht hadden besteld – zo willen we onze patat wel vaker eten – komt vooral bij tafelgenoot 2 terecht.

Eigenlijk zitten we bomvol, maar vooruit, we nemen toch nog wat lekkers bij de thee. Een luxe brownie met pecannoten en toffeesaus voor de een, voor de ander een stuk chocoladecake met dikke laag glazuur. Voor €3,50 elk een prima prijs. Daarbij valt mijn keus wat uit de toon: voor €6 had ik iets meer verwacht van de ‘crème van volle melk met oreo en chocolade’ dan een kommetje met een bescheiden laagje custard bestrooid met koekkruimels. Het smaakt prima, daar niet van, maar het is te duur voor wat je krijgt.

Bediening

De bediening is vrolijk en vriendelijk, maar af en toe moeten we wat lang wachten om onze bestelling te doen. En de uitleg van de kaart mag ook wel iets duidelijker, al kan dat natuurlijk ook op het menu zelf aangegeven worden.

Kans op een tweede bezoek

DOT doet zijn uiterste best je terug te laten komen, met vrijmibo’s, filmavonden – de Infoversum-bioscoop op de eerste verdieping is bewaard gebleven – en dj-feesten. Maar ook als we dat allemaal buiten beschouwing laten, durven we wel te beweren dat we hier nog vaker gaan komen. Het eten is goed en schappelijk geprijsd en het zit hier gezellig. We hopen alleen wel dat het foodsharing-concept scherper uitgewerkt wordt: geef op de kaart aan welke gerechten je goed kunt delen en welke niet, en zet dan ook standaard een leeg bord neer voor iedere eter zodat je zelf kunt opscheppen.

 

PRAKTISCHE INFO

Vrydemalaan 2
www.dotgroningen.nl
Prijzen variëren van €4,50 tot €21,50 per gerecht. Voor drie gangen kom je op €20-€25 euro per persoon.