Recensie: Fatoush

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.5

Een Libanees etentje bij een hobbykok in de stad smaakte naar meer. Dus als er dan een authentiek Libanees restaurant neerstrijkt aan het Damsterdiep, kan een bezoek natuurlijk niet achterwege blijven.

Sfeer

De zuidzijde van het Damsterdiep is nou niet de meest gezellige plek in de stad, maar de koningsblauwe gevel van Fatoush, beschilderd met een gestileerd wit bladpatroon, fleurt de boel al behoorlijk op. Binnen zien we de dezelfde combinatie van blauwe ondergrond en wit reliëf terug op de prominente bar. Het tekent de inrichting: modern met een snufje Midden-Oosten. De gevlamde houten vloer en het donkere meubilair zorgen voor een warme sfeer. Wel jammer van het systeemplafond – nooit sfeerverhogend – en het wat ongezellige hoekje helemaal achterin de zaak, dat met z’n schuine dak en kantelramen doet denken aan een zolderkamer.

fatoush1

Eten

Wie wil, kan bij Fatoush heel traditioneel gaan voor de combinatie soep-tussengerecht-hoofdgerecht-nagerecht. Maar eigenlijk hoor je als tafel een selectie mezze – de Arabische variant op tapas – te bestellen om samen op te eten. We komen er maar moeilijk uit wat te doen, want er staat zoveel op de kaart dat ons aanspreekt. Maar omdat los bestellen met gemiddeld €6 per gerechtje al snel aantikt, kiezen we voor een van de selecties van de chef. De ene tafelgenoot kiest voor de vegetarische ‘Mezza Fatoush’ voor €17,95, bestaande uit een salade, twee koude en vier warme gerechtjes. De andere tafelgenoot en ik nemen het iets traditionelere menu van €24,95: een salade, twee koude mezze en drie warme om te delen, plus een hoofdgerecht en een dessert.

Voor dat alles op tafel komt komen we vast in de stemming door te knabbelen van knapperige strips platbrood en een schaaltje hummus met zongedroogde tomaat om ze in te dippen. De droge witte huiswijn drinkt er prima bij weg. We dippen wat af vanavond, want in de schaaltjes die daarna op tafel komen zit nog meer smakelijks in pureevorm. Labneh, bijvoorbeeld, een romige hangop van yoghurt en olijfolie, en motabal, goddelijke rokerige auberginepuree met tahin. Die laatste zorgt even voor verwarring, want dit is toch baba ghanoush? Niet in Libanon, zo blijkt. Waar de twee namen elders in het Midden-Oosten voor hetzelfde gerecht worden gebruikt, blijkt baba ghanoush hier een ander gerecht te zijn, dat nu ook op tafel komt. Met gegrilde aubergine, maar ook met fijngesneden peterselie, tomaat en ui. Een soort rauwkost, bijna, heerlijk fris. Aan de gewone hummus maken we weinig woorden vuil: prima, maar bekend terrein. Alleen de mouhamarrah, een pasta van paprika en walnoten, vinden we minder: te stevig en droog.

Aan de warme kant krijgen we knapperige filodeegrolletjes met een vulling van witte kaas, een pasteitje met lekker kruidig gehakt en falafel voor de vegetarische tafelgenoot. Een tweede flapje, met spinazie, is iets te veel deeg en iets te weinig vulling. De broodsalade waar het restaurant zijn naam aan dankt, fatoush, is een smakelijk allegaartje van sla, radijs, rauwe rodekool, tomaat, paprika en komkommer, geroosterde broodstrips, munt en peterselie, met een friszure dressing. En dan is er nog een schaaltje tabouleh: veel peterselie met een beetje tomaat, ui en bulgur.

fatoush3

Het hoofdgerecht is alleen voor de vleeseters, maar de vegetariër aan tafel kan gelukkig nog even door met haar eigen mezze. We krijgen twee spiesen vlees: eentje met malse, kruidige kip en eentje met met kofte, gekruide gehaktballen. Het gehakt had iets minder stevig mogen zijn, maar de ballen smaken goed – zeker in combinatie met de bijgeleverde scherpe knoflooksaus die duidelijk niet uit een flesje komt. Erbij een timbaaltje gekruide rijst en nog meer platbrood, maar het meeste daarvan laten we liggen: we raken vol van al die koolhydraten.

Zo vol zelfs, dat het dessert er nauwelijks nog bij kan. Dat bestaat uit twee schaaltjes kashta, een dikke Libanese crème, die op het ene schaaltje geserveerd wordt met banaan en op het andere met gekarameliseerde pudding. De room is niet erg zoet, en dus vinden we de combinatie met de zoete pudding het meest geslaagd.

fatoush4

Bediening

Tafelgenoten en ik hadden wat moeite met een keuze maken van de kaart. Met zulk getwijfel zal het personeel wel meer te maken krijgen, vermoeden we, maar desondanks werden we uitgebreid voorgelicht over de opties. Dat is tekenend voor onze ervaring die avond: onze gastheer en de dames van de bediening deden hun werk met veel humor en gastvrijheid. Klein verbeterpuntje: we zaten op een gegeven moment behoorlijk lang tegen lege glazen aan te kijken en moesten zelf de bediening wenken voor een tweede drankje.

Kans op een tweede bezoek

De Libanese keuken bevalt me prima, dus een tweede bezoek zit er dik in. Zeker omdat er nog genoeg nieuws te ontdekken is: wie voor een door de kok samengesteld menu gaat krijgt vooral de goedkopere gerechtjes voorgeschoteld van de uitgebreide kaart. De volgende keer ga ik dus met iets meer budget de rest uitproberen.

 

PRAKTISCHE INFO

Damsterdiep 15
www.fatoush.nl
Prijs selectie mezze €17,95; prijs menu €24,95