Recensie: Feliz Fine Food (GESLOTEN)

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7

Feliz Fine Food wil het iets hogere segment in Groningen bedienen. Daar betaal je voor, maar de online menukaart deed ons dermate watertanden dat we de prijs even negeerden.

Sfeer

Feliz hoopt zowel qua aankleding als menu de hogere middenklasse aan te spreken. Wat het interieur betreft is dit deels gelukt. Er is genoeg ruimte, en die is goed benut: voorin waan je je in een ijssalon, halverwege in een lunchroom en achterin is een knusser en wat luxer dinergedeelte. Zowel binnen als op het achterterras is voldoende mooie zitgelegenheid, maar zonder een sardientjes-in-een-blikeffect. Binnen is een wand gereserveerd voor flessen wijn met daarachter paarse verlichting, wat de nodige gezelligheid brengt die we buiten missen. Daar kan Feliz nog wat opsmuk gebruiken: met een lampje hier en een kleurrijk plantje daar zijn ze al een heel eind.

Eten

De bestelling opnemen gaat bij Feliz wat rommelig. De menukaarten zijn niet op tijd bezorgd, dus wordt er een krijtbord voor onze neus wordt gehouden. Mijn tafelgenoot vraagt of er ook vegetarische opties zijn. Die zijn er zeker, maar staan niet op de kaart, waardoor je je gelijk afvraagt wat er verder niet op staat. Oh, en er is ook een drie- of viergangenmenu voor een vaste prijs. Je moet blijkbaar even doorvragen, wil je het volledige aanbod weten.

We besluiten voor drie gangen à €37,50 te gaan. Best aan de prijs, dus de verwachtingen liggen hoog. Ik ga voor een marbré van gerookte zalm en forel en mijn tafelgenoot voor de wortel-pompoensoep. Hoewel de combinatie van gerookte zalm en forel één van de minder spannende opties op de kaart is, ziet het eruit als een indrukwekkend bouwwerk en is het een prettig licht voorgerecht. Het zijn wel veel zachte smaken bij elkaar, een pittig ingrediënt was een fijne aanvulling geweest, nu blijft het geheel ietwat vlak. De soep van mijn tafelgenoot is lekker, maar maakt nog niet lyrisch. Erbij krijgen we brood met goed gezouten en gepeperde boter.

Mijn tafelgenoot bestelt als hoofdgerecht auberginekroketjes. Hoewel de textuur goed is en er twee kroketten op het bord liggen die qua uiterlijk niet onderdoen voor de Kwekkeboom, zijn ze te zuinig geweest met de aubergine en te gortig met aardappels. Jammer, maar het is een lekkere aardappelkroket. De bijgaande zalfjes en crèmes – doperwt, karnemelk, piccalilly en biet – zijn een geslaagde afwisseling van zoet en zuur.

Ik kies voor witvis. Die is goed op smaak en combineert prima met de risotto, wat toefjes doperwten en zoete aardappel. De portie is perfect en aan de bijgerechten, gebakken aardappels en salade met zachte kaas en groene asperges, is net dat beetje extra aandacht besteed. Vanuit esthetisch oogpunt was het mooier als de vis in zijn geheel was opgediend in plaats van in stukken, dit wekt namelijk de indruk dat het uit de vriezer komt.

Als nagerecht krijgen we allebei ‘flexibele chocolade’, wat in de praktijk neerkomt op een sliert chocoladepudding/gelei. Erbij softijs, abrikozenchutney, witte chocolademousse en gevriesdroogde fambozen. Die zie je tegenwoordig overal opdoemen. Hier ontstaat een meningsverschil. Mijn tafelgenoot is wel te spreken over het dessert, terwijl ik de flexibele chocolade vind tegenvallen. Het gelei-effect doet de chocoladesmaak wegebben. Op de mousse en het softijs hebben we allebei niets aan te merken.

Bediening

De bediening is nog geen geoliede machine, zeker niet bij het opnemen van de bestelling, maar aan vriendelijkheid en gastvrijheid geen gebrek. Wel begon de avond wat vreemd, toen onze ober opende met de mededeling dat het misschien wat te warm was voor een driegangendiner. Punt 1: is het ooit te warm voor drie gangen? Punt 2: is dit niet vergelijkbaar met een barman die je afraadt nog een biertje te nemen? Denk aan de winst! Afgezien van deze onhandige opmerking zijn de medewerkers oplettend en behulpzaam waar het gaat om vegetarische wensen. Feliz blinkt verder uit in de fijne extraatjes: een kan water met munt en citroen, een mojito-amuse vooraf en een limoncello toe, en een aandoenlijk mini-softijsje voor bij de thee.

Kans op een tweede bezoek

Voor Feliz tast je wat dieper in de buidel, en het was het op de valreep waard. Het eten was overwegend goed, met her en der wat tegenvallers. Dit wisten ze recht te trekken op het gebied van de service en de extra aandacht die wordt besteed aan bijgerechten en drankjes.

 

praktische info

Brugstraat 13
www.felizfinefood.com
Prijs driegangenmenu: €37,50