Recensie: Flinders Café

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
6.5
Prijs-kwaliteit
6.5
7

De Smaak van Stad probeert alle nieuwe restaurants in de stad uit te testen, maar laten we vooral de gevestigde namen niet vergeten. Dus gingen we weer eens langs bij Flinders Café aan het Schuitendiep: hoe is het daar drie jaar na ons vorige bezoek?

Sfeer

Flinders is nog altijd een knus, hip ingericht restaurant: houten vloer, goede sfeerverlichting, hangplanten. De ruimte wordt in tweeën gedeeld door een wand met aan de ene kant bewerkingen van bekende schilderijen en aan de andere kant de bar. Als bezoeker kun je kiezen uit een gewone tafel of een bartafel. Wij zoeken een plekje uit bij de open keuken, zodat we kunnen zien wat daar allemaal gebeurt. Al met al is dit een leuke, informele zaak waar je een gezellige avond met vrienden kunt hebben. Wel een nadeel: de muziek staat erg hard.

Eten

Flinders heeft inmiddels een nieuw menu. Dat vind je hier
Ik vind het moeilijk kiezen van het menu, want er staan veel dingen op die ik wel wil proberen. Maar wellicht komt het ook doordat het menu een beetje onoverzichtelijk is en driekwart van de hoofdgerechten varianten zijn op ‘dumbbells gegrilde sticks’: ik heb geen idee wat dat is. Uiteindelijk kiezen mijn tafelgenoot en ik voor het menu Grande Fiesta, in plaats van drie gangen los van de kaart te bestellen.

De eerste gang van dit menu bestaat uit een proeverij van voorgerechten. We krijgen goede falafel en luchtige pitabroodjes met een licht-pittige olijventapenade en yoghurtdip die wat zuur en korrelig is. Verder komen er olijven en groente met hummus op tafel, gehaktballetjes met frisse granaatappelglacé – een verrassende combinatie die lekker wegkauwt – en nacho’s met guacamole, zure room en lekker malse pulled pork. Vooral die laatste twee gerechten vallen erg in de smaak. De soep met zoete aardappel en kokos is ook lekker, maar we missen de kokossmaak een beetje.

Het is nogal een groot voorgerecht voor twee personen, dus eten we tegen onze principes in niet alles schoon op. We willen tenslotte ruimte overlaten voor de rest. Mijn tafelgenoot vindt dat de nacho’s wel half zo groot hadden gekund. Nog een tip: geef iedereen zijn eigen bordje bij deze proeverij, zodat het wat makkelijker eten is.

Mijn hoofdgerecht daarentegen is wel heel minimaal: ik krijg twee dumbbells sticks, wat dus gewoon een spiesje blijkt te zijn. Eentje met kerstomaten en in chipotle gemarineerde halloumi (een Cypriotische grillkaas) en eentje met champignons en aubergine. De groenten zijn goed gegaard en lekker van smaak. Het is de eerste keer dat ik halloumi eet en dat is een geslaagde kennismaking: de stevige textuur en zilte smaak van de kaas gaat prima samen met de tomaatjes. Toch is het naar mijn idee meer een voorgerecht dan een hoofdgerecht.

We krijgen er wel een enorme bak patat bij, die wat mij betreft gehalveerd had kunnen worden in ruil voor een of twee extra spiesjes. De steak van mijn tafelgenoot is precies mooi medium rare gegaard en combineert goed met de chimichurri.

We hebben bij dit menu keuze uit twee desserts, maar we gaan allebei voor de panna cotta van groene thee met frambozensorbet en amandelcrumble. De smaak van groene thee is precies subtiel genoeg en de panna cotta is lekker romig. De sorbet vind ik wat te waterig en de crumble niet zo interessant. Ik mis iets knapperigs aan dit gerecht: de crumble is te los van structuur om die taak te vervullen. Het dessert voelt bovendien niet als één geheel. Dat komt ook door de opmaak; de panna cotta zit in een los bakje terwijl de rest op het bordje ligt. Dit zou toch mooier moeten kunnen?

Bediening

De bediening bestaat uit jonge mensen die dit vast als bijbaantje doen. Aan het begin van de avond, als het nog druk is, lijken ze ons een beetje te vergeten. Het duurt lang voordat ze onze bestelling op komen nemen en ook ons voorgerecht laat op zich wachten. Onze serveerder slaat bovendien het verkeerde menu aan, waardoor we in eerste instantie niet al onze voorgerechtjes krijgen. Gelukkig is dat snel opgelost en krijgen we ter compensatie na het dessert een kop thee van het huis.

Als het later op de avond rustiger wordt, komt er vaker iemand aan onze tafel om te checken of ze nog iets voor ons kunnen betekenen. Blijkbaar was de drukte een beetje overweldigend. Rond 22 uur begint de bediening al op te ruimen in het deel van de zaak waar wij zitten en wordt de keuken met veel lawaai schoongemaakt: niet echt netjes als er nog mensen zitten.

Kans op een tweede bezoek

Ik zie mezelf hier eerder aanschuiven voor een hapje en een drankje dan voor een heel diner. Flinders is een hele fijne plek om met je vrienden de uitgebreide drankenkaart uit te proberen, maar van het eten was ik niet genoeg onder de indruk om er voor terug te komen.

 

praktische info

Schuitendiep 54
www.flinderscafe.nl
Prijs driegangenmenu: €32,50 (Het menu Grande Fiesta à €31,90 dat de recensent bestelde is inmiddels vervangen)