Recensie: Flinders Café

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.3

De toevoeging ‘Schuitendiep’ achter de naam Flinders is eigenlijk niet meer noodzakelijk, nu Flinders Noorderplantsoen verder is gegaan als Zondag. We brachten een bezoek aan het enige overgebleven Flinders Café in Groningen.

Sfeer

Er is nogal wat veranderd bij de Flinders-keten, de afgelopen maanden. De vestiging in het Noorderplantsoen kreeg een nieuwe naam en ging zelfstandig verder, de vestiging aan het Schuitendiep werd overgenomen door een nieuwe uitbater. Bezoekers van Flinders Café Schuitendiep merken daar niet zoveel van: het personeel is gebleven, de kaart heeft alleen de gebruikelijke seizoenswijzigingen ondergaan en ook de inrichting is onveranderd.

Tijdens ons bezoek hangen de kerstlampjes er nog en dat werkt natuurlijk altijd sfeerverhogend, maar los daarvan is dit een prettige plek om te vertoeven. Het hoekpand wordt door een muur in tweeën gedeeld, waardoor twee kleinere ruimtes ontstaan. Die hebben allebei een industriële look met witte metrotegels op de muur en zichtbare buizen die over het plafond lopen, maar dankzij het vele daglicht en de honingkleurige houten vloer wordt het niet kil. De verlichting is bovendien goed, waardoor de ruimte opeens knus aanvoelt als het buiten donker is.

Eten

We zullen maar eerlijk zijn: wat de doorslag gaf om naar Flinders te gaan vanavond was de pulled pork op de menukaart. Daar hebben we goede herinneringen aan. Zou deze net zo lekker zijn als die allereerste die we in Amerika aten?

Maar we beginnen met soep en broodjes. De tomatensoep is lobbig en lekker pittig, de bruschetta met geitenkaas en gegrilde courgette is ook een succes. Over de pompoensoep ben ik iets minder enthousiast. Hij is goed op smaak gebracht, maar zo dun dat het eerder een bouillon lijkt. Dat hoort niet. En waarom krijg je bij de tomatensoep wel brood, maar kun je bij de pompoensoep alleen een crostini met tapenade en serranoham krijgen voor €1,50 extra? Zo goedkoop is de soep al niet, à €6,40. Dan moet er toch tenminste een sneetje brood zonder beleg af kunnen.

We drinken er droge witte wijn bij, een Kiwi Cuvee sauvignon blanc. Het is met €3,80 de goedkoopste wijn op de kaart, en we zijn blij verrast door de kwaliteit: hier lusten we nog wel een glas van.

flinders1

Dan komt de pulled pork op tafel. Voor tafelgenoot helaas, dus ik moet het met slechts een hapje doen. Het vlees is smeltend zacht en wordt geleverd met huisgemaakte barbecuesaus die ze bij Flinders best per fles mogen gaan verkopen. De presentatie is alleen niet zo aantrekkelijk, op een saai ogend broodje met de saus en coleslaw in aparte bakjes ernaast op een verder leeg bord.

Ik heb me laten verleiden door de winterse smaken van de paddenstoelensalade, maar dat is een deceptie. De kom is vooral gevuld met grote slabladen – niet de beloofde eikenblad, maar gewone groene – ongesneden witlof en slechts een handje kastanjechampignons. Het had een geweldige salade kunnen zijn, met het aardse van gemengde paddenstoelen, het bittere van witlof, zout spek, knapperige hazelnoten, pittige Parmezaanse kaas en nootachtige eikenbladsla. Maar de verhoudingen kloppen niet en cruciale ingrediënten zijn vervangen door een goedkopere variant, waardoor je uiteindelijk een doorsnee bak sla eet.

De mooi medium gebakken black angus-steak van mijn andere tafelgenoot is gelukkig wel zo winters als gehoopt, dankzij een intense rodewijnsaus met oesterzwammen.

flinders2

Ik had bij mijn salade de keuze uit brood of friet, en ging voor de laatste optie. Maar dat heeft zo te zien geen grotere hoeveelheid voor ons drieën opgeleverd: we krijgen een wel erg klein bakje patat. Het schaaltje salade is niet veel groter, maar dat delen mijn tafelgenoten dan ook met z’n tweeën omdat ik al salade als hoofdgerecht heb.

Het voordeel van salade: je raakt er niet al te vol van. Ik neem dus als enige nog een dessert: een mini-panna cotta met amaretto, churro – gefrituurd deeg – met karamelsaus en een bolletje hazelnoot-mokkaijs. Die smaken doen het prima samen op een bord, al ben ik weer niet enorm onder de indruk van de presentatie, met de churro plompverloren in het bakje saus en het ijs in een apart schaaltje.

Bediening

We krijgen in de loop van de avond diverse serveersters aan onze tafel. Ze doen het werk nog niet allemaal even lang, vermoeden we, want soms komen ze wat onzeker over. Maar ze zijn vriendelijk en netjes en komen regelmatig langs om onze drankjes te verversen.Wel moeten we vrij lang wachten op onze hoofdgerechten en hoewel een van de serveersters dat wel op lijkt te merken, komt ze niet even langs om daar tegen ons iets over te zeggen. Dat kan beter.

Kans op een tweede bezoek

De concurrentie is groot aan het Schuitendiep, en als het puur om het eten draaide zou voor een avondmaal een van de buren het waarschijnlijk winnen. Maar Flinders heeft een fijne sfeer, dus voor lunch of borrel kom ik hier zeker nog eens terug.

 

PRAKTISCHE INFO

Schuitendiep 54
www.flinderscafe.nl
Prijs driegangenmenu €28 – €38