Lunchrecensie: Grand Café Groningen

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Grand Café Groningen mist een beetje de buzz van al die hippe eettentjes die her en der in de stad opduiken, maar ondertussen heeft iedere Stadjer er wel eens gezeten voor een kop koffie of een wijntje. Wij streken er neer voor de lunch.

Sfeer

Het Grand Café is tijdloos ingericht in neutrale tinten. Hier kan niemand zich aan storen, al zullen mensen met een voorkeur voor hip liever ergens anders naartoe gaan. De zaak is redelijk groot, maar opgedeeld in kleinere ruimtes door halfhoge muurtjes en pilaren. Zo voel je je nooit verloren, ook als er niet veel andere gasten zijn.

Eten

Aan keus geen gebrek hier. Van soep en broodjes tot wraps, salades, tosti’s en warme lunchgerechten: de menukaart is schier eindeloos. Zoiets kan een slecht teken zijn, verklapte een bevriende expert eens. De keuken moet immers een flinke voorraad ingrediënten aanleggen, terwijl niet elk gerecht even vaak besteld wordt. Dat kan ten koste gaan van de versheid en kwaliteit. Maar wie de kaart van het Grand Café beter bestudeert, ziet dat er de nodige herhaling in zit. Je kunt een broodje gerookte zalm bestellen, maar ook een clubsandwich zalm, een omelet met zalm en flammkuchen met zalm. Ook de geitenkaas, kip, makreel en gegrilde groenten zien we terugkomen. Al met al valt het met die hoeveelheid ingrediënten dus nog wel wat mee.

Opgelucht bestellen we. Tafelgenoot neemt het twaalfuurtje voor €9,50, een kleine portie soep en een sandwich naar keuze, plus koffie, thee, jus d’orange of een smoothie. Zij kiest voor de smoothie met appel, peer en framboos en ik doe mee. De term ‘smoothie’ blijkt misleidend, als ons drankje op tafel komt: daar zit namelijk melk of yoghurt in en dit is gewoon een sapje. Het smaakt daarnaast verdacht identiek aan het verse appel-peer-frambozensap van de Albert Heijn, wat me doet afvragen of het keukenpersoneel een paar deuren verderop boodschappen heeft gedaan. Maar vooruit, als liefhebber van de AH-variant vind ik dat geen straf.

Het twaalfuurtje van tafelgenoot bestaat verder uit mosterdsoep met spekjes en bieslook en een sandwich met gegrilde kip, bacon, paprika, komkommer en tomaat. Tafelgenoot is over beiden erg te spreken: de sandwich is goed gevuld en de soep prima op smaak. Wel valt het ons op dat de soep niet romig is, zoals de doorsnee mosterdsoep, maar eerder aan een bouillon doet denken met druppeltjes olie die in het vocht drijven. Zou hij bewust zo bereid zijn? De smaak is vertrouwd, maar het mondgevoel is anders.

Ik heb me laten verleiden door de Grand Café-versie van flammkuchen: platbrood met gorgonzola, peer, walnoot, honing en verse spinazie. Een prima combinatie, al had het ‘brood’ wel iets dikker mogen zijn. Platbrood heb je in allerlei varianten, van de stevige naan tot de dunne tortilla. Op mijn bord ligt een dunne variant en dat betekent dat je de voorgesneden punten zeker niet uit de hand kunt eten, want die bezwijken onder het gewicht van het beleg. En het wordt zo ook wel een vrij lichte lunch, voor €6,50.

Bediening

We worden vlot en vriendelijk geholpen. Wanneer onze ober vraagt hoe de soep was, merken we op dat hij een andere consistentie heeft dan we gewend zijn. Hij legt uit hoe het zit: een ander soort mosterd dan anders, blijkbaar, waardoor het eindresultaat minder romig is. Niet de bedoeling dus, en zodra de juiste mosterd binnen is stappen ze weer over. Later zien we op de rekening dat er twee thee ontbreken. Wanneer we dat melden, krijgen we ze van het huis: da’s netjes.

Kans op een tweede bezoek

Het Grand Café is zo’n zaak die misschien niet als eerste bij je opkomt als je nadenkt over een plek om te eten of te borrelen: het is er niet hot & happening. Maar het is wel een prettig allround café. Je kunt hier zitten met vrienden, collega’s, familie van alle leeftijden. We kwamen er al vaker voor een drankje, maar we durven na deze ervaring ook best weer eens aan te schuiven voor lunch of diner.

 

PRAKTISCHE INFO

Gedempte Zuiderdiep 56
www.grandcafegroningen.nl
Prijs lunch: €5 – €15