Recensie: Grand Café Prinsenhof

Samengevat
Sfeer
9
Eten
8.5
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
8.4

Wat goed genoeg is voor de koning en zijn familie is goed genoeg voor ons, dus brachten we een bezoek aan hotel-restaurant Prinsenhof. Gelukkig blijkt een diner in het Grand Café ook voor de gewone burger prima te betalen.

Sfeer

Een bezoek aan de Prinsenhof voelt een beetje als een reis terug in de tijd. Dit was ooit de residentie van de prinsen van Nassau en wie via de poort aan het Martinikerkhof de binnenplaats betreedt kan met een beetje fantasie de koets van stadhouder Willem Frederik nog zien staan. Het Grand Café is gevestigd in het oudste deel van het gebouw, de voormalige fraterkerk. De oude elementen zijn mooi gerestaureerd: het kerkraam in de zijmuur, de hoge balkenplafonds, de indrukwekkende schouw. Het cafémeubilair is eenvoudig gehouden en doet zo niets af aan de entourage. Achterin bij de haard is een loungehoek ingericht, aan de verre zijde is de cocktailbar en in het midden zitten wij, met uitzicht op de hele ruimte.

Eten

Het menu van Grand Café Prinsenhof hangt een beetje tussen eetcafé en restaurant in. Je kunt er een hamburger met friet krijgen, maar ook een seizoensmenu van de chef met gravad lax en eendenborst. Wij gaan voor de gulden middenweg: de huisgemaakte klassiekers. Op de caesarsalade met ansjovis, croutons en Parmezaanse kaas heeft tafelgenoot wel wat aan te merken: zout! Dat komt vooral doordat de ansjovis grof gesneden is, waardoor je in een keer een hele hap zout binnenkrijgt. De bindsla is helemaal ongesneden. Dat ziet er misschien aantrekkelijker uit dan fijngesneden stukjes, maar het eet niet erg handig.

De twee andere voorgerechten vallen beter in de smaak. De geitenkaaskroketjes van  Cas Spijkers worden geserveerd met driehoekjes toast en een kommetje gembermayonaise: simpel, maar geslaagd. De salade met rode en gele biet, granaatappelpitjes, pistachenoten en feta is een recept dat ik thuis ook eens ga uitproberen, want de smaken en texturen vormen een gelukkig huwelijk.

Over de herfstige hoofdgerechten zijn tafelgenoten en ik alledrie enthousiast. Mijn vegetarische risotto met fijngesneden paddenstoelen, truffel-Hollandaisesaus en een gepocheerd ei oogt niet heel spannend, maar het is zo lekker dat ik aan een stuk door blijf lepelen tot het bord leeg is. De hertenhachee die tafelgenoot besteld heeft is tot zachte draadjes gestoofd en perfect op smaak gebracht. Erbij krijgt hij – onaangekondigd op het menu – ook nog plakjes huisgemaakte rookworst, plus rode kool en een zalvende aardappelpuree. Het sukadevlees van de andere tafelgenoot is rosé gegrild, mals met een lichte rooksmaak, en wordt geserveerd met een kommetje frisromige bearnaisesaus. De friet en salade – een vereenvoudigde caesar – zijn standaard.

De dessertopties zijn niet heel uitgebreid, maar alles komt uit eigen patisserie, belooft de kaart. Tafelgenoten nemen allebei de smeuïge dadelbrownie, die gesneden wordt opgediend met stukjes macadamianoot en dadel. Er bovenop ligt een bolletje toffee-roomijs, met een prettig subtiele karamelsmaak. Ik heb het ‘weckpotje’ met passievrucht, chocola en mango besteld. Best lekker, maar niet uitmuntend: het zijn drie zachte structuren bij elkaar – mousse, gelei en spons – en de melkchocolade past minder goed bij het fruit dan een pure variant.

Bediening

Door de entourage liggen mijn verwachtingen hoger dan bij vergelijkbare eetgelegenheden, merk ik. Zo moeten we onze jas zelf op de kapstok hangen en dat voelt wat gek op een plek als deze, al is het doodnormaal in andere grand cafés. Later zien we de gastvrouw wel met jassen lopen van gasten van het aanpalende, chiquere restaurant Alacarte: verschil moet er wezen. De in zwart-wit geklede bediening doet het overigens prima. Er komt regelmatig iemand aan tafel, glazen worden bijgevuld en na het voorgerecht wordt heel netjes geïnformeerd of we direct door willen naar het hoofdgerecht of liever nog even wachten.

Kans op een tweede bezoek

De locatie alleen al is reden om nog eens terug te komen, maar ook verder beviel ons bezoek aan Grand Café Prinsenhof goed: ouderwets goede gerechten zonder te veel poespas voor een redelijke prijs.

praktische info

Martinikerkhof 23
www.prinsenhof.nl
Prijs driegangenmenu: €27 – €47, chef’s menu €34,50