Lunchrecensie: Het Bakkerscafé

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
6.8

Halleluja, koolhydraatarm eten lijkt passé! Om dat te vieren kweekten wij een broodbuik bij het Bakkerscafé.

Sfeer

De inrichting van het Bakkerscafé is vrij rechttoe-rechtaan: witte stoeltjes en houten tafeltjes die een tikje te dicht bij elkaar staan. Maar de combinatie van bakkerij en horecagelegenheid zorgt in de binnenstad van Groningen voor een dorpachtig gevoel, en de geur van versgebakken brood die je bij binnenkomst al tegemoet waait maakt hongerig. Hier kun je uitgebreid lunchen, maar ook kwaliteitsbrood halen om je dagelijkse bammetjes (uiteraard tegen een kwaliteitsprijs) net iets smaakvoller te maken.

Eten

Toegegeven, ik ben bevooroordeeld. Ik heb eerder bij het Bakkerscafé geluncht en heb sindsdien met enige regelmaat teruggedacht aan het koekje bij de koffie, een huisgemaakt biscuitje met in het midden gesmolten karamel met nootjes. Ik doe braaf en neem met veel pijn en moeite slechts één, maar goed nieuws: ze worden ook per zakje verkocht, zodat je ze achter elkaar op kunt eten tijdens het serie-bingen.

Tot zover de ode aan het koekje. De opzet van het Bakkerscafé is als volgt: je bestelt broodbeleg van de kaart (natuurlijk geen halvajam en kaas, denk eerder aan een trio van dippers of gerookte zalm). Vervolgens ga je naar de broodafdeling, waar je te kust en te keur zelf broodjes kunt snijden uit een divers aanbod. Heus waar, ook als je een half dozijn neemt kunnen ze je niks maken. Mijn tafelgenoot en ik gaan voor twee plakken volkorenbrood, een plakje wit, een snee meerzadenbrood en rogge met rozijnen. Daarbij bestel ik een mix van geroosterde groenten met roomkaas en balsamico-azijn en mijn tafelgenoot gerookte makreelmousse met boter en rode uitjes.

De geroosterde groentemix is prima, hoewel de courgette en aubergine lekkerder waren geweest als ze in gegrilde plakjes waren geserveerd in plaats van in blokjes. Met roomkaas en balsamico is het een fijne combi. De makreelmousse van mijn tafelgenoot is smaakvol en combineert goed met de uitjes. Voorspelbare combi’s, maar ze werken wel. Minpunt: we krijgen er een kwak rucola bij. Vrijwel alle restaurants en cafés maken zich tegenwoordig schuldig aan het serveren van deze ‘opvulsla’: dan lijkt het immers net alsof de gast meer waar voor zijn geld krijgt. Wij trappen daar mooi niet in.

Maar dan dat brood, zo vers dat je het alle mensen die koolhydraten afzweren onder de neus wil houden. De smeersels zijn, zoals gezegd, prima, maar eigenlijk bijna overbodig. Een beetje roomboter op de volkorenboterham en het geheel is al om over naar huis te schrijven, en dat is bij de pain de boulogne van de supermarkt beslist niet het geval.

Bediening

In het begin gaat het prima: de bediening is vriendelijk en de drankjes en smeersels worden snel uitgeserveerd. Maar daarna zitten we een flinke poos naar onze vuile vaat te kijken. We besluiten maar om bij de bar een tweede drankje te bestellen – dat overigens snel wordt geserveerd – waarna de borden eindelijk worden meegenomen.Dat kan beter, zeker aangezien we om 2 uur komen lunchen en het spitsuur dus voorbij is.

Kans op een tweede bezoek

Zeker aanwezig, vooral vanwege de karamelkoekjes en het verse brood. En omdat ik inmiddels zin heb gekregen in de appeltaart die uit de oven werd gehaald net toen we vertrokken. Het Bakkerscafé weet koolhydraten naar een nieuw niveau te tillen.

 

praktische info

Zwanestraat 26, Groningen
www.hetbakkerscafe.nl
Prijs lunch: €4,95 – €8,95