Lunchrecensie: Het Goudkantoor

Samengevat
Sfeer
9
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.5

Voor restaurants geldt vaak: hoe beter de locatie, hoe minder het eten. De mensen komen immers toch wel, dus waarom zou je je best doen? Het Goudkantoor is zo’n toplocatie. Hoe is het eten er?

Sfeer

Hoe mooi moet de historische binnenstad van Groningen wel niet zijn geweest voordat de Grote Markt en omgeving tijdens de bevrijding in 1945 werden verwoest? Het Goudkantoor aan het Waagplein geeft een idee. Het is een van de weinige panden die de oorlog overleefden, en gelukkig maar, want het is een pareltje. Het gebouwtje uit 1635 steekt met zijn trapgevel, beeldhouwwerk en ossenbloedrode luiken mooi af tegen de omringende nieuwbouw. Binnen ademt Het Goudkantoor ook nog die 17de-eeuwse sfeer, dankzij de zwart-witgeblokte vloer, in originele stijl beschilderde muren, het vele hout en de leren kasteelstoelen bij de eettafels.

Eten

Jammer eigenlijk dat de uitbaters van Het Goudkantoor de 17de-eeuwse stijl niet hebben doorgevoerd in het menu: dat had nog eens een bijzonder restaurant opgeleverd in Groningen. Nu is de lunchkaart vrij doorsnee, met voor ieder wat wils: salades, warme en koude broodjes, omeletten en uitsmijters. Je hoeft in elk geval niet bang te zijn dat geen van de opties je aanspreekt.

We spotten veel spelt op de kaart. ,,Nou, het Noorden heeft spelt ook eindelijk ontdekt”, schampert mijn Leeuwarder tafelgenoot. En ze heeft gelijk: op elke lunchkaart word je tegenwoordig om de oren geslagen met spelt. Kunnen jullie niets eens op zoek naar the next big thing, restaurants? Eenkoorn, wellicht, nog zo’n vergeten graansoort. Of Iers sodabrood.

Het weerhoudt me er niet van om een speltbol gevuld met Mexicaans gehakt te bestellen. Het gehakt is flink gekruid, pittig maar niet zo heet dat je de behoefte voelt om met je hoofd onder een kraan te gaan hangen. Als frisse tegenhanger ligt er een dot tzatzikisaus op het gehakt. Een beetje vreemde keus om er een Griek bij te halen, want het is niet alsof de Mexicanen zelf geen frisse sausjes kennen. Maar vooruit, een mislukte combinatie is het in elk geval niet. Het gevulde brood is wat zompig geworden, omdat de gehaktsaus veel vocht bevat.

De multigraanbol van tafelgenoot is belegd met sla, tomaat, knoflooksaus en huisgemaakte falafel. Ze is er over te spreken: de falafel is niet te droog van binnen, mooi krokant van buiten en wat pittiger dan je hem bij de gemiddelde falafelzaak krijgt.

Bediening

We worden vlot en vriendelijk geholpen en onze bestelling komt snel. We kunnen zelfs nog een tweede drankje bestellen. Daarna wordt het drukker op het terras en komt er niemand meer langs. Jammer, want ze hadden zomaar nog een derde drankje aan ons kunnen verkopen.

Kans op een tweede bezoek

Welja, waarom niet? Het eten is prima, hoewel niet heel memorabel, maar de locatie is top. Mooi sfeervol pandje, zonnig terras met uitzicht op de Grote Markt: hier kun je net zo goed met je date als met je ouders naartoe.

 

praktische info

Waagplein 1
www.goudkantoor.nl
Prijs lunch: €5 – €9