Recensie: Het Oude Politiebureau

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.8

Grand Café Treslinghuis was vooral bedoeld als wijkvoorziening. Het sociale uitgangspunt bleef, de locatie en de naam veranderden. Nu is het restaurant ook een bezoek waard als je niet in de Oosterparkwijk woont. We gingen langs bij Het Oude Politiebureau.

Sfeer

Toen ik zelf nog in de Oosterparkwijk woonde is het voormalige politiebureau aan de Zaagmuldersweg me eigenlijk nooit zo opgevallen. Gek eigenlijk, want het is een pareltje: gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, met bruinrode baksteen en vrolijk felgeel met rood geverfde kozijnen. Buiten staan met zonnig weer biertafels op het gras, binnen ademt het pand nog de sobere sfeer van vroeger. De inrichting zit vol verwijzingen naar het verleden van de wijk: een groot opgeblazen zwart-witfoto van Treslinghuispersoneel in uniform aan de dis, tegen de lange muur ouderwetse opbergkastjes. Eters zitten hier op retro-stoeltjes aan eenvoudige tafels. Portugese tegeltjes op de bar en op de vloer achterin zorgen voor wat hedendaagse fleurigheid.

Eten

De menukaart bij Het Oude Politiebureau is niet al te uitgebreid, maar we zien er voldoende lekkers op staan. Degelijke gerechten uit alle windstreken: Indonesische kipsaté, Spaanse visstoof, Mexicaanse burrito’s, een tajine uit Noord-Afrika. En goedkoop: de meeste hoofdgerechten kosten maar €9,50 en de duurste optie, een steak van Simmentaler rund, heb je al voor €12,50.

Mijn gezelschap begint, ondanks de hitte, met een kom soep. Groninger mosterdsoep is het, met stukjes droge worst en bosui. De ui is nogal grof gesneden, maar de soep zelf is goed op smaak. Droge worst als alternatief voor spekjes is een gelukkige keus, vindt tafelgenoot. Ik heb de nacho’s besteld en die zijn een tikje lasagne-achtiger dan je ze doorgaans krijgt, met veel tomatensaus, zure room en kaas. Op zich lekker, maar door de vochtige ingrediënten is een deel van de nacho’s tot pulp verweekt.

Tafelgenoot volgt op met de saté, want de beschrijving op het menu intrigeert. Kipsaté met banaan en spitskool, zou dat nou een goede combinatie zijn? Jawel, dus: het zoete van de banaan blijkt wonderwel bij de satésaus te passen, waar tenslotte ook een zoetje in zit van de ketjap. Het kippendijvlees is gemarineerd en krokant gebakken, maar niet aan een stokje geregen – strikt gezien geen saté dus. De spitskool is letterlijk een ondergeschoven kindje, weggestopt onder de kip, zodat het vooral als plichtmatig groenvoer overkomt. Met een zakje knapperige friet en kroepoek erbij is het een prima maal.

Voor mij komt de shakshuka op tafel, een Midden-Oosters eenpansgerecht van paprika, courgette en zoete aardappel in tomatensaus met smeuïge lamgehaktballetjes en gepocheerde eitjes. De dooiers zijn gestold terwijl ze eigenlijk nog wat vloeibaar horen te zijn, maar het geheel is lekker kruidig en vullend. We krijgen er meloensalade met munt en feta bij en dat is een welkom extraatje op zo’n warme dag.

Nu het zelfs na zonsondergang ruim 30 graden is, hebben we wel een ijsje verdiend, vinden we. Tafelgenoot neemt het toetje van de dag, een coupe vanilleijs met verse aardbeien en slagroom. Mijn New York cheesecake is een bescheiden puntje, maar dat is meer dan voldoende na de voorgaande gangen. Het bolletje bosvruchtenijs smaakt er lekker fris bij.

We rekenen tevreden af. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon goed eten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Een hoofdgerecht voor €9,50 zonder dat er merkbaar beknibbeld is op kwaliteit, waar zie je dat nog? Alles bij elkaar rekenen we voor drie gangen en twee drankjes nog geen €25 per persoon af.

Bediening

Respect voor de keukenploeg en de bediening, want die kwijten zich met verve van hun taak op de heetste dag van het jaar. We worden met een brede glimlach geholpen door twee heren en een dame, die goed opletten of we niet droog komen te staan. Er wordt ons zelfs zonnebrandcrème aangeboden wanneer onze tafel in de avondzon komt te staan. Het Oude Politiebureau wordt uitgebaat door WerkPro, een organisatie die mensen helpt om werkervaring op te doen. Zij worden hier begeleid door oude rotten in het horecavak. Dat we nauwelijks kunnen vaststellen wie van de bediening in de ene categorie valt en wie in de andere, is een pluim waard.

Kans op een tweede bezoek

Voor tafelgenoot is dit een buurtrestaurant en gezien zijn enthousiasme gaat hij hier nog wel vaker komen. Voor mij ligt het iets verder uit de richting, maar Het Oude Politiebureau is het omfietsen waard. Leuke sfeer, prima eten en dat voor een heel zachte prijs: een aanrader.

 

praktische info

Zaagmuldersweg 3
www.stadsrestauranthetoudepolitiebureau.nl
Prijs driegangenmenu €16- €23