Recensie: Het Paleis

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
8

Keus te over tegenwoordig voor de hongerige Stadjer in en rond het Ebbingekwartier. De veteraan onder de hippe eettentjes: Het Paleis aan het Boterdiep. Moet de brasserie zich zorgen maken om de concurrentie?

Sfeer

Het Paleis is gevestigd in het voormalig scheikundig laboratorium van de universiteit. Dat vinden we wel passend: hoezeer koken tegenwoordig ook als een kunst beschouwd wordt, uiteindelijk is het immers gewoon een scheikundig proces. Het interieur van de brasserie is al even no-nonsense: modern en strak, met brandweerrode accenten en rode, oranje en gele tafels. Verfrissend, vinden we: eindelijk eens niet dat eeuwige bruine cafémeubilair of die kringloopvondsten gecombineerd met industriële elementen. Wie van ver komt, kan na het eten blijven slapen in een van de tien hotelkamers, die ieder zijn ingericht in de stijl van een modernistische kunststroming.

img_20161116_161541

Eten

We schuiven aan met een kortingskaart van de AH-restaurantactie en dat blijkt je bij Het Paleis een prima deal op te leveren: voor €27,50 in totaal twee driegangenmenu’s, bestaande uit een proeverij van voorgerechten, keus uit vis, vlees of vegetarisch als hoofdgerecht en een proeverij van desserts, allemaal afkomstig van de reguliere kaart.

Tafelgenoot is vegetarisch en ik doe met haar mee, dus krijgen we beiden hetzelfde menu. De proeverij, die vooral uit vis- en vleesgerechtjes bestaat, heeft plaatsgemaakt voor een vegetarisch voorgerecht: panna cotta van geitenkaas met bietenhummus en dadels. Geen straf: biet en geitenkaas is een combinatie die altijd goed werkt en de zoete dadelchutney past daar uitstekend bij. De vossenbessenbalsamico geeft een zuur tegenwicht bij het zoet en gesuikerde amandel zorgt voor een prettige crunch bij de zachte texturen.

Het hoofdgerecht biedt nog meer fijne herfstige smaken: we krijgen gnocchi met pompoen, paddenstoelen en saliecrème, bestrooid met pittige pecorino. Het is lastig om van zo’n gerecht een visueel hoogstandje te maken, maar dat is hier toch aardig gelukt: het geel, oranje en groen spat je tegemoet. Ook fijn: vaak blijken de beloofde paddenstoelen ordinaire champignons te zijn, maar hier zijn het werkelijk gemengde paddenstoelen. Erbij krijgen we schaaltjes appelcompote en rauwkost —  niks mis mee, maar omdat de gnocchi nogal vullen, proeven we alleen even voor de vorm.

paleis

Het keukenpersoneel mag tevreden zijn, want ook over de derde gang zijn we behoorlijk te spreken. We krijgen mini-versies van alle nagerechten. Onze favoriet is een soort Snickers in dessertvorm: pindakaascheesecake met chocoladeglazuur, toffeesaus en gekarameliseerde zoute pinda’s. Ook de peer-panna cotta met wittechocolademousse en het kaneelijs kunnen onze goedkeuring wegdragen. Alleen de gemarineerde kersen met roomkaas en bastognecrumble vinden we minder geslaagd. Door de smalle, hoge vorm van het glaasje waar het gerecht in geserveerd wordt, is het lastig de ongezoete roomkaas en de kersen samen op te lepelen. En dat terwijl de twee elkaar wel nodig hebben. Ach, het is slechts een klein smetje op een verder geslaagd menu.

Bediening

We herkennen onze gastvrouw van vanavond: zij maakte al eens een positieve indruk op ons bij het vorig jaar gesloten Oberland. Ook nu bezorgt ze ons weer een prettige avond. Zonder dat we nog iets gezegd hebben, weet zij al dat wij gereserveerd hebben en met een AH-kaart komen. We krijgen goede uitleg bij het eten en er is voldoende aandacht voor onze lege glazen: helemaal prima.

Kans op een tweede bezoek

We waren al vaker bij Het Paleis voor feesten en borrels en concludeerden toen dat ze hier prima buffetten verzorgen. Nu kunnen we daar aan toevoegen dat ook het à la carte menu niet te versmaden is. Reden genoeg dus om nog eens langs te komen.

 

PRAKTISCHE INFO

Boterdiep 113
www.paleisbrasserie.nl
Prijs driegangenmenu €28,50