Recensie: Het Zusje van André Dokter

Samengevat
Sfeer
8
Eten
9
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
8.3

Het woord steakhouse associeerden wij altijd met matige kwaliteit eten in een vreetschuur. Steakhouse André Dokter in Briltil bewees het tegendeel, maar bij de tweede vestiging in Groningen-stad lieten ze dat voorvoegsel toch maar weg. We schoven aan bij Het Zusje van André Dokter.

Sfeer

De originaliteitsprijs zal het interieur van Het Zusje niet krijgen, maar we voelen ons er meteen op ons gemak. Een stoere houten vloer en donkergrijs geverfde muren behangen met bric-à-brac, van oude klokken tot metalen reclameborden. We zitten op comfortabele leren stoeltjes en op tafel liggen mooie linnen servetten. Opvallend is de lange tafel halverwege de zaak, die van een enorme boomstam is gemaakt. Knus en toch stijlvol, concluderen we.

Eten

Om meteen maar met een van de weinige kritiekpunten te beginnen: de amuse is geen reclame voor het eten hier. We krijgen een klein kommetje soto, Indonesische soep. Doorgaans een goedgevulde maaltijdsoep, maar dit is slechts water met een smaakje en nog aan de lauwe kant ook. Dat moet beter kunnen.

Daarna gaat het gelukkig rap bergopwaarts met de voorgerechten. Tafelgenoot 1 kiest voor een traditionele, maar goed uitgevoerde carpaccio van ossenhaas met truffelmayonaise die verder aangekleed is met olijven, rucola en zongedroogde tomaat. Tafelgenoot 2 gaat ook voor Italiaans met een portie linguine met tomaat, kappertjes en olijven. Het gaat schoon op en dat is een flink compliment van iemand die niet van olijven zegt te houden. Het Zusje is gespecialiseerd in vlees en dus is het een blijde verrassing dat mijn vegetarische voorgerecht nog het meest originele is van wat er op tafel komt: een flinterdun vel ‘deeg’ met vulling van rode biet en een feestelijk ogende entourage van appelcompote, wortel, radijs, mierikswortelmayonaise en roze-wit gestreepte chioggiabiet. Zoet, aards en bitter spelen hier gebroederlijk samen.

Ook het vegetarische hoofdgerecht is erg fijn: twee pannenkoekjes van kikkererwten met ricotta ertussen, opgediend met bimi, paksoi en auberginecompote. De tournedos van Black Angus-rund die tafelgenoot 1 bestelde met stroganoffsaus is perfect medium gebakken en de sukadelap van tafelgenoot 2 is zo zachtgestoofd dat het vlees in draadjes uiteen valt zodra ze er een vork in zet. Het vlees is ook goed op smaak gebracht en wordt opgediend op een bedje van pittige en fraai felgroene boerenkool. De bijlagen stellen ook al niet teleur: zachte spruitjespuree, gestoofde spinazie, een aardappeltaartje en een broccoliquiche plus wat geglaceerde worteltjes, een stoofpeertje en sla met vinaigrette. Om het af te ronden krijgen we een gulle bak knapperige Vlaamse frieten met huisgemaakte mayonaise die we heerlijk vinden. Er zit zo te proeven wat extra mosterd doorheen. Zouden ze ‘m in een potje verkopen? Dan zijn wij de eerste klanten.

Tafelgenoot 1 laat zich nooit een dame blanche ontzeggen als die op de menukaart staat en dit blijkt een prima versie: de chocoladesaus stolt op het ijs door de kou en is dus huisgemaakt van pure gesmolten chocola. Ik koos ook voor chocolade, maar dan in andere vormen: een kwartet van mousse, ijs, cheesecake en crème van witte cocolade. De cheesecake is wat aan de droge kant, maar in combinatie met de andere smeuïge elementen is dat niet storend. Tafelgenoot 2 smult ondertussen van een warme strudel van peer en cranberry met yoghurtijs als friszure tegenhanger. Wij zijn tevreden eters vanavond.

Bediening

De eerste indruk is meteen goed: er is een kleine ‘ontvangstbalie’ bij de ingang waar we opgevangen worden en onze jas kunnen afgeven. Prettig, want vaak sta je bij binnenkomst in een restaurant verloren om je heen te kijken tot er iemand naar je toe komt. Ook de rest van de avond hebben we niets te klagen. De bediening let goed op en checkt regelmatig of gasten aandacht nodig hebben. En de details zijn in orde: zo worden de daggerechten opgesomd met de prijs erbij, waar je er in andere horecazaken vaak naar moet raden. Omdat de zwarte brigade zich zo kordaat toont is het opvallend dat het wat langer duurt voor we de menukaart krijgen en dat er ook redelijk wat tijd zit tussen de gangen. Dat lijkt daarmee een bewuste keus: hier ben je niet om je eten naar binnen te werken, maar om een ontspannen avondje te tafelen.

Kans op een tweede bezoek

Dit eerste bezoek is goed bevallen, dus we komen graag nog eens terug. Het eten is goed, de bediening vriendelijk en zowel de hardcore vleeseters als de vegetariërs komen hier tevreden vandaan. Het Zusje is net iets duurder dan het gemiddelde Groningse eetcafé, maar ook zeker beter.

 

PRAKTISCHE INFO

Oosterstraat 24
groningen.andredokter.nl
Prijs driegangenmenu: €34 – €57