Recensie: Italia

Samengevat
Sfeer
5
Eten
7
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
6.3

Met pizza’s ‘voor de helft van de prijs’ veroverde Italia in de Kleine Pelsterstraat het hart van menig student en Stadjer. Maar je kunt nu ook elders in de stad terecht voor budgetpizza. Is er toch reden om voor Italia te kiezen?

Sfeer

Italia is zo’n pizzeria waar je ooit door anderen mee naartoe genomen moet zijn, omdat je er anders nooit een voet binnen de deur zou zetten. De zaak zit in een verlaten straatje waar je verder alleen iets te zoeken hebt als je lid bent van Cleopatra, en er is van buitenaf niets te zien behalve een dichte deur, een hevig bestickerd glas-in-loodraam en een enorme lichtbak in groen, wit en rood met de naam van de zaak erop. Dit is een budgetpizzeria, en je zult het weten ook.

Binnen is het best gezellig, zoals het al gauw ergens knus is wanneer je een grote groep mensen in een kleine ruimte zet. Want aan de entourage is het zeker niet te danken: die is ronduit lelijk, met z’n systeemplafond, kitscherige boogpoortjes en onbeholpen muurschilderingen. In de jaren tachtig was deze stijl erg populair voor pizzeria’s, en aan Italia is duidelijk niets meer gedaan sinds dat decennium. De ruimte is volgepropt met tafeltjes, want bij lage marges heb je veel gasten nodig. Dat maakt het lastig om je van A naar B te bewegen. Op weg naar de wc – een enorm voorportaal met twee wastafels dat leidt naar slechts één toilet – wurm je je zo dicht langs de andere gasten dat je op hun borden zou kunnen spugen.

Eten

Normaal gesproken zijn twee of drie gangen toch wel de minimale vereiste voor een recensie. Deze keer maken we een uitzondering, om de simpele reden dat je een zaak als Italia niet bezoekt om drie gangen te eten. Hier kom je voor een snelle pizza. De nagerechten staan zelfs niet op de kaart vermeld: een klein krijtbordje aan de muur meldt dat we ijs met vruchten kunnen krijgen.

Tafelgenoten bestellen allemaal een pizza, maar ik besluit om voor iets anders te gaan. Pizza is immers Italia’s core business, dus dat is wat ze het beste doen. Hoe brengen de koks het er vanaf met een vleesgerecht?

Om maar met die pizza’s te beginnen: die zijn prima. Knapperige, goudbruine korst, een dunne, maar niet slappe bodem en goede hoeveelheid beleg. Dat de toppings er nogal achteloos op gegooid lijken te zijn, waardoor op een van de pizza’s alle broccoli op een hoopje bij elkaar ligt: vooruit. Zelfs dat irritante verkooptrucje waarbij alle pizza’s voor de helft van de prijs op de kaart staan – wie trapt daar in? – willen we wel vergeven.

Maar mijn bange vermoeden blijkt te kloppen: voor iets anders dan pizza moet je hier niet zijn. De scallopa di pollo vino bianco – kipfilet in mosterdsaus met witte wijn en gorgonzola, aldus de omschrijving – smaakt vooral naar witte wijn en nauwelijks naar mosterd of gorgonzola. Ik krijg drie kipfilets, een schaaltje ijsbergsla en een groot bord met gebakken aardappels, lintpasta en geroosterde Mediterrane groente. Ruim voldoende zelfs voor de grote eter, maar de bereiding valt tegen. De pasta met groene olijven, tomaat en kaas is lekker pittig, maar er zit veel te veel knoflook doorheen. De aardappels zijn slap, lauw en gedrenkt in olie. De ijsbergsla heeft nauwelijks dressing. De slogan ‘Topkwaliteit tegen een lage prijs’ die op de menukaart staat gedrukt verdient heroverweging, kortom, want voor 16 euro verwacht ik meer.

Bediening

Tafelgenoten en ik hebben nog andere plannen die avond, dus hebben we specifiek voor Italia gekozen: hun ervaring is namelijk dat de pizza hier al op tafel staat voor je je jas hebt uitgetrokken. Maar dat was op een doordeweekse dag, en dit is zaterdag. De zaak zit ramvol en dat is te merken. De drankjes laten op zich wachten en ons eten daarna ook. Wanneer onze buren, die later bestelden dan wij, hun pizza krijgen, doen we maar eens navraag. Tien minuten later staat het eten alsnog op tafel, maar zonder verklaring of excuus. De bediening is wel vriendelijk, maar heeft duidelijk geen tijd voor iets anders dan bestellingen opnemen, eten brengen en weer afruimen.

Kans op een tweede bezoek

Italia is een budgetpizzeria en pretendeert ook niet meer dan dat te zijn. Wil je niets anders dan een goede, goedkope pizza, dan kun je je hier geen bult vallen. Voor echt Italiaans eten, genuttigd in een omgeving die niet op een vreetschuur lijkt, zijn er betere zaken te vinden in de stad.

 

PRAKTISCHE INFO

Kleine Pelsterstraat 2
www.pizzeriaitaliagroningen.nl
Prijs pizza’s €5-€11, pasta’s €7,25-€11,50, vleesgerechten €16-€17