Recensie: Kohinoor van India

Samengevat
Sfeer
6
Eten
7
Bediening
5
Prijs-kwaliteit
7
6.3

Met het UMCG 200 meter verderop is Kohinoor van India een voor de hand liggende keuze als je het ziekenhuisrestaurant wel hebt gezien. Maar is het ook een aanrader?

Sfeer

Ik heb nog maar weinig Indiase restaurants bezocht die eruit zagen of de eigenaar flink geïnvesteerd had in het interieur. Kohinoor van India is daarop geen uitzondering: eenvoudig laminaat op de vloer, rood- en goudgeverfd vliesbehang op de muren, simpele houten tafels en een wat verbleekt rood gordijn voor de ramen. Indiase handwerkjes aan de muur en geschulpte plafondornamenten herinneren je eraan dat je niet bij de Thai of Chinees bent. Dit is geen chique restaurant natuurlijk, maar er zijngenoeg restaurants in dezelfde prijscategorie die er niet uitzien of het interieur de sluitpost was op het budget.

Eten

Kort nadat we zijn gaan zitten komt er een medewerker aan onze tafel die vertelt over de proeverij van 18,50 euro. Of we die willen bestellen? Misschien wel, antwoorden we, maar we willen toch eerst graag de menukaart even zien. Zou hier soms weinig van de kaart besteld worden? Wij besluiten in elk geval dat wel te doen, dan kunnen we ook nog een paar voorgerechten proberen.

Van het huis krijgen we een mandje poppadoms met drie dips: munt, tamarinde en mango. We hebben ze nauwelijks op of de eerste gang komt al, een paar minuten nadat we besteld hebben. De twee gerechten zijn netjes over twee bordjes verdeeld, zodat tafelgenoot en ik geen ingewikkelde ruil hoeven uit te voeren: da’s mooi meegedacht van de keuken. We krijgen allebei een samosa, een deegpakketje gevuld met een gekruid mengsel van aardappel, ui en doperwt. Het deeg is aan de dikke kant, maar goed gaar en omdat het een flink pakketje is valt de verhouding deeg-vulling toch goed uit. Het tweede gerecht, gemarineerde champignons uit de tandoori-oven, is simpel, maar erg smakelijk. Zelfs de ijsbergsalade die we erbij krijgen – vaak vooral bordvulling – eten we op, dankzij een heerlijke kruidige dressing met koriander.

Zo snel als het voorgerecht op tafel kwam, zo lang moeten we wachten op het hoofdgerecht. Om ons heen kijkend zien we dat andere mensen, die later binnenkwamen, al wel schalen voor zich hebben staan. Zouden zij allemaal wel de proeverij hebben besteld? Mogelijk dat die gerechten voorbereid waren en onze curries niet, maar zelfs dan zou het niet zo lang mogen duren. Net wanneer we ons af beginnen te vragen of ze ons vergeten zijn, komt dan toch eindelijk ons eten.

Was het ’t wachten waard? Ach, we zullen niet nog weken dromen van deze curry’s, maar ze smaken ons prima. Waar het bij andere Indiase restaurants doorgaans vast staat welk soort vlees of vis in een gerecht zit, kun je bij Kohinoor zelf kiezen of je kip of lam in je curry wilt, zalm of garnalen dan wel groenten of paneer. Wij kiezen allebei voor een vegetarische versie: een milde tikka massala met kikkererwten en beetgare bloemkool en broccoli en een medium-pittige balti met paneer, dat is Indiase kaas die een beetje aan tofu doet denken. Hoe een balti gemaakt wordt verschilt per Indiër, maar in dit geval komt er ui, groene peper, paprika en verse koriander aan te pas. Erbij krijgen we een schaal basmatirijst met een mooie droge korrel en een voorgesneden naanbrood met knoflook, dat we er apart bij hebben besteld.

Tafelgenoot kan geen pap meer zeggen en ik eigenlijk ook niet, maar dat weerhoudt me er niet van toch pap te bestellen. Preciezer gezegd: Indiase rijstepap, oftewel kheer. Die wordt koud opgediend in een soort retro ijscoupe, met een paar blanke rozijnen ter garnering. Het is niet de fraaiste presentatie, maar daar weegt de smaak dan weer tegenop. Dit is geen rijstepap zoals we die in Nederland kennen, waar de korrels nog in terug te vinden zijn. De Indiase versie is zijdeachtig en kruidig, met kaneel, kardemom en kokos.

Bediening

We hebben het onszelf misschien aangedaan door een tafeltje bij het raam te kiezen, terwijl bar en keuken helemaal aan de andere kant van de langgerekte ruimte zijn. Maar in elk geval merken we weinig van de bediening, die niet voldoende door de zaak loopt om te checken of de gasten wellicht nog wensen hebben. We moeten lang wachten op ons hoofdgerecht, maar we krijgen het niet voor elkaar iemand te wenken om te vragen waar het eten blijft: de jongens en meiden kijken niet op of om. Toch nog een positief puntje: we eten niet alles op en krijgen het aanbod om de restjes mee te nemen.

Kans op een tweede bezoek

Het eten bij Kohinoor van India is zeker niet verkeerd, maar onderscheidt zich ook niet opvallend van andere Indiase restaurants. Dan gaan sfeer en bediening meetellen, waar het restaurant punten op verliest. We gaan dus net zo lief naar een concurrent, tenzij we natuurlijk in de buurt van het UMCG moeten zijn.

 

PRAKTISCHE INFO

Oostersingel 112
www.kohinoorvanindia.nl
Prijs drie gangen €20 – €28