Recensie: Lambik

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.8

Eetcafé Lambik in de Grote Kruisstraat is favoriet bij studenten vanwege z’n zeer betaalbare daghap. Maar is het alleen goedkoop eten, of ook nog goed?

Sfeer

Lambik is aangekleed met de bekende donkerbruine caféstoeltjes en -tafeltjes. Op de muren zit een fel kleurtje turquoise, en achterin is de bar. Of nou ja, achterin: het zaakje is zo klein dat de bar ongeveer over de hele lengte van het restaurant loopt. Geen opmerkelijk interieur dus, maar door z’n formaat wel knus. Maar wat het ‘m natuurlijk doet is die locatie pal aan het Noorderplantsoen. Als het weer een beetje meezit kun je vanaf het terras de stad aan je voorbij zien trekken.

Eten

Het is al jaren de succesformule van Lambik: een dagelijks wisselend menu met keuze uit twee hoofdgerechten voor €9,25, en een toetje voor €4. Prettig betaalbaar, zodat zelfs de armste student het zich nog eens kan veroorloven om uit eten te gaan. Wat we voor dat geld krijgen valt ons bovendien helemaal niet tegen.

Meestal heb je keuze uit vlees of vega, maar vanavond is er ook een tweede vegetarische optie. Tafelgenoot 1 en ik nemen het hartige taartje dat, zo meldt onze gastheer, diverse soorten kaas bevat. Het taartje ziet er een beetje uit als een uit zijn krachten gegroeide muffin, en we kunnen niet goed ontdekken welke ingrediënten er nu eigenlijk in zitten. Kaas dus, en stukjes noot, en dan houdt het wel een beetje op met de herkenbaarheid. Hoe dan ook, lekker is het wel: hoog op smaak, zoals dat in culinaire kringen heet, en vooral niet te droog aan de binnenkant.

Tafelgenoot 2, die als enige voor een ander gerecht koos, is wat jaloers op ons. Maar haar Marokkaanse stoofpot is zeker niet verkeerd, al zitten er naar mijn idee wat weinig groenten in. De belangrijkste elementen zijn kikkererwten en parelcouscous, dan zitten er nog flinke stukken feta doorheen en dan volgt de groente: boontjes en bosui. Ook dit gerecht is stevig gekruid.

We hadden de keuze uit gebakken of gepofte aardappel of rijst bij ons eten, en omdat niemand vrijwillig rijst neemt als er gebakken aardappels zijn, kiezen we alledrie voor optie 1. Prima aardappeltjes zijn het, met een knapperig korstje. De afdeling groenvoer had iets beter gekund: we krijgen een bergje rauwkost met rozijnen en walnoten (prima) en een hoopje aangemaakte ijsbergsla met schijven tomaat en komkommer, plus nog een paar flinke stukken fruit., en dat alles op het bord waarop ook ons hoofdgerecht ligt. Wij hadden die losse elementen liever ingeruild voor een schepje warme groente: nu ligt er wel erg veel op het bord, en dan ook nog van het plichtmatige soort dat de meeste mensen – deels – laten liggen.

Het dessert is een klassieker met een twist: een smeuïg chocoladecakeje met banaan door het beslag gepureerd. Er zit ook nog courgette doorheen, verklapt onze gastheer. Dat proeven we niet, maar zo hoort dat ook, net als bij worteltjestaart. Het smaakt zondig, maar je kunt jezelf voorhouden dat het gezond is vanwege de groente. We eten er een bolletje vanilleijs bij. De flinke dot vrijwel ongezoete slagroom laten we grotendeels staan: je moet ergens een grens trekken, qua calorieën.

Bediening

We zijn meteen weg van onze joviale gastheer, die ons vrolijk en met de nodige kwinkslagen van eten en drinken voorziet. Wat een standaard budget-eetcafé had kunnen zijn, weet hij zo hoogstpersoonlijk tot een gezellige huiskamer om te toveren. Dat hij ons na het eten nog even komt inlichten over het tragische lot van de buurpoes – eerst is ze van haar vaste plekje op het terras verjaagd door een jonger model, en nu blijkt ze te zijn overleden – vinden we tekenend voor de buurtcafé-sfeer hier. Je hoort er meteen helemaal bij.

Kans op een tweede bezoek

Als je een avondje gezellig uit eten wilt, maar niet al te veel uit wilt geven, is Lambik een goede keus. Grote kans dus dat we hier vaker komen aanwaaien. Zeker in de zomer, wanneer je optimaal kunt profiteren van de levendige locatie bij het Noorderplantsoen.

 

praktische info

Grote Kruisstraat 73
www.eetcafe-lambik.nl
Prijs tweegangenmenu €13,25