Recensie: Loeks (GESLOTEN)

Samengevat
Sfeer
9
Eten
8.5
Bediening
7.5
Prijs-kwaliteit
8.5
8.4

Met stevige concurrenten als The Dog’s Bollocks, Pappa Joe en anderen moet je als nieuwkomer in de Groningse burger scene je plekje bevechten. Slaagt Loeks daar in?

Sfeer

Loeks is vernoemd naar Ome Loeks, je kent ‘m wel, die van ’t Peerd. Het monumentale pand aan de Aweg was vroeger namelijk zijn eigendom: hij runde er herberg De Slingerij en volgens de overlevering was zijn renpaard Appleton het paard uit het liedje. Die naam is ook meteen de enige verwijzing naar het verleden van het gebouw. De inrichting is een hommage aan een heel andere tijd en plaats: een Amerikaanse diner uit de fifties. Wel een eigentijdse versie overigens, met felgekleurde kunststof Eames-kuipstoeltjes, grijze muren met een zachtroze lambrisering, retro bollampen en middenin de ruimte een flinke vijgenboom. Blikvangers zijn de muur met een kleurig geometrisch patroon aan de ene kant van de zaak en de halfronde zachte bankjes aan de andere zijde, met ronde tafels erbij in zwart-wit en messing. Het zal niet ieders stijl zijn, die kleurexplosie, maar wij worden er erg vrolijk van.

Eten

Het menu bij Loeks is niet ingewikkeld: hier kom je voor een burger of een hotdog, eventueel aangevuld met een ‘freakshake’. Deze waanzinnig decadente milkshake met slagroom en snoepdecoratie is tegelijkertijd de droom en de nachtmerrie van je tandarts. Die moeten we dus proberen, begrijp je.

We zijn er rond lunchtijd, maar na de combinatie burger/friet/shake kun je het diner wel zo’n beetje overslaan. Want normaal gesproken heb je aan een burger met friet alleen wel genoeg, maar zo’n freakshake voegt daar nog eens 2000 calorieën aan toe, gokken we. Het suikergehalte is bovendien nogal een aanslag op je gestel: proceed with caution dus. Maar ja, voor een keertje is het wel erg lekker. Ik slurp van een aardbeienshake versierd met roze muisjes en een zure mat, tafelgenoot 1 waagt zich aan de chocovariant met smarties, chocoladesaus en gehakte noten.

De burger en hotdogs die daarna op tafel komen zijn een welkome tegenhanger van al dat zoet. Tafelgenoot 1 likt haar vingers af bij de bacon & cheeseburger. Die is goed gekruid en nog mooi rosé van binnen. De dikgesneden bacon is knapperig uitgebakken, het knapperige harde broodje goed getoast. Verder zit alles erop wat je verwacht bij deze traditionele burger: gesmolten cheddar, rode ui, sla, tomaat en augurk en in plaats van standaard ketchup een rokerige en pittige variant.

Het rundvlees voor de burgers komt van Maas-Rijn-IJsselkoeien, meldt de kaart. Het is leuk dat ze de herkomst van het vlees melden, maar ons zegt het verder weinig. Even googelen leert dat het een oud roodbont ras is, dat een comeback heeft gemaakt nadat in de jaren tachtig de Holstein-Friesian de zaak overnam. Maar wat dat zegt over smaak en kwaliteit of leefomstandigheden, daar komen we niet achter.

Tafelgenoot 2 en ik gaan allebei voor een hotdog. De worst is van het Amsterdamse worstenmerk Brandt & Levie en die jongens maken een uitstekend product, maar bij Loeks doen ze er ook nog eens leuke dingen mee. Tafelgenoot heeft de chili dog besteld – iets minder pittig dan normaal op haar verzoek, want eigenlijk kan ze daar slecht tegen. Er zit chili con carne op, tortillachips en een hele berg sausjes: guacamole, chipotlemayonaise, zure room en dezelfde hete tomatensaus als op de burger. It’s a lot, but it works.

Ik ben voor de Vlaamse dog gegaan, met appelchutney, piccalillymayonaise en rundvlees dat gestoofd is in Affligem Tripel. De Amerikanen mogen hun hotdog met zuurkool houden: ik ga voortaan voor deze versie van Loeks. Dit is overigens niet het soort hotdog dat je met je handen kunt eten, tenzij je het niet erg vindt dat die onder de saus komen te zitten. We bestellen er frietjes bij met schil en die zijn helemaal goed: knapperig en niet te zout.

Bediening

We komen binnen op een rustig moment, maar op de tafel waar we aanschuiven liggen kruimels. Dat had eigenlijk al opgeruimd moeten zijn, natuurlijk. Maar het wordt snel schoongemaakt als we eenmaal zitten en verder hebben we weinig te klagen: onze gastvrouw is vriendelijk en komt regelmatig even naar ons welbevinden informeren. Wel valt het ons op dat het vrij lang duurt voor de milkshakes gebracht worden, terwijl de icetea van de derde tafelgenoot al lang op tafel staat. Zouden die shakes zoveel tijd kosten om te maken? Dat kan dan nog wel eens problemen opleveren op drukke momenten.

Kans op een tweede bezoek

Voor tafelgenoten is het al hun tweede keer hier en dat terwijl Loeks ten tijde van ons bezoek nog maar iets meer dan een maand open is. Dat zegt wel wat. In een markt die redelijk verzadigd is weet Loeks zich toch prima te onderscheiden, met de toevoeging van goede hotdogs en decadente shakes aan het burgermenu. Ik zie mezelf hier in elk geval wel vaker langskomen.

praktische info

Aweg 12
www.loeksgroningen.nl
Prijs hotdogs en burgers €6,50 – €12,50