Recensie: Mechoui

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
8
7.3

Hij staat onopvallend middenin de kleurrijke Folkingestraat: Noord-Afrikaans restaurant Mechoui. De zaak doet denken aan zo’n gedateerde tent die wanhopig schreeuwt om wat opsmuk. Maar eenmaal binnen stel je die mening direct bij.

Sfeer

We hebben gereserveerd, maar dat had niet gehoeven; er zijn slechts drie tafeltjes bezet. De bedieningsmedewerkster laat weten dat het afgelopen woensdag ‘nog heel druk was’, maar dit is mijn derde keer hier en de rijen buiten de deur moet ik nog meemaken. Om me heen kijkend vind ik het bijzonder dat de opkomst niet hoger is, want Mechoui heeft echt een eigen identiteit. Het is donker, maar vol vrolijke kleuren en Marokkaanse invloeden. Op de vloer liggen tapijten en langs het raam kun je je comfortabel op één van de banken vlijen. Je waant je een beetje in Marokko, maar dan zonder de hectiek.

Eten

Hoewel Mechoui een uitgebreid aanbod aan koude en warme mezze heeft, besluiten wij voor twee aparte voorgerechten te gaan. Mijn tafelgenoot neemt een Mediterrane quiche met spinazie, geitenkaas en zongedroogde tomaten en mijn oog valt op een salade met gegrilde groenten en feta. Hoewel de gebruikte ingrediënten voor de quiche niet ‘Noord-Afrika’ schreeuwen, is hij erg lekker. Het gerecht wordt daarnaast leuk geserveerd in een klein ovenschaaltje. Ik ben ook zeer te spreken over mijn salade, die is aangekleed met diverse kruiden en een dressing. Zo voorkom je een gortdroge hap. Er dreigt wel een overdosis feta: de groenten zijn er mee gevuld, maar er liggen ook nog eens twee overbodige hompen kaas op mijn bord.

Over het hoofdgerecht zijn we allebei laaiend enthousiast: twee grote porties vol smaakexplosies. Mijn tafelgenoot is verheugd als hij de combinatie vlees en steenvruchten ziet, een belangrijk onderdeel van de Noord-Afrikaanse keuken en iets wat je helaas weinig bij andere restaurants tegenkomt. Terwijl hij in stilte verder smult ontleed ik de drie vangsten van de dag op mijn visschotel. Hoewel gamba’s en kabeljauwfilet goede vriendjes zijn, past zalmfilet wat minder goed bij het geheel. Althans, dat zou je denken. De diversiteit op het bord blijkt echter juist lekker te zijn, zeker in combinatie met de groenten en een paar scheppen couscous. De visopties staan ook goed op de menukaart, er staat duidelijk bij dat het aanbod wisselt en afhankelijk is van wat er op de markt te krijgen is.

20150801_215020

Het dessert is baklava met ijs en hierin zijn we toch wat teleurgesteld. Ik had gehoopt op meer baklava dan de twee vrij sneue stukjes die nu tussen een paar ijs- en slagroomheuvels op mijn bord liggen. De verse muntthee die ik erbij heb besteld wordt mooi geserveerd in een Marokkaans potje en glaasje met de suikerklontjes in een minitajine.

Bijzonder: Mechoui heeft het allerraarste snoepje-bij-de-rekening. De meeste restaurants leggen een pepermuntje bij de bon, misschien een zuigsnoepje. Maar een hand M&M’s en chocoladerozijnen als je net een driegangendiner achter de kiezen hebt? Curieus.

Bediening

De bediening bestaat uit een vriendelijk meisje dat het restaurant in haar eentje bestiert. Later op de avond zijn er wat meer tafeltjes gevuld, maar echt druk is het niet geworden en in verhouding bleef het tempo van de bediening uit. We moesten soms lang wachten op een gerecht of een tweede drankje. Daarnaast had ik bij de gamba’s die ik zelf moest pellen graag een bakje water gezien, je vingers aflikken in een restaurant staat ook zo slordig.

Kans op een tweede bezoek?

Vrij groot, ook omdat ik fan ben van Noord-Afrikaans eten en Mechoui een monopoliepositie in de binnenstad heeft. Ze laten her en der wat steekjes vallen, maar de gezellige Marokkaanse sfeer is binnen zeker aanwezig en met name de hartige gerechten zijn voor herhaling vatbaar.

 

praktische info

Folkingestraat 38
www.mechoui.nl
Prijs voor drie gangen: €30 – €35