Recensie: Moro

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7

De menukaart van Moro beslaat het hele Middellandse Zeegebied. Slaagt het restaurant er in om zijn dinergasten mee te voeren naar die zuidelijke streken?

Sfeer

Het interieur van Moro is een ratjetoe van stijlen. De witte lambrisering en het behang erboven doen denken aan een Frans restaurant – nou net een keuken die je hier niet op het menu staat – maar de lantaarns aan de muren, de turquoise geglazuurde borden en het gordijn dat de eetzaal van de toiletten scheidt lijken dan weer Arabisch geïnspireerd. De robuuste houten tafels en bijbehorende stoeltjes zijn vooral eigentijds, al staan er ook nog klassieke medaillonstoelen. Aan de muur hangen op schijnbaar willekeurige plekken ingelijste foto’s van kruiden. Stylisten zouden er een hartverzakking van krijgen, maar mijn gezelschap vindt het hier wél gezellig.

Eten

We letten op de kleintjes en zijn hier gekomen met een voucher van Het Laatste Tafeltje, dat ons een driegangen-proeverijmenu belooft voor €17,50. Dat blijkt hetzelfde te zijn als het reguliere Moro-menu van €28,50, dus wij beginnen de avond alvast opgetogen.

Omdat er nog maar 4 van die vouchers waren en wij met z’n achten zijn, bekijken we de menukaart alsnog. Bij Moro kun je namelijk niet alleen Mediterraans eten in tapas-stijl, maar ook à la carte. Het aanbod aan hoofdgerechten loopt nogal uiteen: van Griekse moussaka en Spaanse paella tot Marokkaanse kiptajine en een soort kaasbrood van Georgische oorsprong. Georgië ligt aan de Zwarte Zee, niet de Middellandse, maar een kniesoor die daar op let. We besluiten het eenvoudig te houden en allemaal het Menu Moro te bestellen.

De eerste indruk is goed: er komen twee enorme dienbladen op tafel met vijf verschillende gerechten, plus warm brood met kruidige hummus. We gaan meteen al de hele Méditerranée rond en krijgen toast met manchego-kaas en perenjam, tomaten met mozzarella en basilicum, gepaneerde inktvisringen met knoflook en citroen, parelcouscous met feta, erwten en munt plus een kopje linzensoep. Die laatste had van mij pittiger mogen zijn, maar verder zijn we een tevreden club. Voor de twee vegetariërs aan tafel is er een apart gerechtje gebracht ter vervanging van de inktvis, een quesadilla met tomatensaus en mozzarella.

Op de verzameling hoofdgerechtjes hebben we iets meer af te dingen. De kiptajine heeft een lekker zoetje, maar het donkere vlees is te droog. De couscous met noten en de moussaka hadden allebei wel iets steviger gekruid mogen worden. Verder komen er gemarineerde garnalen met rode peper en koriander op tafel, Arabische gehaktballetjes – kofta – met rode ui en crème fraîche, een schaaltje geroosterde groenten, salade met tomaat en radijs en gebakken aardappels met kerriemayonaise. Een beetje een onsamenhangende verzameling gerechten – het Middellandse Zeegebied is cultureel divers – maar we eten er prima van en we komen bepaald niet tekort.

Het nagerecht is ook weer een proeverij: we krijgen een mini-scroppino van gin-tonic met bloedsinaasappel, een stukje carrotcake, kaneelparfait en crema catalana. Prima bereid allemaal, maar een gemiste kans dat er afgezien van de crema catalana geen uitgesproken Mediterrane desserts bij zitten. Niets Noord-Afrikaans of Arabisch, bijvoorbeeld, terwijl ze in die streken juist zo goed zijn in zoete lekkernijen maken.

Bediening

De jonge vrouwen in de bediening zijn vriendelijk en enthousiast en doen hun werk goed: ze informeren of er vegetariërs in het gezelschap zijn, leggen netjes uit wat er zoal op tafel komt en vragen voor het afruimen of we uitgegeten zijn. Dat het met de drankjes wat minder soepel loopt – bestellingen die ontbreken of verkeerd zijn –  willen we dan wel vergeven. De jongeman aan wie een van mijn tafelgenoten vraagt welke ciders er geschonken worden, moet nog wel een beetje horeca-opvoeding krijgen: ,,Ik heb geen flauw idee, dat moet u mijn collega vragen” is niet het juiste antwoord.

Kans op een tweede bezoek

Moro is zo’n ‘niks mis mee’-restaurant: je zit hier gezellig en kunt er voor een schappelijke prijs prima eten. De zaak springt er voor mij niet genoeg uit om memorabel te zijn, maar zeker met groepen is dit een leuke plek om neer te strijken.

 

praktische info

Gedempte Kattendiep 21
morogroningen.nl
Driegangen-proeverijmenu €28,50; a la carte vanaf €26 voor drie gangen