Lunchrecensie: Mr. Mofongo

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.5

Het is een geliefde hangplek voor studenten en universiteitsmedewerkers, mede dankzij de gratis brownies bij de thee. Maar kun je ook een beetje lekker lunchen bij Mr. Mofongo?

Sfeer

Heb je je altijd al afgevraagd wie die Mr. Mofongo toch is? Dan heb je waarschijnlijk nooit de nogal lange ontstaansgeschiedenis van het café gelezen die de eerste pagina’s van de menukaart in beslag neemt. Wij ook niet, maar omdat je als recensent nu eenmaal grondig onderzoek dient te verrichten, namen we de moeite dit keer wel. Wat blijkt: Mr. Mofongo is de zoon van een Braziliaanse inboorling en een Italiaanse zendeling; een avonturier en wereldreiziger die horecaman Patrick Beijk ooit tegen het lijf liep ergens op de Cariben.

Wij twijfelen een beetje aan het waarheidsgehalte van het verhaal, maar toegegeven: het is een mooi excuus om gerechten uit allerlei zuidelijke landen naast elkaar op een menukaart te zetten. Die kaart is vormgegeven als een beduimeld paspoort dat al veel van de wereld gezien heeft. Aan de muur hangen her en der souvenirs die het Indiana Jones-gevoel verder moeten versterken, maar de aankleding is een beetje halfhartig gedaan. Mr. Mofongo is toch vooral een bruin café zoals je ze wel vaker tegenkomt – de hippe cocktailbar op de eerste verdieping even buiten beschouwing gelaten. Wat de zaak net even een stapje verheft boven z’n concurrenten is natuurlijk de locatie pal naast het Academiegebouw. In de knusse pijpenla zit je daarnaast vrijwel gegarandeerd aan een raam, zodat je fijn mensen kunt kijken.

Eten

Eerst maar even het belangrijkste kritiekpunt: de kaart. Die is al jaren vrijwel hetzelfde en dat schreeuwt niet echt LIEFDE VOOR ETEN. Ja, die Tosto Rosso is lekker, maar op een gegeven moment wil je wel eens wat anders. Aan de andere kant: misschien kun je beter een bepaald gerecht perfectioneren dan telkens iets nieuws matig bereiden? Dat lijkt althans de filosofie van Mr. Mofongo, want onze lunch is meer dan prima.

Tafelgenoot 1 bestelt een clubsandwich. Het is een indrukwekkend bouwwerk: dikke plakken kraakvers bruinbrood met ertussen jonge kaas, tomaat, bacon en mosterdmayonaise. Je kunt kiezen voor een vegetarische versie of eentje met zalm, kip of bacon. Zij gaat voor de laatste optie. De bacon had wat meer uitgebakken mogen worden, maar een halszaak is dat niet. Een handvol chips maakt het bord mooi af.

De laag geitenkaas op mijn broodje is ongeveer net zo dik als het speltbrood waar hij op ligt, en het brood is niet bepaald zuinig gesneden. Het ziet er eetlustopwekkend uit, maar het snijdt wat lastig met een niet al te scherp mes. Bij dit soort brood mag je best een gekarteld exemplaar leveren. De geitenkaas is bestrooid met gemarineerde champignons en rode ui: een winnende combinatie.


Tafelgenoot 2 beoordeelt zijn uitsmijter met beenham, kaas, tomaat en bacon als ‘goed’, en uit de mond van een Noorderling is dat een groot compliment.

De verslavend lekkere brownie-brokjes van Mr. Mofongo kunnen we natuurlijk niet onbesproken laten: die vormen een belangrijke reden om hier een drankje te doen en niet elders. Je krijgt ze alleen bij warme dranken, en dat kan wat ongelukkig uitpakken, merken we. Tafelgenoot 2 bestelt een koude chocolademelk en krijgt niets, tafelgenoot 1 vraagt om precies hetzelfde drankje dat even in de magnetron is gezet en wordt beloond met een brownie.

Bediening

We zitten op het terras en vrezen het ergste wanneer er maar niemand van de bediening langs komt om ons een menukaart te geven. Uiteindelijk pakken we zelf maar een kaart bij het bedieningsstation buiten. Dit gebrek aan aandacht wordt later gelukkig goed gemaakt: er wordt regelmatig vriendelijk geïnformeerd of we het nog naar onze zin hebben en of we misschien nog een drankje willen.

Kans op een tweede bezoek

Mr. Mofongo staat op onze shortlist van cafés om een kop thee te drinken met vrienden, maar je kunt hier ook prima blijven hangen voor de lunch. Alleen niet te vaak, zodat de menukaart niet gaat vervelen.

 

praktische info

Oude Boteringestraat 26
www.mofongo.nl
Prijs lunchgerechten: €4,75 – €11,25