Foto: Pernikkel

Recensie: Pernikkel

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.8

Over Pernikkel horen we eigenlijk alleen maar goede dingen. Maar een driegangenmenu voor maximaal 20 euro, dat kan toch bijna niet? We gingen op onderzoek uit!

Sfeer

Pernikkel is ingericht in een stijl die veel jonge restaurantjes aanhangen: hip, maar je grootouders zouden zich er ook thuis voelen. Licht, met industriële elementen en meubels naar Deens ontwerp uit de jaren zestig. Het pand is behoorlijk groot, maar bestaat uit allerlei hoekjes met trappetjes en verhoginkjes, waardoor het een kantine-gevoel vermijdt.

De opzet is ruim, met flinke afstand tussen de tafeltjes. In commercieel opzicht misschien niet de meest lucratieve keuze, maar voor de gasten is het fijn: geen buren die meeluisteren met je gesprek. Wie voor alleen een drankje komt kan ook in een van de twee loungehoeken duiken. En als je even geen gespreksstof meer hebt, kun je altijd nog een blik werpen over de counter van de open keuken.

Eten

Hét teken dat je in een hipstertent bent beland: je drinkt er geen cola, maar limonade met rabarbersmaak uit een voormalig Oostblokland. De muntthee van tafelgenoot wordt bezorgd op een plankje underlayment met een grote pot honing en een extra kom voor het afgedankte groen. We krijgen er twee schaaltjes knabbels bij: voor haar een stukje appelcake, voor mij geroosterde black-eyed peas met kruiden. En nog een gratis fles water ook: Pernikkel maakt een goede eerste indruk.

De kaart wisselt elke week en is beperkt: zo kan er efficiënter worden ingekocht en blijft de prijs laag. We kunnen kiezen uit twee soepen (4 euro), drie hoofdgerechten (vlees, vis of vega, tussen de 10 en 15 euro) en een wisselende selectie toetjes (3 euro).

We proberen beide weeksoepen: de een met mais, de ander met koolrabi. Ze zijn allebei goed op smaak gebracht, maar wel wat dun. Dat valt extra op omdat het gepureerde soepen zijn, zonder stukjes groente of verse kruiden die voor wat vulling zorgen.

Mijn hoofdgerecht, een vegetarische mac and cheese, is ook wel erg minimalistisch naar mijn smaak. De ingrediënten: penne, een dunne kaassaus en stukjes tomaat. Ik mis iets stevigs om op te kauwen. De zoete coleslaw met rozijnen die ik erbij krijg is dan wel weer heel geslaagd.

Tafelgenoot lijkt de seafood chowder wel wat, maar twee keer soep vindt ze wat te veel van het goede. Dus vraagt ze of de vegasalade van het lunchmenu een upgrade tot hoofdgerecht kan krijgen. Dat kan, en ze is maar wat gelukkig met haar bord vol sla, geroosterde mediterrane groenten, kikkererwten en walnoten met een dressing van limoensap en koriander.

Volgens de menukaart, zien we als we weer thuis zijn, hadden we ook aardappeltjes bij ons hoofdgerecht moeten krijgen. Maar ook zonder voldeden de porties ons goed, zeker omdat we drie gangen namen. En gezien de prijzen is er eigenlijk geen reden om dat niet te doen: voor het dessert betaal je dan maar 1 euro extra.

We kunnen deze avond kiezen uit vier taartjes en gaan allebei voor de Tennessee mud pie die onze ober ons aanraadt. De naam klopt niet echt, want mud pie is zachte chocoladetaart en dit is meer een brownie met slagroom en kersen. Een soort deconstructed Schwarzwälder Kirsch in een glazen conservenpotje. Er zit ook een scheut kirsch doorheen, die wat ons betreft iets te gul is uitgevallen, want sommige happen smaken wel erg heftig naar alcohol. Maar voor een euro vinden we het een prima afsluiter.

Bediening

Onze ober is niet Nederlands en af en toe wat lastig te verstaan, maar wel heel vriendelijk en behulpzaam. Hij verkoopt ons het nieuwe toetje op de kaart met verve, en komt ons later om een recensie vragen. Als we opmerken dat de alcohol wel erg overheerste, gaat hij voor ons navragen wat het eigenlijk voor drank was. De gangen volgen elkaar vlot op, er wordt snel afgeruimd en als we willen afrekenen komt de pinautomaat naar onze tafel. Klasse!

Kans op een tweede bezoek

Pernikkel is heel goedkoop, maar het voelt wel als een volwaardig restaurant. Je krijgt voor dat lage bedrag zelfs nog leuke extraatjes, zoals het gratis water en de cake en knabbels. Het eten zelf is vrij eenvoudig (soms iets te), maar wel lekker, en voor die prijs is dat ook wel te begrijpen. Wij komen hier vast nog terug, al was het maar voor de aanlokkelijke ontbijt- en lunchopties.

 

praktische info

Aweg 2, Groningen
www.pernikkel.nl
Prijs driegangenmenu €15 – €20 euro