Recensie: Robuust (GESLOTEN)

Samengevat
Sfeer
8
Eten
8
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.5

Aan het Schuitendiep zit een heel rijtje restaurants naast elkaar en dat is soms lastig kiezen. Carnivoren hebben sinds een paar maanden een duidelijke nieuwe bestemming: Robuust.

Sfeer

Wie een hip nieuw restaurant wil beginnen kan tegenwoordig twee kanten op. Je gaat voor plantaardig, met op de kaart veel quinoa, salades en spannende groentesapjes, of je kiest voor de ‘stoere mannen eten vlees’-optie, waarbij baardige kerels in leren schorten grote entrecotes op tafel zetten. Over welke van de twee Robuust is hoeft geen enkele twijfel te bestaan, zelfs al je de menukaart nog niet bekeken hebt. Het interieur is een ode aan de koe: een groot zwart-wit exemplaar is op de muur geschilderd en even verderop hangt een gehoornde schedel. Daar past geen delicaat meubilair bij, dus is de zaak ingericht met stevige houten bartafels met gemakkelijke leren stoelen erbij, een bar met grote koperen lampen erboven en een halfopen keuken achterin. Robuust doet z’n naam eer aan. Het is deze avond erg rustig, maar dankzij de warme verlichting en de popmuziek op de achtergrond hangt er toch een prettige sfeer.

robuust

Eten

Groot vlees en schaal- en schelpdieren vormen de basis van de menukaart bij Robuust. Dat zijn geen goedkope ingrediënten en dus zijn veel gerechten stevig aan de prijs: 32,50 voor surf & turf, 27 euro voor de tournedos, 24,50 voor de seafood plate. Verstandig dus dat Robuust buiten de reguliere kaart om ook een vriendelijker geprijsd dagmenu en een dagschotel aanbiedt. Daar gaan mijn tafelgenoten voor, ik kies van de kaart.

Vooraf krijgen we broodjes met huisgemaakte kruidenboter en dito hummus, die goed smaakt maar erg grof is en daardoor wat te droog en moeilijk smeerbaar. Altijd een plus: de gratis fles water die op tafel komt. Tafelgenoten bestellen allebei de bospaddenstoelensoep met eendenborst van het dagmenu. Daar zijn ze erg over te spreken, al balanceert hij op het randje van te zout. Er zitten brokjes blauwe kaas in, die smelten en zo van de heldere bouillon een romige soep maken. Mijn trio van geitenkaas is ook een succes: de kroketjes zijn verdienstelijk, maar de crème brûlée is een vondst: de combinatie van de zachte kaas met het krokante suikerlaagje is verslavend lekker. Deel drie zit juist weer aan de andere kant van het smaakspectrum: een lepeltje gerookte, kruidige geitenkaas. Bij beide voorgerechten zit in plaats van een regulier stuk brood een plakje zoetige brioche en dat is een aangename verrassing.

robuust2

Tafelgenoot 1 heeft het hele dagmenu besteld en gaat verder met Italiaans runderstoofvlees met caponata, een zoetzure groentenstoof van tomaat, kappertjes en olijven. Daar is hij dik tevreden mee en ook tafelgenoot 2 is te spreken over de dagspecial, de mixed grill. Het is een flink bord vol en goed bereid: het vlees glijdt van de spareribs. Mijn Japanse hamburger van wagyu-rundvlees is nogal een onderneming, ik krijg hem nauwelijks op. Niet dat ik m’n best niet doe, want hij is de moeite waard: het sappige vlees en de gebakken paddenstoelen hebben een lichte rooksmaak en het broodje is heerlijk knapperig. Jammer alleen dat de wasabimayonaise op het brood is gesmeerd is en niet op het vlees, daardoor proef je er weinig van.

De hoofdgerechten zijn al zo vullend – inclusief torentje aardappelgratin en peultjes met spek op elk bord – dat we de bijlagen alleen voor de vorm even proeven: dikke, knapperige frieten en een schaaltje goed aangemaakte frisse rauwkostsalade.

Eigenlijk kan er geen nagerecht meer bij, dus delen tafelgenoot 2 en ik de Mississippi mud pie. Die is niet slecht, maar wel saai: een puntje zachte chocoladetaart met een bol vanilleijs en een dot slagroom. De tiramisutaart die tafelgenoot 1 krijgt is inderdaad meer cake dan traditionele tiramisu, maar dat vindt hij niet bezwaarlijk.

robuust3

Bediening

De eenkoppige bediening heeft het makkelijk vanavond: ze hoeft alleen ons maar bij te staan. Dat doet ze prima: ze neemt onze jassen aan en helpt ons er na afloop weer in, komt precies vaak genoeg langs en doet niet moeilijk over verzoekjes, bijvoorbeeld wanneer we een dessert willen delen. Iets meer productkennis zou niet weg zijn: Robuust heeft flink wat wijnen per glas, maar ze kan ons niet vertellen wat de kenmerken van de wijnen zijn. De wijnkaart die ze op ons verzoek brengt verhaalt over noten van gras, appel of asperge, maar wij hadden liever gelezen of ze fris of vol zijn, erg droog of juist wat zoeter. Daar kun je als leek meer mee.

Kans op een tweede bezoek

Houd je van goed vlees, dan kom je hier ruimschoots aan je trekken. Dat kost wat, maar wie slim kiest heeft ook voor een euro of 18 al een hoofdgerecht op tafel.

 

PRAKTISCHE INFO

Schuitendiep 48
www.robuustgroningen.nl
Prijs driegangenmenu €31,50 – €53,50