Recensie: Roezemoes (GESLOTEN)

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
7
7.3

Waar ga je naartoe als je niet al te duur, maar wel gezellig uit eten wilt in Groningen? Dan beland je al gauw bij Roezemoes aan het Zuiderdiep, beroemd om zijn stamppotten en Groninger rijsttafel.

Sfeer

De inrichting van Roezemoes is niets bijzonders: generiek bruin café, zeg maar. Wat de zaak desondanks onderscheidt is de vide. Daar zitten de eters knus bij elkaar met, als je aan de juiste kant van je tafeltje zit, zicht naar beneden. De begane grond is voor de borrelaars, die aan de stamtafel of de bar kunnen zitten.

Eten

,,Ah, Groninger rijsttafel”, roept een vriendin verlekkerd als ze hoort dat tafelgenoten en ik naar Roezemoes gaan. Het is een van de gerechten waar het eetcafé al sinds jaar en dag om bekend staat, dus om dat hoofdgerecht kunnen we in elk geval niet heen. Ook onvermijdelijk: een van de stamppotjes die Roezemoes op de kaart heeft staan. Toch valt het nog niet mee om te kiezen, want ook op de reguliere kaart staan de nodige opties die erg aantrekkelijk klinken.

Over het voorgerecht hoef ik niet lang na te denken. Soep en carpaccio, dat kennen we nu wel. Het paddenstoelenpotje met blauwe kaas klinkt spannender. Er zijn verschillende soorten paddenstoelen gebruikt en dat is mooi, want maar al te vaak krijg je alleen champignons. De oesterzwammen zijn wat te grof gehakt naar mijn smaak, maar probeer ze in een schaaltje maar eens fijner te snijden. Aan de smaak doet dat niets af: de paddenstoelen zijn gesauteerd in kruidenboter en de blauwe kaas is aanwezig maar niet overheersend.

Mijn tafelgenoten delen een bord nacho’s. Die zijn niet zo knapperig als zou moeten, maar de pittige tomatensalsa maakt een hoop goed. En laten we eerlijk zijn: van een flinke hoeveelheid gesmolten kaas word je ook erg vergevingsgezind. De crème fraîche wordt er apart bij geserveerd en dat is een pluspunt voor wie daar niet van houdt.

Tafelgenoot 1 wil die befaamde Groninger rijsttafel wel eens proberen. Er komt ondanks de naam geen rijst aan te pas: ze krijgt een – intensief gebruikt – pannetje kapucijners met spek voorgeschoteld en een dienblad vol smaakmakers: augurken, zilveruitjes, piccalilly, appelmoes. ,,Wordt dit wel eens helemaal opgegeten?”, vraagt ze zich af. ,,Eigenlijk alleen door mannen”, weet onze serveerster. Ook tafelgenoot moet de strijd voortijdig opgeven, maar vindt het eten wel geslaagd. Tafelgenoot 2 is iets minder te spreken over haar stamppot rucola met feta, die behoorlijk zout is uitgevallen.

Ik heb de courgettekroketten met oude kaas besteld. Ze zijn huisgemaakt en goed op smaak gebracht, maar de beloofde salsa-chilisaus om ze in te dippen blijkt dezelfde saus uit een flesje die bij Vietnamese loempia’s geserveerd wordt. Die is te overheersend hier. Aan de opmaak van het bord kan ook wel gewerkt worden: de drie grote kroketten liggen plompverloren naast elkaar met een schep –  mooi knapperige, dat dan weer wel – gebakken aardappeltjes ernaast gemikt. Bij Roezemoes geven ze je overigens graag keus: bij de stamppot en de rijsttafel bepaal je zelf welk vlees je erbij wilt, en bij de andere hoofdgerechten kun je uit drie soorten groente kiezen. Ik ga voor stoofpeertjes. Die passen niet direct bij de rest van het eten, maar wie kan stoofpeertjes weerstaan?

Als enige in het gezelschap heb ik daarna nog puf voor een nagerecht. Chocoladetruffels met kokosijs: een Bounty, maar dan anders. De enorme dot slagroom erbij dient vooral als bordvulling, dus die laat ik liggen.

Bediening

Wanneer ik bij binnenkomst – zonder reservering – vraag om een tafeltje voor drie personen, bedenkt de bardame dat de eter die boven alleen aan een tafeltje zit misschien wel tot mijn gezelschap behoort. En wanneer er na het eten nog een paar mensen aanschuiven, stelt de serveerster voor dat we naar beneden verhuizen: de stamtafel is nog vrij en biedt meer plek . Fijn, zulk bedienend personeel dat met je meedenkt. Ook tijdens het diner hebben we niets te klagen: we hoeven nooit lang te wachten en het eten wordt opgediend met een glimlach.

Kans op een tweede bezoek

Voor niet al te veel geld kun je bij Roezemoes je buik rond eten. Culinaire hoogstandjes zitten er niet in, maar de no-nonsense Hollandse pot is ook wel eens fijn. Wij komen hier in ieder geval nog wel terug.

 

praktische info

Gedempte Zuiderdiep 15
www.jovivof.nl
Prijs driegangenmenu €21,50 – €33