Recensie: Smoke

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
6.5
Prijs-kwaliteit
7
6.9

Met dit herfstige weer hebben we zin in comfort food, dus besluiten we een bezoekje te brengen aan Smoke, waar ze gespecialiseerd zijn in dat soort eten.

Sfeer

Smoke programmeert veel evenementen – live muziek, comedy nights en meer – maar wij zijn er net op een avond dat er niets te doen is. Wellicht daardoor is het er ook niet erg druk en dat is jammer, want voor ons gevoel heeft het souterrain aan de Grote Markt waarin de bar gevestigd is wel mensen nodig voor de sfeer. De ruimte is vrij rauw gelaten: betonnen vloer, muren afgetimmerd met schrootjes van gerookt hout, zwarte gordijnen, spotjes met rode lampen, stevige houten tafels met zwartleren stoeltjes erbij.

Achterin de ruimte is een podium, waarop vanavond een extra eettafel staat. Er is ook een open keuken, maar daar gebeurt weinig spectaculairs – het langzaam gegaarde vlees waar Smoke zich op toelegt is natuurlijk al grotendeels van tevoren bereid.

Eten

Bij Smoke kom je voor het soort eten waar ze in het zuidwesten van de VS zo goed in zijn: vlees van de barbecue met bijgerechten als coleslaw en chili. Er staan wat voorgerechtjes op de kaart, maar dat stelt niet zoveel voor: brood met smeersels, uienringen, nacho’s, dat soort werk. Hier draait het duidelijk om de main course. Slim bedacht: je kunt de hoofdgerechten ook in halve porties krijgen, zodat je je eigen tafeltje vol kunt samenstellen. Daar gaan wij voor.

We bestellen pulled chicken, brisket, buikspek en groentestoof, plus de chili cheese fries en de Asian potato salad. Die laatste blijkt op te zijn, dus kiezen we in plaats daarvan voor de zoete aardappel met oude kaas. Als goedmakertje krijgen we er ook nog ongevraagd coleslaw bij.

Dat klinkt als een hele tafel vol, dus we kijken er een beetje van op dat alles makkelijk samen op een dienblad blijkt te passen. Voor een minischaaltje kip is 7 euro best prijzig, net als 3,50 voor een nog kleiner schaaltje aardappelpuree. De porties brisket en buikspek zijn dan weer wel prima.

Een nadeel van zo’n plastic blad is dat het geen warmte vasthoudt. Het eten dat in schaaltjes zit is goed op temperatuur, maar de brisket en buikspek liggen los op het blad en zijn bij het opdienen al lauw. Daar beginnen we dus maar mee. Ze smaken beiden wel erg lekker: de dungesneden brisket is voorzien van een laagje zoete barbecuesaus en het buikspek is smeltend zacht gegaard. Ook de gekruide pulled chicken en de puree zijn geslaagd – daar hadden we best nog wat meer van gelust.

We krijgen er nog een pittige chipotlemayonaise bij en ‘bloody mary jam’, die vooral naar vruchtenjam smaakt. Maar omdat de vleesgerechten al lekker genoeg zijn, zijn die sausjes niet echt nodig.

De coleslaw is lekker fris en knapperig en ik ben fan van de chili cheese fries: knapperige friet met een flinke schep chili con carne en kaassaus. Heel pittig is de chili niet, wel goed op smaak gebracht. We missen bij veel van de gerechten overigens opscheplepels: met mes en vork eten uit schaaltjes overhevelen naar je eigen bord is niet ideaal.

De groentestoof, ook uit de smoker, vinden tafelgenoot en ik allebei geen succes. Er zit onder meer aubergine, wortel en paddenstoel in, maar het is zo doorgekookt dat alles hetzelfde smaakt. De zwarte peper overheerst erg. Je kunt de stoof ook als hoofdgerecht krijgen, maar we zijn het er over eens dat we teleurgesteld zouden zijn geweest als we dit als enige voor onze neus hadden staan.

We sluiten af met een dessert en die keuze is snel gemaakt: van de twee opties is er eentje op. Dat wordt dus de vanilleroomkwark met chocolate chip-koekkruimels en een laag aardbeiencoulis. Best oké, maar niet heel bijzonder.

Bediening

De serveerster is vriendelijk en heeft genoeg aandacht voor ons, maar ze moet tot drie keer toe terugkomen om te melden dat wat we besteld hebben er niet is. Het maakt geen geweldige indruk dat diverse gerechten niet verkrijgbaar zijn en dat de bediening daar niet van op de hoogte is. Als goedmakertje krijgen we gratis coleslaw, dat is netjes. Ook wordt het prijsverschil tussen de wijn die tafelgenoot eigenlijk wilde en het duurdere alternatief niet doorberekend, maar daar komen we pas achter als we de rekening bekijken.

Kans op een tweede bezoek

Dit was geen vlekkeloze avond, maar omdat het eten niet verkeerd was, willen we Smoke best het voordeel van de twijfel geven. Maar als we nog eens terugkomen, dan wel wanneer er een leuk bandje speelt.

 

Praktische info

Grote Markt 21
barsmoke.nl
Prijzen: hoofdgerechten €13,50 – €18