Recensie: Tapasco

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
8
Prijs-kwaliteit
8
7.8

In een studentenstad doen tapas je niet bepaald denken aan intieme Spaanse terrasjes op rustieke pleintjes. Hier zijn tapasrestaurants vaak vreetschuren waar je voor 20 euro een bodem legt. Tapasco heeft het Spaanse gevoel nog enigszins weten te behouden.

Sfeer

Rood en bruin zijn de allesoverheersende kleuren bij Tapasco. Dat klinkt als een vrij vloekende combinatie, maar het werkt. Bij binnenkomst loop je eerst langs de keuken waar de koks verwoed honderden tapasbestellingen aan het verwerken zijn. Vervolgens passeer je een grote bar waar je ouderwets aan kunt hangen. Het zorgt voor ongedwongen gezelligheid zonder dat het restaurantgevoel verloren gaat. Verder: intieme bruine tafeltjes, bestek in olijfblikjes, foto’s van Spaanse straattaferelen en rumoer zonder dat je moet schreeuwen. Hier kun je een avond doorbrengen.

Eten

Het risico als je op een avond een dozijn hapjes kunt proeven: de één zal meer in de smaak vallen dan de ander. Bij Tapasco kun je onbeperkt tapas eten en mag je per ronde twee tapas per persoon bestellen. De menukaart biedt de usual suspects (brood met aïoli, kalamata-olijven, gevulde dadels, patatas bravas), maar ook vernieuwende hapjes.

Absolute aanraders zijn de broodjes met geitenkaas, de soesjes met makreelmousse en, zo laat ik me door mijn tafelgenoot vertellen, varkenshaas met vijgencompote. De smaken zijn vers, goed gebalanceerd en niet te vettig. Daar staat natuurlijk tegenover dat een paar hapjes een minder enthousiaste reactie opwekken (een wat saaie meloensalade en asperges in deeg), maar dat hoort nu eenmaal bij tapas eten.

Als nagerecht delen we een proeverij van desserts, en als het op tafel wordt gezet zijn we maar wat blij dat we niet twee porties hebben besteld. Drie bolletjes ijs, crème catalana, brownie, chocolademousse en een parfait van witte chocolade. Guilty pleasures, verenigd op een bord. Ook hier krijg je weer het tapasgevoel: het ene toetje boeit meer dan het andere, maar over het algemeen is het allemaal heerlijk. Een beetje crème catalana blijft liggen, maar dat ligt niet aan het dessert. Het is hoe de meeste avonden eindigen wanneer je onbeperkt kunt eten: opeens ontstaat er een blokkade omdat je toch wel echt heel erg vol zit.

Bediening

Onbeperkt eten werkt doorgaans als volgt: je krijg verschillende papiertjes waarop je per ronde een bestelling doorgeeft, en je hebt meestal maximaal twee uur de tijd. Dan is het vervelend als de bediening onoplettend rondrent zodat je twintig minuten met een papiertje in de lucht zwaait. Bij Tapasco is dit niet het geval. Hoewel de bediening voornamelijk uit studenten lijkt te bestaan, beheersen ze hun bijbaan goed. Op zaterdagavond is het erg druk en zullen er ongetwijfeld veel papiertjes door de lucht zweven, maar de bediening neemt bestellingen snel op en serveert net zo snel uit. Daarnaast blijven ze aandacht voor je houden en vragen ze regelmatig of we nog iets hadden gewild.

Kans op een tweede bezoek

Heel groot. Heb je een voorliefde voor tapas maar ben je geen fan van de afgeladen vreetschuren, dan biedt Tapasco uitkomst. Ondanks het all you can eat-principe is het een leuk en ongedwongen restaurant, met vriendelijke medewerkers en goed smaakvol eten.

 

praktische info

Haddingedwarsstraat 3
www.tapasco.nl
Prijs onbeperkt tapas eten €17,50-€22,50