Recensie: Taste & Flavor

Samengevat
Sfeer
7
Eten
4
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
4
5.3

Buffetrestaurants staan niet bekend om hun culinaire hoogstandjes. Is Taste & Flavor, het ‘wereldrestaurant’ aan de Reitdiephaven, een uitzondering op die regel?

Sfeer

Het is even zoeken naar de entree van Taste & Flavor. We dwalen langs het water van de Reitdiephaven tot we hem vinden, ergens aan de zijkant van een niet heel uitnodigend blok winkelpanden. In een vuurtoren, zien we pas als we het restaurant weer verlaten. Toch niet zo onopvallend dus, als je eenmaal weet waar je moet zijn. We bestijgen een brede stalen trap naar de eerste verdieping, waar we bij binnenkomst tegen de kassa aanlopen. Hier dien je je diner vooraf te betalen: wil je 2 uur, 2,5 of zelfs 3 uur onbeperkt eten en drinken?

Het restaurant zelf is licht ingericht met veel warmblond hout en witte Eames-stoeltjes. Redelijk minimalistisch, maar toch gezellig: Scandinavisch, zullen we maar zeggen. De stylist heeft zich vast laten inspireren door het fraaie uitzicht op de haven en de gekleurde Scandinavische huizen eromheen. Het is een enorm pand, maar door de verdeling van de eetpleinen door de ruimte zijn er verschillende kleinere eethoeken ontstaan. Wij krijgen een van de grote ronde tafels dichtbij de kinderspeelhoek toegewezen, waar zowel de ouders als de 8-minners in ons gezelschap erg blij mee zijn.

IMG_20160803_192717

Eten

Eerlijk is eerlijk: de eerste eigenaar van een Chinees restaurant die zijn zaak omtoverde tot wereldrestaurant heeft een feilloze neus voor commerciële kansen gehad. Wie met een grote groep uit eten wil komt al snel bij de Chinees terecht, maar niet iedereen houdt van bami en loempia’s. Dus wat doe je dan: je gaat ook pizza, patat en sushi aanbieden. Iedereen tevreden en jouw restaurant zit weer avond aan avond vol.

Hoewel, iedereen tevreden… Buffetten zijn zelden goed. Er worden goedkope ingrediënten gebruikt, de gerechten mogen vooral niet te uitgesproken smaken en dan worden ze ook nog eens eindeloos warmgehouden in metalen bakken, waardoor wat knapperig moet zijn slap wordt en wat zacht hoort te blijven een taai, gestold laagje krijgt. Dat is bij Taste & Flavor helaas niet anders: de hongerige oermens in mij wil, geconfronteerd met zoveel overdaad, van alles wat proberen, maar dat leidt tot de ene teleurstelling na de andere. De Chinees-Indische curry’s en stoofpotten houden zich nog goed – die hebben het immers naar hun zin op een laag pitje – maar friet en gebakken aardappelen zijn slap, de bami is klef en de fleurige eenhapsdesserts zien er aantrekkelijk uit, maar zijn droog en smakeloos. Spul dat rechtstreeks bij de mindere groothandel vandaan komt.

tasteandflavor

Wie verstandig is beperkt zich tot de wok- en barbecuehoek, waar het eten vers bereid wordt. Laad je bord vol met groenten, vlees en vis, kies een sausje en laat de kok zijn werk doen terwijl jij toekijkt. Dat levert binnen een minuut of twee een prima maal op, met beetgare groente en mals vlees. Of neem een van de ter plekke geroosterde stokjes saté, die niet te versmaden zijn. Ook nog best te doen: de zelfmaakpizza’s. De keuze aan beleg is beperkt en de pizza zelf is wat aan de flauwe kant, maar het is desondanks een van de betere opties.

Bediening

Aan bediening doet het restaurant niet: je haalt immers je eigen eten en drankjes. Maar het personeel waar we mee in aanraking komen is vriendelijk genoeg, van de mevrouw achter de kassa tot de jongeman die ons naar onze tafel brengt. De Italiaan in de pizzahoek was wat kortaf, maar dat hadden we ongetwijfeld aan onszelf te danken: wij Nederlanders schijnen de onhebbelijke gewoonte te hebben om onze pizza veel te dik te beleggen. En dat moet een echte Italiaan natuurlijk aan het hart gaan.

Kans op een tweede bezoek

Het lijkt een goeie deal: je betaalt een vast bedrag en kunt dan onbeperkt eten en drinken. Maar als je eens aan het rekenen slaat, blijkt een wereldrestaurant helemaal niet zo’n goedkope optie te zijn. Voor de €26,50 die je per volwassene betaalt – je mag dan twee uur blijven, meer dan genoeg tijd om je tonnetjerond te eten – kun je ook drie aanzienlijk betere gangen krijgen bij een leuk eetcafé, al is dat dan exclusief drankjes. Maar ben je met een grote groep die uiteenlopende eetwensen heeft of zijn er jonge kinderen mee, dan wordt Taste & Flavor toch opeens best aantrekkelijk. Want ja, je kunt hier wel heel makkelijk met de auto parkeren, de keus aan gerechten is gevarieerd en de kinderen installeer je fijn in de speelhoek. Echt lekker eten, dat doen we dan een andere keer wel weer.

 

PRAKTISCHE INFO

Reitdiephaven 161
www.tasteandflavor.nl
Prijs: €26,50 voor 2 uur onbeperkt eten en drinken, €29,50 voor 2,5 uur en €32,50 voor 3 uur.