Lunchrecensie: The Pool

Samengevat
Sfeer
8
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
6
7

Het Ebbingekwartier en omgeving worden steeds levendiger. Sinds kort hebben hongerige bezoekers een nieuw toevluchtsoord: The Pool, het restaurant in het Student Hotel. Je mag er ook als niet-student aanschuiven, dus wij brachten een bezoekje.

Sfeer

Waar The Pool zijn naam aan te danken heeft is me aanvankelijk een raadsel, want er is in de verste verte geen zwembad te bekennen in het gloednieuwe Student Hotel aan het Boterdiep. Totdat tafelgenoot 1 me vertelt dat het eerste Student Hotel in Amsterdam gevestigd is in het voormalige pand van Het Parool, en de letters die daar nog aan de gevel hingen zijn hergebruikt en door elkaar gehusseld: dat werd dus – minus de A en de R – The Pool. Zuinigheid met vlijt, dat kun je alleen maar op prijs stellen.

Het interieur is wel geïnspireerd door een verblijf aan de rand van het zwembad: buiten staan zwart-wit gestreepte strandstoelen en binnen decoreren er een paar de wanden. Verder zien we zwembadtegeltjes in aquatint op de muur en hippe metalen stoelen – wel mooi, niet erg comfortabel – in dezelfde kleur. In het midden van de ruimte met zijn hoge plafond en grote glazen pui is een open keuken geplaatst, zodat we mee kunnen kijken terwijl onze lunch klaargemaakt wordt.

Al met al geen plek om uitgebreid uren te tafelen, maar zeer geschikt voor een lunch, borreluurtje of snel diner – en daar richt The Pool zich gezien de kaart ook op. Het oog voor detail is een pluspunt. Zelfs het servies is namelijk mooi: we zien glazen met fraai reliëf op onze tafel verschijnen en grappige kleine pizzaborden met handvat.

IMG_20160731_123022

Eten

Hoewel The Pool onderdeel is van het Student Hotel, is de kaart niet typisch studentikoos. Zowel inhoudelijk – op het mediterraan geïnspireerde menu staan gerechten als Catalaanse mosselen, kruidige linzen met rijst en zalmrilette met brood – als wat de prijs betreft: met 7 à 8 euro voor een broodje of salade en minimaal 10 euro voor een bord pasta ben je hier relatief duur uit voor een lunch. Die Amsterdamse prijzen mogen best wat aangepast worden aan het Groningse prijspeil.

The Pool heeft een lijst met hapjes op de kaart staan die bedoeld zijn om te delen, maar wij kiezen er vandaag heel egoïstisch voor om elk een eigen lunchgerecht te nemen. Tafelgenoot 1 bestelt een pizzette, oftewel een kleine pizza. De margherita, dus een eenvoudige variant met tomatensaus en kaas. Maar simpel is in dit geval prima: de pizza is vers gemaakt met goede ingrediënten en tafelgenoot, een connaisseur, is tevreden. Tafelgenoot 2 kiest voor gezond: fattoush, een Arabische broodsalade die hier bestaat uit gemengde sla met komkommer, radijs en knapperig getoaste stukjes Libanees platbrood. Niks mis mee, oordeelt ze.

Ik zie tot mijn vreugde muffuletta op de kaart staan, een lunchgerecht uit New Orleans, daar ooit naartoe gebracht door Italiaanse immigranten. Het is een gigantisch rond brood, opengesneden en gevuld met olijvensalade en bergen vleeswaren. Aan een kwart heb je al een hele kluif, dus is het maar goed dat de menukaart die keus ook biedt. De uitvoering kan beter: het is een prima broodje met een hele berg mortadella – een soort luxe Italiaanse boterhamworst – erop, maar het laagje tapenade is wel erg dun en de gedroogde ham die ook beloofd werd ontbreekt. En eigenlijk hoort er op een traditionele muffuletta ook kaas te zitten – provolone, om precies te zijn.

We drinken er Arabische limonade bij, gemaakt van citroensap, water, suiker en fijngemalen ijsblokjes. Eigenlijk gewoon normale limonade dus, maar dat mag de pret niet drukken: het drinkt wel erg lekker weg.

studenthotel

Bediening

Tafelgenoot 2 wil voor ze bestelt graag horen wat er zoal in de Arabische broodsalade zit. Dat weet onze ober zo niet. Hij vraagt het na in de keuken, maar zulke dingen moet je als bediening natuurlijk gewoon weten. Op dat minpuntje na hebben we verder weinig te klagen: we krijgen voldoende aandacht en een van de andere obers maakt zelfs nog een praatje terwijl we afrekenen.

Kans op een tweede bezoek

Het zit leuk hier, al lenen de stoelen zich niet echt voor een avondje loungen. Daarvoor kun je beter op zonnige dagen in de strandstoelen voor de deur gaan hangen. Dit deel van de stad wordt steeds levendiger, dankzij onder meer het stadsstrand om de hoek, dus aan potentiële klandizie geen gebrek. Maar om echt aantrekkelijk te zijn voor studenten mogen de prijzen nog wel met een euro of twee omlaag.

 

PRAKTISCHE INFO

Boterdiep 9
thepoolrestaurant.com
Prijs lunch: 7 – 12 euro