Lunchrecensie: Toshka

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
6
6.8

Toshka zit op de hoek van de Vismarkt en de Pelsterstraat en is alweer de nodige maanden open. Toch hebben we er nog maar weinig over gehoord. Tijd om zelf eens een kijkje te nemen en de lunchkaart uit te proberen.

Sfeer

Toshka heeft een terrasje voor de deur. Op andere dagen is het een pluspunt dat je leuk over de Vismarkt uit kunt kijken, maar op zaterdag is het markt en dan staar je naar de achterkant van een viskraam. Wij gaan dus maar binnen zitten. Het nette interieur is volgens de hipster-regels ingericht: betongrijze vloer, schoolstoeltjes, een bar van steigerhout en bij gebrek aan een echte bakstenen muur is er voor behang met een baksteenprintje gekozen. Er spreekt weinig persoonlijkheid uit de stijlkeuzes, maar dat kan een voordeel zijn. Je jaagt dan immers ook niemand weg.

Eten

Tafelgenoot en ik bestellen allebei een smoothie. Zij met aardbei en mango, ik met aardbei en framboos. Nogal zoet, oordelen we. Zou hier wel vers fruit aan te pas gekomen zijn? Wanneer er later voor een andere gast nog een smoothie gemaakt wordt zien we een pak sap uit de koeling komen. We doen navraag en de serveerster vertelt dat de smoothies inderdaad een mengsel zijn van sap en bevroren fruit. Dan vinden we 3,95 euro best prijzig, zeker aangezien we het drankje in een goedkope plastic wegwerpbeker krijgen en niet in – ik noem maar wat – een mooi glas met een paar gezellige stukjes fruit op de rand.

Onze eerste indruk wordt niet direct beter wanneer we de lunchkaart bestuderen. We zien veel gerechten op de kaart staan die op elkaar lijken. Zo zijn vier broodjes ook in wrap-vorm te krijgen. Beenham met honing-mosterdsaus, bijvoorbeeld: de vulling is hetzelfde, alleen betaal je er om onduidelijke redenen opeens anderhalve euro meer voor als ie in een wrap zit. Toch laten we na rijp beraad de tosti’s, de uitsmijter en de Toshka-burger voor wat ze zijn en bestellen een broodje falafel speciaal (€8,25) en een wrap met mozzarella (€7,45). Eens zien waar dat verschil hem in zit.

Van wat er op tafel komt raken we weer wat positiever gestemd. De falafel – van de groothandel, gokken we zo – zijn van de categorie ‘niks mis mee’. Het broodje waar ze op rusten is lekker knapperig gebakken en er zit voldoende groenvoer op: plakjes aubergine en tomaat, blokjes komkommer en augurk, plus een dot hummus. Wel jammer dat de tomaat niet even ontdaan is van zijn zaadjes: dat vocht doet een broodje weinig goed. De wrap is gevuld met mozzarella, rucola, gegrilde paprika en tomatentapenade en smaakt tafelgenoot prima. Maar waarom de wraps nou duurder zijn dan de broodjes is ons nog steeds een raadsel. Sowieso verbazen we ons over de prijzen bij Toshka: het enige verschil tussen mijn broodje falafel speciaal en het gewone broodje falafel zijn de paar plakjes aubergine die erop zitten: moet dat nou 1,30 euro meer kosten? En waarom zet je überhaupt twee vrijwel dezelfde broodjes op de kaart?

We sluiten af met thee voor mij en cappuccino voor tafelgenoot, die nogal een koffiesnob is. De laatste keer dat ze hier een cappuccino nam was het maar een sneu bakje, vertelt ze. Deze keer ziet de schuimlaag er beter uit, al is ze van de smaak nog steeds niet erg onder de indruk. ,,Koffie zoals je hem bij oma drinkt”, oordeelt ze. Wat mij opvalt: we krijgen er geen lepeltje bij. Op tafel staat een beker met van die houten stokjes om mee te roeren. Dat is prima voor de Starbucks, maar in een zaak waar je gaat zitten mag je toch een regulier lepeltje verwachten.

Bediening

Tafelgenoot zit er al wanneer ik arriveer en heeft zelfs al een smoothie voor haar neus. Het duurt naar mijn zin wat lang voor er in de vrijwel lege zaak iemand langs komt om ook mijn bestelling op te nemen, maar daarna zitten we gelukkig niet meer verlegen om aandacht. Onze serveerster is vriendelijk en opgewekt, dus daarover hebben we geen klagen.

Kans op een tweede bezoek

Als ik heel eerlijk ben is de kans op een herhalingsbezoek niet erg groot. Toshka komt op tafelgenoot en mij nogal over als een zaak die gericht is op dagjesmensen die tijdens een bezoek aan Groningen niet veel verder komen dan de Vismarkt. Het is allemaal erg middle of the road, van het interieur tot het eten. Dan zoeken we liever een van de vele zaakjes op die wat meer persoonlijkheid hebben.

 

PRAKTISCHE INFO

Vismarkt 20
www.toshka.nl
Prijs lunchgerechten: €4,25 tot €9,95